Πέμπτη 17 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Σπρώχνουν τους λαούς πιο βαθιά στη φτώχεια

Επί τάπητος το «Σύμφωνο ανταγωνιστικότητας», μπροστά στις επικείμενες Συνόδους

Τα νέα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα που ετοιμάζουν από κοινού οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών της ευρωζώνης και της ΕΕ, προκειμένου να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου και να τσακίσουν όσα από τα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα έχουν απομείνει, μπαίνουν επί τάπητος, ενόψει της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ευρωζώνης στις 11 Μάρτη και της Εαρινής Συνόδου της ΕΕ, στις 24-25 Μάρτη.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, έχει ξεκινήσει διμερείς διαβουλεύσεις με εκπροσώπους των κρατών - μελών της ευρωζώνης, αλλά και τα ενδιαφερόμενα κράτη - μέλη εκτός ευρωζώνης, μπροστά στην επικείμενη άτυπη Σύνοδο Κορυφής της ευρωζώνης. Σε αυτήν τη Σύνοδο, ο Χ. Ρομπάι, σε συνεργασία με τον πρόεδρο της Κομισιόν, θα παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις σχετικά με το συντονισμό της οικονομικής πολιτικής της ευρωζώνης.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δηλώνει πεπεισμένος ότι «τον Μάρτη θα καταλήξουμε σε συμφωνία για ένα "συνολικό πακέτο" που θα καλύπτει όλα τα θέματα, όπως καθορίστηκαν στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο». Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, σε προδημοσίευση συνέντευξής του στη γερμανική εφημερίδα «Die Bild» σημειώνει ότι «δε γνωρίζουμε ακόμη τι ακριβώς περιλαμβάνει το σύμφωνο ανταγωνιστικότητας. Αν ο στόχος του είναι να βελτιωθεί η λειτουργία της οικονομικής ένωσης, χάρη σ' έναν καλύτερο συντονισμό και σε μια καλύτερη ολοκλήρωση, θα το υποστηρίξουμε».

«Η αύξηση των τιμών των τροφίμων ωθεί ήδη εκατομμύρια ανθρώπων στη φτώχεια και πιέζει ακόμα περισσότερο τους πιο ευάλωτους που δαπανούν περισσότερο από το μισό του εισοδήματός τους στα τρόφιμα», δήλωσε χτες ο Ρόμπερτ Ζέλικ, πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, επιβεβαιώνοντας τις οδυνηρές συνέπειες που έχει για το λαό η κυρίαρχη φιλομονοπωλιακή πολιτική.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, από τον περασμένο Ιούνη, 44 εκατ. άνθρωποι έχουν οδηγηθεί σε ακραίες συνθήκες φτώχειας, όπως αυτή ορίζεται από τους παγκόσμιους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, δηλαδή ζουν με λιγότερα από 1,25 δολάρια την ημέρα! Από το 2008, περίπου 100 εκατ. άνθρωποι οδηγήθηκαν σε βαθύτερη φτώχεια.

Παράλληλα, στη Μεγ. Βρετανία, η ανεργία στους νέους έχει «χτυπήσει κόκκινο». Σύμφωνα με τα στοιχεία της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας (ONS), η ανεργία στους νέους έχει σκαρφαλώσει σε ποσοστό 20,5%, ενώ η ανεργία στο σύνολο του πληθυσμού παραμένει σταθερά στο 7,9%.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ