Τρίτη 18 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ - ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ «FIAT» ΣΤΟ ΤΟΡΙΝΟ
Εκβιασμός για χτύπημα εργατικών δικαιωμάτων

Τα συμβιβασμένα συνδικάτα και οι «αριστεροί ανανεωτές», που για χρόνια αφόπλισαν το εργατικό κίνημα συνέβαλαν στο να κάνουν τους εργάτες (μέσω δημοψηφίσματος!) συνένοχους του σφαγιασμού τους

ΡΩΜΗ.--

Το 54% των εργατών στη βιομηχανική μονάδα της «FIAT Μιραφιόρι» στην περιοχή του Τορίνο, ψήφισε υπέρ της ανατροπής των εργασιακών σχέσεων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του εκβιαστικού δημοψηφίσματος που διεξήχθη την Πέμπτη και την Παρασκευή, με τη συναίνεση των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών. Συνολικά, περισσότερο από το 94% των περίπου 5.500 εργαζομένων πήρε μέρος στο δημοψήφισμα που επέβαλαν η εργοδοσία και οι συμβιβασμένοι συνδικαλιστές με την απειλή ή της αποδοχής του εργασιακού μεσαίωνα ή της αποχώρησης της επιχείρησης που συνεργάζεται με την αμερικανική «Chrysler». Πρόβαλε μάλιστα τον «μπαμπούλα» της ακύρωσης επένδυσης για την παραγωγή έως 280.000 «Jeep» και «Alfa Romeo» ετησίως.

Ολες οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, που κινούνται στη γραμμή της κοινωνικής συναίνεσης και της ταξικής συνεργασίας, είχαν δεχθεί την εργοδοτική πρόταση από το Δεκέμβρη, εκτός από το Συνδικάτο Μετάλλου «Fiom», που ανήκει στο μεγαλύτερο συνδικάτο της Ιταλίας «Cgil», επίσης με συμβιβαστική γραμμή, που μίλησε για επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα, ωστόσο επίσης καλούσε σε διάλογο με την εργοδοσία. Μετά την έκβαση του δημοψηφίσματος το συνδικάτο «Cgil» ανακοίνωσε πως μπορεί να στραφεί δικαστικά ενάντια στη νέα συμφωνία.

Η συμφωνία που επιχειρείται να γίνει «πιλότος» για την επίθεση του κεφαλαίου στην Ιταλία και όχι μόνο, προβλέπει:

Κατάργηση του σταθερού χρόνου εργασίας. Δυνατότητα το εργοστάσιο να λειτουργεί πλέον σε 24ωρη βάση έως έξι ημέρες τη βδομάδα. Ο χρόνος εργασίας θα είναι 40 ώρες τη βδομάδα, ωστόσο με την νέα σύμβαση, η εταιρεία θα μπορεί να ζητά μέχρι και 120 υπερωρίες το χρόνο. Με το συγκεκριμένο τρόπο, η εταιρεία θα μπορεί να επιβάλει 10ωρες βάρδιες ή και παραπάνω ωρών για ένα χρονικό διάστημα και για άλλο θα μειώνει το ωράριο, αναγκάζοντας τους εργάτες να δουλεύουν εξαντλητικά σε περιόδους αιχμής με ό,τι κινδύνους αυτό συνεπάγεται για την υγεία τους.

Μείωση των διαλειμμάτων στο ωράριο εργασίας. Μειώνονται σε δύο 10λεπτα στη βάρδια αντί για τρία 20λεπτα.

Περικοπές στις ημέρες αναρρωτικής άδειας αλλά και μείωση των αποδοχών λόγων αναρρωτικής άδειας.

Απαγόρευση της απεργίας ως τρόπο διαπραγμάτευσης και δε γίνονται αποδεκτοί οι εκπρόσωποι των εργατών που έχουν ταχθεί κατά της νέας εργοδοτικής πρότασης.

Ως δέλεαρ αναφέρεται ότι οι αποδοχές των εργαζομένων θα αυξηθούν έως 3.700 ευρώ μεικτά λόγω της νυκτερινής εργασίας και των υπερωριών, δηλαδή του ξεζουμίσματος στην κυριολεξία, θέμα που χρησιμοποίησαν ως «χρυσωμένο χάπι» και τα συμβιβασμένα συνδικάτα.

Η συγκεκριμένη συμφωνία δείχνει το πού οδηγεί η υποταγή και ο συμβιβασμός με το κεφάλαιο, μια διαδικασία που έχει μακρά ιστορία στην Ιταλία. Από την περίοδο του «ευρωκομμουνισμού», όλες αντεπαναστατικές μεταλλάξεις και ανανεώσεις, η απώλεια των κομμουνιστικών χαρακτηριστικών, η ανυπαρξία Κομμουνιστικού Κόμματος με επαναστατική στρατηγική για την ενίσχυση της ταξικής πάλης και σύγκρουσης με τη στρατηγική του κεφαλαίου έχει οδηγήσει στην σημερινή κατάντια. Οι εργάτες να διαπραγματεύονται μόνο το τι θα χάσουν και να μη διεκδικούν τον κοινωνικό πλούτο που μόνο οι ίδιοι παράγουν για να τον ιδιοποιούνται τα παράσιτα οι καπιταλιστές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ