Σάββατο 8 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Ελιγμοί που ενσωματώνουν

Ο εξωραϊσμός του καπιταλισμού σε όλο του το μεγαλείο! Επιστρατεύοντας διάφορα φαιδρά «ναι μεν, αλλά», ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να διαφοροποιήσει τη στάση του έναντι του ευρωομολόγου, προκειμένου να συσκοτίσει το γεγονός ότι οι προτάσεις του όχι μόνο δε θίγουν την εξουσία των μονοπωλίων και δε συγκρούονται με τις αιτίες της οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης, αλλά αποτελούν προτάσεις κοινές με μερίδα της πλουτοκρατίας και των κομμάτων της. Ο Γιάννης Μηλιός, υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής του ΣΥΝ, σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό, τριγυρίζει γύρω από το ευρωομόλογο, υποστηρίζοντας ότι δήθεν ο ΣΥΝ προτείνει ένα ευρωομόλογο διαφορετικό από εκείνο που προτείνει ο Γ. Παπανδρέου... Δηλαδή, ότι «η κρίση οδήγησε στο να γίνει αποδεκτή η ιδέα του ευρωομολόγου που από τους κυρίαρχους κύκλους ήταν κάτι απορριπτέο στο παρελθόν, αλλά και αυτό που προσπαθούν να κάνουν είναι κάτι διαφορετικό απ' αυτό που ήθελε και θέλει η αριστερά».

Από τη μια, δηλαδή, εκτιμά ότι το ευρωομόλογο αποτελεί εναλλακτική λύση στην εφαρμοζόμενη πολιτική από την κυβέρνηση και από την άλλη, για να συγκαλύψει ότι η πολιτική του δεν έρχεται σε αντίθεση με το σύστημα και την ΕΕ, δεν είναι αντίθετη στην ουσία της κυρίαρχης πολιτικής αλλά μια λίγο διαφορετική μορφή διαχείρισης, τα «κουκουλώνει» λέγοντας ότι δήθεν μιλάει για άλλο ευρωομόλογο... Αν όμως δει κανείς τις δηλώσεις του πρωθυπουργού από το Παρίσι, για ευρωομόλογο που θα τροφοδοτήσει την ανάπτυξη, οι διαφορές είναι επουσιώδεις. Με διάφορους λεκτικούς ακροβατισμούς, ο Γ. Μηλιός και ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, τελικά, λέει ότι «το ευρωομόλογο θα ήταν μια λύση σε μια προοπτική περιορισμού της εξουσίας και του ελεγκτικού ρόλου που έχουν οι χρηματαγορές, που δεν είναι άλλος παρά ένας μηχανισμός που να μετακυλίει όλα τα κόστη στην εργασία και να προστατεύει τα κέρδη. Αυτό έλεγε η αριστερά, ότι στόχος μας είναι να δανείζονται τα κράτη κατευθείαν από την ΕΚΤ - που είναι διαφορετικό από το ευρωομόλογο - και το ευρωομόλογο θα μπορούσε να παίξει ρόλο σ' αυτή την κατεύθυνση, επειδή δημιουργεί έναν ευρωπαϊκό μηχανισμό, επειδή συγκρατεί κάπως τα επιτόκια και μπορεί να είναι ένα βήμα προς την κατεύθυνση της άμεσης χρηματοδότησης από την ΕΚΤ».

Εκείνο που προσπαθεί να συσκοτίσει ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, είναι πως όποιος μηχανισμός και αν επιλεγεί από την πλουτοκρατία στην ΕΕ, είτε λέγεται ευρωομόλογο, είτε απευθείας δανεισμός από την ΕΚΤ, είτε χαμηλότερα επιτόκια, (αλήθεια υπάρχει τράπεζα στον καπιταλισμό που να δανείζει για να χάνει ή να δανείζει φιλολαϊκά;), δεν αναιρείται το βασικό: Πως ο όποιος δανεισμός και τα όποια χρήματα δε θα κατευθυνθούν για να απαλυνθούν τα βάρη των λαϊκών στρωμάτων, αλλά για την ενίσχυση των μονοπωλίων. Και αυτό δεν έχει να κάνει με τη μέθοδο που θα επιλέξει η πλουτοκρατία, αλλά με τη στρατηγική που ακολουθείται από τις κυβερνήσεις του κεφαλαίου. Και αυτή η στρατηγική - όσο κι αν προσπαθεί να τη συσκοτίσει και να την αθωώσει ο ΣΥΝ, παριστάνοντας ότι δήθεν υπάρχουν και φιλολαϊκές λύσεις στο πλαίσιο του καπιταλισμού - έχει ως μόνο στόχο τον εξωραϊσμό του καπιταλισμού, την επάνοδο των μονοπωλίων σε τροχιά κερδοφορίας και το περαιτέρω τσάκισμα των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων.


Ελένη ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ