Τρίτη 18 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΥΔΑΝ
Ενδείξεις για επιλογή «ανεξαρτησίας»

ΧΑΡΤΟΥΜ._

Το αργότερο ως τα μέσα Φλεβάρη θα έχουν ανακοινωθεί τα επίσημα αποτελέσματα από το δημοψήφισμα που διεξήχθη την περασμένη βδομάδα στο νότιο Σουδάν και στην κεντρική περιοχή Αμπγέι που ολοκληρώθηκε ομαλά στις 15 του μήνα. Ευρωενωσιακοί, Αμερικανοί και ανεξάρτητοι εκλογικοί παρατηρητές εκτίμησαν ότι η διαδικασία διεξήχθη χωρίς προβλήματα και πως το δημοψήφισμα «έγινε αξιόπιστα και καλά οργανωμένα». Φυσικά η ανεξαρτητοποίηση του Νότου, στην λογική του «διαίρει και βασίλευε» και της εκμετάλλευσης του τεράστιου φυσικού πλούτου της περιοχής, βολεύει τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.

Οσο για το τελικό αποτέλεσμα; Οι πρώτες ενδείξεις φωτογραφίζουν ένα μαζικό ρεύμα υπέρ της ανεξαρτησίας του νότου. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε έξι εκλογικά τμήματα της πρωτεύουσας του νοτίου Σουδάν, Τζούμπα, καταμετρήθηκαν περισσότερες από 2.500 ψήφοι υπέρ της ανεξαρτησίας του νότου σε σύγκριση με μόλις 25 ψήφους υπέρ της διατήρησης της ένωσης με το υπόλοιπο Σουδάν. Σε κάθε περίπτωση το όποιο εκλογικό αποτέλεσμα αναμένεται να εφαρμοστεί το αργότερο ως τις 9 Ιούλη, οπότε εκπνέει και τυπικά η ισχύς της ειρηνευτικής συμφωνίας του 2005 που είχε υπογραφεί ανάμεσα στην σουδανική ισλαμική κυβέρνηση του βορρά και τους πρώην αντάρτες του Σουδανικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Κινήματος (SPLM).

Παράλληλα, στο βορρά και μάλιστα στην πρωτεύουσα του Σουδάν, Χαρτούμ, κόμματα της αντιπολίτευσης ανακοίνωσαν χτες τη συγκρότηση ενός αντικυβερνητικού μπλοκ που το ονόμασαν «Δυνάμεις Εθνικής Συναίνεσης»(ΔΕΣ). Οι εκπρόσωποι του μπλοκ υποστήριξαν ότι οι «ΔΕΣ» θα πρωτοστατήσουν στην πραγματοποίηση λαϊκών διαμαρτυριών ενάντια σε πολιτικές λιτότητας ή περιστολής των πολιτικών ελευθεριών στα χνάρια των αντιδράσεων και των κινητοποιήσεων του λαού στην Τυνησία...Ωστόσο, το κυβερνών κόμμα του ισλαμιστή προέδρου Ομάρ αλ Μπασίρ, «Κόμμα του Εθνικού Κογκρέσου», έσπευσε να απειλήσει πως θα πάρει πίσω τις «ελευθερίες» που δόθηκαν σε δυνάμεις της αντιπολίτευσης «σε περίπτωση που επιχειρηθεί η υποκίνηση ανταρσίας»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ