Τρίτη 18 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Λαϊκή απάντηση στην ακρίβεια

Η ανακοίνωση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ που δημοσιεύτηκε στο «Ριζοσπάστη» της Κυριακής 16/1/2011, απευθύνει πλατύ κάλεσμα στο λαό για συστράτευση και δράση ενάντια στο σφοδρό χτύπημα στα εργατικά και λαϊκά στρώματα που αποτελεί το διαρκώς διογκούμενο κύμα ακρίβειας σε είδη πρώτης ανάγκης, τρόφιμα, καύσιμα, συγκοινωνίες, ηλεκτρικό ρεύμα, νερό, υπηρεσίες Υγείας και Πρόνοιας κ.λπ. Πρόκειται για μια κατάσταση που σπρώχνει σε απόγνωση τους εργατοϋπάλληλους και το λαό γενικότερα, καθώς έρχεται να προστεθεί στις μειώσεις μισθών και συντάξεων, στις περικοπές επιδομάτων, στην κατάργηση ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων, στην αυξανόμενη ανεργία και την απειλή με λουκέτο εκατοντάδων μικρών επιχειρήσεων. Η ληστεία του λαϊκού εισοδήματος μέσω και της κλιμακούμενης ακρίβειας, δεν είναι ένα παροδικό σύμπτωμα της κρίσης. Αποτελεί οργανικό στοιχείο της αντιλαϊκής και αντεργατικής στρατηγικής που υλοποιεί η κυβέρνηση, έχοντας την ουσιαστική στήριξη της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ.

Αποτελεί μέρος της κλιμακούμενης επίθεσης της πλουτοκρατίας σε βάρος των εργατοϋπαλλήλων και των λαϊκών στρωμάτων, με στόχο να πληρώσει ο λαός τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης και να διασφαλιστεί η κερδοφορία των μονοπωλίων. Αλλωστε, πίσω από κάθε πλευρά της ακρίβειας, πίσω από κάθε αύξηση στις τιμές εμπορευμάτων και υπηρεσιών, κρύβεται η επιδίωξη της αύξησης της κερδοφορίας μιας μερίδας του κεφαλαίου. Για παράδειγμα, πίσω από τις σκανδαλώδεις αυξήσεις στα εισιτήρια των συγκοινωνιών, κρύβεται η επιχείρηση ιδιωτικοποίησής τους, προκειμένου να αντλήσουν κέρδη τα μονοπώλια. Αντίστοιχα, πίσω από τη σκανδαλώδη αύξηση των διοδίων κρύβεται το κέρδος των μεγαλοεργολάβων.

Απέναντι στην αυξανόμενη ακρίβεια, διογκώνεται το κύμα των λαϊκών αντιδράσεων και παίρνει διάφορες μορφές, με καθοριστική συμβολή του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΥ, της ΠΑΣΕΒΕ, του ΜΑΣ και της ΟΓΕ: Από τις κινητοποιήσεις ενάντια στα διόδια, μέχρι τον αγώνα ενάντια στη διακοπή του ρεύματος σε ανέργους ή φτωχά λαϊκά νοικοκυριά κ.ά. Πρόκειται για ελπιδοφόρα αντίδραση των λαϊκών στρωμάτων, που ασφυκτιούν από το βάρος της αντιλαϊκής επέλασης και της διαρκούς αφαίμαξης του πενιχρού λαϊκού εισοδήματος. Μέσα από τέτοιες κινητοποιήσεις, αποκαλύπτεται η γενεσιουργός αιτία της ακρίβειας, ανεβαίνουν οι αγωνιστικές διαθέσεις των εργατικών λαϊκών στρωμάτων. Για να αντιστοιχηθεί η λαϊκή απάντηση με την ολομέτωπη επίθεση του κεφαλαίου, πρέπει να πάρει χαρακτηριστικά οργανωμένης λαϊκής αγωνιστικής απειθαρχίας, ανυπακοής και αποφασιστικότητας απέναντι στην κυρίαρχη πολιτική και τα αντιλαϊκά μέτρα.

Αυτό το στοιχείο περνάει μέσα από την οργάνωση και ισχυροποίηση της εργατικής - λαϊκής συμμαχίας στους τόπους δουλειάς, στους κλάδους και τις συνοικίες, η οποία θα θέτει ριζοσπαστικά αιτήματα και στόχους που θα ορθώνουν ουσιαστικά εμπόδια στην κυρίαρχη πολιτική και θα δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την ανατροπή της αντιλαϊκής στρατηγικής. Αυτή η συμμαχία θα προβάλλει επιθετικά αιτήματα για την ουσιαστική προστασία και ανακούφιση των λαϊκών στρωμάτων από τις συνέπειες της ακρίβειας, παλεύοντας ταυτόχρονα για την ανατροπή της πολιτικής που τη συντηρεί και την αναπαράγει. Η ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων και η λειτουργία με κοινωνικό έλεγχο της παραγωγής, του εμπορίου, των συγκοινωνιών και κάθε άλλου στρατηγικού τομέα, είναι όρος αναγκαίος για να απαλλαγεί ο λαός από το βραχνά της ακρίβειας. Με την ανακοίνωση του ΠΓ οργανώνουμε πλατιά δουλειά μέσα στο λαό, συμβάλλουμε στην οργάνωσή του στο ταξικό κίνημα, στην ισχυροποίηση της λαϊκής συμμαχίας στην οργάνωση της αντεπίθεσης.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ