Τρίτη 9 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΒΡΩΜΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Ανησυχία χωρίς «συνέχεια»

Ανησυχεί για τις «πιθανές επιπτώσεις» στην υγεία των χιλιάδων Ελλήνων στρατιωτικών που υπηρέτησαν στη Βοσνία και το Κοσσυφοπέδιο ο Κ. Καραμανλής, αλλά ταυτόχρονα «διστάζει» να ζητήσει την απόσυρσή τους από την περιοχή, αναλογιζόμενος προφανώς το «κόστος» απέναντι στους ΝΑΤΟικούς συμμάχους. Ο πρόεδρος της ΝΔ, παρόλο που δήλωσε ότι «είναι σίγουρο πως το ΝΑΤΟ χρησιμοποίησε βλήματα μη εμπλουτισμένου ουρανίου σε περιοχές κοντά στο Ουρόσεβατς, όπου σταθμεύει ο κύριος όγκος της ελληνικής δύναμης Κοσσυφοπεδίου», από την άλλη τάχθηκε υπέρ της απόσυρσης των στρατιωτών από την περιοχή μόνο στην περίπτωση που προκύψει «επιβεβαίωση του κινδύνου» από μια «ανεξάρτητη» Επιτροπή εμπειρογνωμόνων και επιστημόνων! Είναι φανερό ότι η ηγεσία της ΝΔ μένει προσκολλημένη στη ΝΑΤΟική προπαγάνδα, σύμφωνα με την οποία δεν υπάρχει «αποδεδειγμένη σχέση» μεταξύ των βομβών απεμπλουτισμένου ουρανίου και των κρουσμάτων λευχαιμίας. Επιπλέον, ο Κ. Καραμανλής επιχείρησε να επιρρίψει αποκλειστικά τις ευθύνες στην κυβέρνηση Σημίτη και να θέσει στο απυρόβλητο τη «Συμμαχία», επικαλούμενος τη δήλωση του Γ. Παπανδρέου, σύμφωνα με την οποία «η κυβέρνηση είχε εκ των προτέρων ενημερωθεί από τη Συμμαχία για τη χρησιμοποίηση βομβών μη εμπλουτισμένου ουρανίου». Μετά τη συνάντηση που είχε την Κυριακή με τον Α. Τσοχατζόπουλο, ο πρόεδρος της ΝΔ κάλεσε τον πρωθυπουργό να ενημερώσει τη Βουλή με όλα τα στοιχεία που υπάρχουν, ενώ υπέδειξε στην κυβέρνηση να φέρει το θέμα στο Συμβούλιο της Ευρώπης και να ζητήσει να συμπεριληφθούν οι βόμβες απεμπλουτισμένου ουρανίου στην απαγόρευση των πυρηνικών όπλων, καθώς και να αρθεί κάθε πολιτικό εμπόδιο για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γιουγκοσλαβία.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Θ. Ρουσόπουλος δήλωσε ότι πληροφορήθηκε χτες πως υπάρχει και νέα έκθεση από την ομάδα «Focus», η οποία εστάλη στο υπουργείο Εξωτερικών και η οποία περιλαμβάνει «λεπτομερή στοιχεία για την επικινδυνότητα των βλημάτων που χρησιμοποιήθηκαν στη Σερβία και τη Βοσνία». Στην ομάδα αυτή, όπως αναφέρει, μετείχε και ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Εξωτερικών και άρα η κυβέρνηση γνώριζε από το 1999 την επικινδυνότητα του θέματος. «Γνώριζαν την αλήθεια την οποία απέκρυψαν», τονίζει.

Από την πλευρά του, ο Δ. Αβραμόπουλος έσπευσε να πάρει θέση ακριβώς για να αποδείξει τη στοχοπροσήλωσή του στο ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ. Χωρίς να αποδώσει ευθύνες ή να τοποθετηθεί επί της ουσίας, υπέδειξε λύσεις σε αρμονία με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα, είπε, πρέπει να λάβει άμεσα διεθνείς πρωτοβουλίες. «Πέραν από τη σύγκληση του Συμβουλίου Υπουργών Αμύνης του ΝΑΤΟ, θα πρέπει άμεσα με ελληνική πρωτοβουλία να συγκληθεί το Συμβούλιο Περιβάλλοντος της ΕΕ, καθώς επίσης να συγκληθεί η Σύνοδος Κορυφής των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης και της Ιταλίας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Γνώριζαν και συμφωνούσαν(2001-01-25 00:00:00.0)
Κίνδυνος το ουράνιο(2001-01-24 00:00:00.0)
Νέα στοιχεία έρχονται στο φως(2001-01-18 00:00:00.0)
Παραπομπή στους... ΝΑΤΟικούς εγκληματίες!(2001-01-17 00:00:00.0)
Ο αρχισφαγέας Κλαρκ επιβεβαιώνει(2001-01-10 00:00:00.0)
«Γέμισε» με απεμπλουτισμένο ουράνιο όλη τη Σερβία!(2001-01-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ