Τρίτη 18 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΟΥΒΑΣ
«Τα μέτρα των ΗΠΑ δεν αλλάζουν την επιθετική τους πολιτική»

ΑΒΑΝΑ._

Ως «περιορισμένα, που δεν μεταβάλλουν την πολιτική απέναντι στην Κούβα» χαρακτήρισε το κουβανικό υπουργείο Εξωτερικών τα μέτρα που ανακοινώθηκαν την περασμένη Παρασκευή από το γραφείο Τύπου του Λευκού Οίκου, με τα οποία επιτρέπονται επισκέψεις Αμερικανών πολιτών στη χώρα για ακαδημαϊκούς, εκπαιδευτικούς, πολιτιστικούς και θρησκευτικούς σκοπούς, επιτρέπεται η αποστολή περιορισμένων εμβασμάτων σε Κουβανούς πολίτες και εξουσιοδοτούνται διεθνή αεροδρόμια των ΗΠΑ να ζητήσουν άδεια ώστε να λειτουργήσουν πτήσεις τσάρτερ προς την Κούβα υπό συγκεκριμένες συνθήκες.

Με ανακοίνωσή του το ΥΠΕΞ της Κούβας, υπογραμμίζει πως «η υιοθέτηση αυτών των μέτρων είναι αποτέλεσμα συγκεκριμένων ενεργειών ευρέως φάσματος της κοινωνίας των ΗΠΑ, που η πλειοψηφία του απαιτεί την λήξη του εγκληματικού αποκλεισμού κατά της Κούβας και την κατάργηση της παράλογης απαγόρευσης ταξιδιών στη χώρα μας. Αποτελεί έκφραση της αναγνώρισης πως η πολιτική των ΗΠΑ κατά της Κούβας έχει αποτύχει και εφαρμόζονται νέοι τρόποι για να επιτευχθεί ο ιστορικός τους στόχος να κυριαρχήσουν στον κουβανικό λαό». Σημειώνει επίσης πως τα μέτρα αυτά ουσιαστικά επαναπροσδιορίζουν αυτά που υπήρχαν κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του Προέδρου Κλίντον και ωφελούν ορισμένες κατηγορίες Αμερικανών πολιτών και δεν αποκαθιστούν το δικαίωμα να ταξιδέψουν στην Κούβα όλοι οι πολίτες των ΗΠΑ.

«Τα μέτρα αυτά επιβεβαιώνουν το γεγονός πως δεν υπάρχει καμία θέληση να αλλάξει η πολιτική του αποκλεισμού και των σχεδίων αποσταθεροποίησης ενάντια στην Κούβα. Ανακοινώνοντας τα μέτρα, οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης των ΗΠΑ ξεκαθάρισαν πως ο αποκλεισμός θα παραμείνει σε ισχύ και πως η κυβέρνηση προτείνει να χρησιμοποιηθούν για να ενισχυθούν οι αντεπαναστατικές ενέργειες και οι παρεμβάσεις στις εσωτερικές υποθέσεις της Κούβας», τονίζεται. Οι πρόσφατες καταγγελίες του κουβανικού ΥΠΕΞ για ανοικτή πρόκληση και επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας κατά τη διάρκεια επίσκεψης αμερικανικής αντιπροσωπείας στο νησί που συναντήθηκε με ομάδα αντεπαναστατών που μισθοδοτούν οι ΗΠΑ για δραστηριότητες κατά της σοσιαλιστικής Κούβας, επιβεβαιώνουν τα παραπάνω.

Τέλος, η ανακοίνωση σημειώνει πως «η Κούβα έχει πάντα ταχθεί υπέρ των ανταλλαγών με το λαό των ΗΠΑ, τα πανεπιστήμια, τα ακαδημαϊκά, επιστημονικά και θρησκευτικά ιδρύματα» και πως όλα τα εμπόδια για επισκέψεις Αμερικανών πολιτών δημιουργούνται από την κυβέρνηση των ΗΠΑ. «Αν υπάρχει πραγματικό ενδιαφέρον για την διεύρυνση και διευκόλυνση των δεσμών ανάμεσα στους λαούς μας, τότε οι ΗΠΑ θα πρέπει να άρουν τον αποκλεισμό και να καταργήσουν τη διάταξη που κάνει την Κούβα την μοναδική χώρα όπου Αμερικανοί πολίτες δεν μπορούν να επισκέπτονται».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ