Παρασκευή 31 Δεκέμβρη 2010 - Κυριακή 2 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΓΓΑΡΙΑ
Τοξικό έγκλημα του καπιταλισμού

Η χειρότερη οικολογική καταστροφή στη νεότερη ιστορία της Ουγγαρίας σημειώθηκε στις 4 Οκτώβρη όταν πάνω από ένα εκατομμύριο τόνοι τοξικής λάσπης διέρρευσαν από δεξαμενή του εργοστασίου αλουμινίου «Ajkai Timfoldgyar» της εταιρείας «MAL Rt» στη Δυτική Ουγγαρία, σπάζοντας αρχικά ένα φράγμα και στη συνέχεια αναμείχθηκαν με νερά από τις πλημμύρες των τελευταίων ημερών, προσβάλλοντας μια περιοχή 40 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Συνολικά από την τοξική λάσπη σκοτώθηκαν 9 άνθρωποι, τραυματίστηκαν πάνω από 120, τρεις κομητείες τέθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, τουλάχιστον 7 χωριά και πόλεις επλήγησαν, χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εκκενώσουν τα σπίτια τους και μολύνθηκαν μεγάλα και μικρά ποτάμια.

Τα αίτια της καταστροφής εντοπίζονται στην άναρχη καπιταλιστική ανάπτυξη καθώς υπήρξε κακή συντήρηση της δεξαμενής, αλλά και υπερβολική αποθήκευση της τοξικής λάσπης. Η εταιρεία αποποιήθηκε των ευθυνών της και σήμερα παραμένει υπό κρατικό έλεγχο περίπου 2 χρόνια, δηλαδή για το διάστημα που θα διαρκέσουν οι επιχειρήσεις καθαρισμού, οι οποίες θα κοστίσουν δεκάδες εκατομμύρια δολάρια...

Μετά τις ανατροπές και το κύμα ιδιωτικοποιήσεων το '90 στη χώρα, οι κρατικές επιχειρήσεις - όπως και η «MAL Rt» - πέρασε στα χέρια αυτών που εκμεταλλεύτηκαν τη ληστεία των κρατικών επιχειρήσεων, καθιστώντας τους σήμερα από τους πλουσιότερους ανθρώπους της χώρας. Την κερδοφορία των καπιταλιστών υπηρέτησαν όλες οι κυβερνήσεις μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ