Πέμπτη 20 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Δινει τη... χαριστική βολή στον ερασιτεχνικό αθλητισμό

Στις περικοπές κονδυλίων για το μαζικό - ερασιτεχνικό αθλητισμό εστιάζονται οι προτεραιότητες της κυβέρνησης, όπως προέκυψε από την ενημέρωση που έκανε χτες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ο υφυπουργός Πολιτισμού αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού Γ. Νικητιάδης. Την ξεκάθαρη αυτή στόχευση κατήγγειλε στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας, τονίζοντας ότι η υποχρηματοδότηση οδηγεί στην ακόμη μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση του αθλητισμού.

Ο Γ. Νικητιάδης υποστήριξε ότι η κυβέρνηση προχωρά σε τακτοποίηση των θεμάτων στο χώρο του αθλητισμού μέσω της σύστασης του Εθνικού Συμβουλίου Αθλητικού Σχεδιασμού προκειμένου «να χαράξουμε τη στρατηγική μας» καθώς και της «σύνταξης αθλητικού χάρτη της Ελλάδας» για να γίνει «πλήρης καταγραφή των αθλητικών υποδομών της χώρας και των προδιαγραφών τους». Ανήγγειλε την «αλλαγή συστήματος επιχορήγησης των σωματείων» υποστηρίζοντας ότι με το νέο σύστημα «θα υπάρχει αξιολόγηση και κριτήρια» και «κατηγοριοποίηση των ομοσπονδιών και των σωματείων» ώστε να υπάρξουν οι πρέπουσες προτεραιότητες και να καταπολεμηθεί ο παραγοντισμός. Για το θέμα της βίας στα γήπεδα ανέφερε ότι υφίσταται «προώθηση του ηλεκτρονικού εισιτήριου» για το οποίο «είμαστε σε συνεργασία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη». Οσον αφορά στους μεσογειακούς αγώνες, σημείωσε πως «θέλουμε να τους πραγματοποιήσουμε» και για αυτό «χαμήλωσε κατά πολύ ο προϋπολογισμός».

Η τοποθέτηση του υφυπουργού αποτελεί τη «δικαιολογητική βάση του γιατί πρέπει να γίνουν περικοπές στο χώρο του αθλητισμού» σχολίασε ο Γιάννης Γκιόκας προσθέτοντας ότι αναδεικνύεται και η «αντίληψη για τον αθλητισμό ως εργαλείο προσέλκυσης τουριστών»!

Ειδικά για τη χρηματοδότηση των σωματείων σημείωσε πως «η κατηγοριοποίηση θα οδηγήσει σε ακόμη πιο λειψή χρηματοδότηση» αφού έτσι «ανοίγετε δρόμο ακόμη και αυτά τα λίγα χρήματα που κάθε χρόνο μειώνονται να περικοπούν». Πρόσθεσε ότι στα αθλητικά κέντρα «τα ερασιτεχνικά σωματεία που δεν μπορούν να πληρώσουν πετιούνται έξω» επειδή «πρέπει να πληρώνουν νοίκι για να έχουν πρόσβαση». Αναφορικά με το θέμα του παραγοντισμού ο Γ. Γκιόκας επισήμανε «χρησιμοποιείτε τον παραγοντισμό που έθρεψαν οι κυρίαρχες πολιτικές για να οδηγηθούμε σε ακόμη μεγαλύτερες περικοπές. Αυτό είναι το μοντέλο ανάπτυξης που προωθείτε σήμερα» και «σε αυτό το έδαφος αναπτύσσεται η βία και το ντόπινγκ». Ενδεικτικά ανέφερε πως «θα διεισδύουν οι επιχειρηματίες σε ακόμη περισσότερα αθλήματα αφού το σωματείο για να συντηρηθεί ή θα βάλει εισιτήριο ή θα αναζητήσει σπόνσορες»! Τέλος, επισήμανε ότι ο αθλητισμός αφορά και την εκπαίδευση τονίζοντας ότι «από το 2002 η γυμναστική μειώθηκε από τα 121 λεπτά στα 102 εβδομαδιαίως όταν οι μελέτες λένε ότι ένας έφηβος πρέπει να αθλείται τουλάχιστον 60 λεπτά την ημέρα» ενώ στα ΤΕΦΑΑ κυριαρχούν μαθήματα για ...το μάρκετινγκ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ