Τρίτη 9 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΒΡΩΜΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ
Να αναθεωρηθούν οι δομές του ΝΑΤΟ

  Σχετική Ερώτηση κατέθεσε  στη Βουλή ο βουλευτής του  ΠΑΣΟΚ 

Την έναρξη συζήτησης για την αναθεώρηση των δομών του ΝΑΤΟ και του συστήματος «ΝΑΤΟικής προστασίας», ζητά, με Ερώτηση που κατέθεσε χθες στη Βουλή, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής Παναγιώτης Κρητικός, με αφορμή το θέμα του «συνδρόμου των Βαλκανίων».

Οπως χαρακτηριστικά επισημαίνει στην Ερώτησή του ο Παναγιώτης Κρητικός, «θα πρέπει η κυβέρνηση να σκεφτεί μήπως είναι η ώρα μαζί με άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις χωρών - μελών του ΝΑΤΟ να εξεταστεί από κοινού το όλο σύστημα "ΝΑΤΟικής προστασίας" για την Ευρώπη», ενώ θέτει το ερώτημα «μήπως, επίσης, θα πρέπει να κινηθούν οι διαδικασίες για την αναθεώρηση των δομών του ΝΑΤΟ, όπως αυτές διαμορφώθηκαν στη διάσκεψη της Ουάσιγκτον τον Απρίλιο του 1999;». Μάλιστα, ο Παναγιώτης Κρητικός σημειώνει ότι «δεδομένου ότι ο ηγεμονικός ρόλος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ αποδείχτηκε, όχι μόνο ασύμφορος για την Ευρώπη, αλλά κι επικίνδυνη γι' αυτή, μήπως είναι η ώρα της αναγκαίας αμφισβήτησης, γιατί ενδεχομένως αύριο θα είναι δραματικά αργά;».

Αναφορικά με το θέμα των περιβαλλοντικών επιπτώσεων του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία, ο Παναγιώτης Κρητικός επισημαίνει στην Ερώτησή του ότι «θα πρέπει να αναληφθεί πρωτοβουλία, ώστε σε συνεργασία με κυβερνήσεις άλλων χωρών ή μη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι οποίες επλήγησαν στο ανθρωπογενές και φυσικό περιβάλλον τους, να κινηθούν διαδικασίες αγώγιμου χαρακτήρα για την αποζημίωση για τις τρομακτικές και ανυπολόγιστου ύψους και μακράς διαρκείας καταστροφές, οι οποίες προκλήθηκαν με υπαιτιότητα των ΗΠΑ. Και ακόμα να ενθαρρύνουν τους πληγέντες πολίτες προς την κατεύθυνση αυτή». Επίσης, ειδικά για το θέμα των κεφαλών εμπλουτισμένου ουρανίου στο Κοσσυφοπέδιο, ο Παναγιώτης Κρητικός σημειώνει πως «η χώρα μας πρέπει να ερευνήσει το ταχύτερο δυνατό το περιβάλλον στο Κοσσυφοπέδιο, αλλά και την ευρύτερη περιοχή σε σχέση με την επιβάρυνσή του από απεμπλουτισμένο ουράνιο και άλλες επιβλαβείς για την υγεία και το περιβάλλον ουσίες και με βάση τα αποτελέσματα να σταθμιστεί ο επαναπατρισμός των ελληνικών δυνάμεων που υπηρετούν στις περιοχές αυτές. Το ίδιο πρέπει να ισχύσει με άμεση νομοθετική ρύθμιση και για τους Ελληνες φοιτητές που φοιτούν στα πανεπιστήμια της Πρώην Γιουγκοσλαβίας». Τέλος, σημειώνει ότι στις περιοχές αυτές «πρέπει το ΝΑΤΟ να αποκαταστήσει το φυσικό περιβάλλον».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ