Τρίτη 9 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΒΡΩΜΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ
Μεγάλη αντιΝΑΤΟική πορεία χτες στη Θεσσαλονίκη

  Μαχητικές διαδηλώσεις και σε Καβάλα - Αλεξανδρούπολη

Από το χτεσινό συλλαλητήριο στην Καμάρα Θεσσαλονίκης

Avaton

Από το χτεσινό συλλαλητήριο στην Καμάρα Θεσσαλονίκης
Με μεγάλη πορεία, χτες το βράδυ, στη Θεσσαλονίκη, οι φίλοι της Ειρήνης κατήγγειλαν για μια ακόμη φορά τις αμερικανοΝΑΤΟικές δυνάμεις για την εγκληματική τους επιδρομή στα Βαλκάνια, που είχε σαν αποτέλεσμα, μαζί με τα άλλα, μια τεράστια οικολογική καταστροφή με τραγικές συνέπειες για την υγεία των λαών της περιοχής.

Στην αντιπολεμική εκδήλωση, που διοργάνωσε η Νεανική Δράση για την Ειρήνη, συμμετείχαν και πολλοί Τούρκοι αγωνιστές που ζουν στη χώρα μας και οι οποίοι με τα πανό τους καταδίκαζαν το μεγάλο έγκλημα που συντελείται στις φυλακές της γειτονικής μας χώρας σε βάρος των πολιτικών κρατουμένων. Στην αρχή της πορείας ένα μεγάλο πανό έγραφε: «Αντισταθείτε στα λευκά κελιά του ουρανίου της Νέας Τάξης», ενώ σε άλλα πανό των Επιτροπής Ειρήνης αναφέρονταν τα αιτήματα να γυρίσουν οι Ελληνες φαντάροι από τη Γιουγκοσλαβία και να φύγουν όλα τα πυρηνικά από τη χώρα μας.

Οι διαδηλωτές ξεκίνησαν την πορεία τους λίγο μετά τις 7 το βράδυ από την Καμάρα, και μέσω των οδών Εγνατίας και Τσιμισκή έφθασαν στην περιοχή του Βαρδαρίου, όπου και διαλύθηκαν μπροστά στο κτίριο του Οργανισμού Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων. Μπροστά από το αμερικάνικο Προξενείο αντήχησαν τα μαχητικά αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα, ενώ οι νεολαίοι άφησαν στην κεντρική είσοδο του προξενείου ένα πανό που έγραφε: «Εξω το ΝΑΤΟ - Εξω το ουράνιο του θανάτου». Εκεί, έξω από το Προξενείο, κάλεσμα προς το λαό της Θεσσαλονίκης να πάρει άμεσα θέση, απεύθυνε ο πολιτειολόγος Κ. Ζουράρις, που μετείχε στην κινητοποίηση. «Δυστυχώς, επιβεβαιώνονται τα όσα έλεγε το ΚΚΕ για τις επιπτώσεις που θα είχαν αυτοί οι βομβαρδισμοί», ανέφερε και κάλεσε τον κόσμο να συστρατευτεί γύρω από το αίτημα για έξοδο της χώρας από το ΝΑΤΟ και την άμεση επιστροφή των Ελλήνων στρατιωτών από Βοσνία και Κόσσοβο.

Νέοι και νέες, κρατώντας κόκκινες σημαίες, κατήγγειλαν με τα συνθήματά τους τους βάρβαρους αμερικανοΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς, συνθήματα που επαναλαμβάνονταν από τους ίδιους αυτούς νεολαίους για 79 μέρες που διαρκούσε η επιδρομή σε βάρος της Γιουγκοσλαβίας. Οι ίδιοι διαδηλωτές που προειδοποιούσαν συνεχώς, σ' όλη τη διάρκεια των βομβαρδισμών, αλλά και στη συνέχεια, για τα καταστροφικά αποτελέσματα της ΝΑΤΟικής επίθεσης, που τώρα διαπιστώνονται από όλες τις πλευρές, και τη γενοκτονία που διαπράττεται σε βάρος των λαών της Βαλκανικής.

Καβάλα - Αλεξανδρούπολη

Μαχητικές συγκεντρώσεις και πικετοφορίες διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν το βράδυ της Παρασκευής εκατοντάδες κομμουνιστές σε Καβάλα και Αλεξανδρούπολη. Πικετοφορίες, που συνδυάστηκαν με την πλατιά ενημέρωση των πολιτών για τα αποτελέσματα των ΝΑΤΟικών και ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στα Βαλκάνια, μέσα από εξόρμηση με την ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, σχετικά με το «σύνδρομο των Βαλκανίων».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ