Σάββατο 8 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΥ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Επικίνδυνη εμπλοκή στους ενεργειακούς ανταγωνισμούς

Ο Α. Λίμπερμαν έρχεται για να συζητήσει με τον Γ. Παπανδρέου το ζήτημα του αγωγού μεταφοράς αερίου από το διαφιλονικούμενο κοίτασμα Λεβιάθαν προς την Ελλάδα

Από παλιότερες κινητοποιήσεις στο Λονδίνο για το Παλαιστινιακό, με αφορμή την επίσκεψη Λίμπερμαν
Από παλιότερες κινητοποιήσεις στο Λονδίνο για το Παλαιστινιακό, με αφορμή την επίσκεψη Λίμπερμαν
Τη βαθύτερη ενσωμάτωση της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς που οξύνονται επικίνδυνα στην ευρύτερη περιοχή της Αν. Μεσογείου σηματοδοτεί η επίσκεψη στην Ελλάδα την ερχόμενη Τετάρτη του αντιπροέδρου της ισραηλινής κυβέρνησης Αβιγκντόρ Λίμπερμαν. Ο ΥΠΕΞ του Ισραήλ θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, Γ. Παπανδρέου, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλια, τον υπουργό Εξωτερικών, Δ. Δρούτσα και την ηγεσία του υπουργείου Αμυνας.

Καθόλου τυχαία, η συνάντηση ακολουθεί τις πρόσφατες ανακοινώσεις για τα ενεργειακά κοιτάσματα στα ανοιχτά του Ισραήλ και τις ενστάσεις που εγείρουν τα γειτονικά κράτη και κυρίως ο Λίβανος, ως προς την κυριότητα της θαλάσσιας περιοχής, όπου εντοπίζονται τεράστιες ποσότητες φυσικού αερίου. Λίγες μέρες πριν τις ανακοινώσεις για το πλούσιο σε φυσικό αέριο κοίτασμα Λεβιάθαν, είχε υπογραφεί η διμερής συμφωνία για τον ορισμό ΑΟΖ ανάμεσα στην Κύπρο και το Ισραήλ, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση της Τουρκίας.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, τα ζητήματα της ενέργειας θα βρεθούν ψηλά στην ατζέντα των συναντήσεων του Λίμπερμαν με την ελληνική πολιτική και πολιτειακή ηγεσία, με δεδομένη την πρόθεση της κυβέρνησης να βαθύνει τη στρατηγική σχέση με το Ισραήλ και να διευκολύνει την είσοδό του στην ενεργειακή αγορά της ΕΕ, μέσω υποθαλάσσιου αγωγού. Το θέμα είχε συζητηθεί το καλοκαίρι, κατά την επίσκεψη του Ισραηλινού πρωθυπουργού στην Ελλάδα, χωρίς όμως να γίνουν επίσημες ανακοινώσεις.

Η επίσκεψη Λίμπερμαν αποτελεί συνέχεια των επισκέψεων Δ. Δρούτσα και Χ. Παμπούκη το προηγούμενο διάστημα στο Ισραήλ. Ο Χ. Παμπούκης είναι επικεφαλής της ομάδας που συστάθηκε για να προχωρήσει άμεσα η ελληνοϊσραηλινή συνεργασία, με αιχμή την ενέργεια, τις επενδύσεις και τον τουρισμό, γι' αυτό και κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Τελ Αβίβ, τέθηκε μετ' επιτάσεως το ζήτημα του αγωγού.

Ενα από τα θέματα των συναντήσεων θα είναι και η στενότερη συνεργασία του ελληνικού με το ισραηλινό λόμπι στις ΗΠΑ, καθώς και η εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες. Το ενδιαφέρον του Ισραήλ να βάλει χέρι στην ελληνική αμυντική βιομηχανία, τώρα που η κυβέρνηση τη βγάζει στο σφυρί, είναι δεδομένο, όπως είναι δεδομένη και η στήριξη στη φονική πολεμική μηχανή του Ισραήλ, με την παραχώρηση του εναέριου χώρου της Ελλάδας για την εκπαίδευση της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας σε σχέδια επίθεσης στο Ιράν.

Σύμφωνα με διπλωματικές διαρροές, στόχος των δύο πλευρών είναι να προχωρήσουν ταχύτατα στην οργάνωση ενός Ανώτερου Συμβουλίου Συνεργασίας, όπως αυτό που συστάθηκε με την Τουρκία, το οποίο θα συνεδριάσει υπό την προεδρία των Γ. Παπανδρέου και Μπ. Νετανιάχου.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ