Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 31 Δεκέμβρη 2010 - Κυριακή 2 Γενάρη 2011 - αριθ. φύλλου: 10857

ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΙΚΙΩΝΗΣ
Ενας διανοητής της αρχιτεκτονικής

Λεπτομέρεια από το πλακόστρωτο στου Φιλοπάππου
Λεπτομέρεια από το πλακόστρωτο στου Φιλοπάππου
Το γυμνασιόπαιδο που οδοιπορούσε «εξερευνώντας το αττικό τοπίο», από το Μοσχάτο ως τους βράχους του Φιλοπάππου και της Ακρόπολης, από τις όχθες του Κηφισού και την Ιερά Οδό ως την Καισαριανή, νιώθοντας χαρά με τη θέα «του ανασκαλεμένου χώματος των περιβολιών που άχνιζε κάτω από τις πυρές αχτίδες του ήλιου!...» έγινε ένας από τους σημαντικότερους αρχιτέκτονες της γενιάς του, που «σφράγισε» το ιστορικό κέντρο της Αθήνας και το περιβάλλον της Ακρόπολης. Κι όμως, ο Δημήτρης Πικιώνης πρέπει να... «συστηθεί» στις νεότερες γενιές με αφορμές όπως η έκθεση «ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΙΚΙΩΝΗΣ (1887 - 1968)», που παρουσιάζει το Μουσείο Μπενάκη.


ΣΕΛ.  4   -   5


ΙΣΤΟΡΙΑ
Η δημιουργία της ΕΣΣΔ

Βάση της πολιτικής της σοβιετικής εξουσίας ήταν ο Προλεταριακός Διεθνισμός, η μόνη αρχή που η συνεπής εφαρμογή της μπορεί να διασφαλίζει σεβασμό της εθνικής, γλωσσικής και πολιτισμικής ιδιαιτερότητας και την ενιαία συμμετοχή στην πορεία της σοσιαλιστικής οικοδόμησης.


ΣΕΛ.  11   -   14
ΔΙΗΓΗΜΑ
Ο παράξενος Κεφαλονίτης

Του Γιώργου Κοτζιούλα. Δημοσιεύτηκε στα 1953 - 54 στο περιοδικό «Ηπειρωτική Εστία» (Γιάννενα), σε 16 συνέχειες. Γράφτηκε στα 1948.


ΣΕΛ.  8
ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Συστηματικά αλλοίωση και εκμετάλλευσή τους

Μιλά στον «Ριζοσπάστη» ο υπεύθυνος του Τμήματος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της ΚΕ του ΚΚΕ, Θοδωρής Λιάππης.


ΣΕΛ.  15
ΕΘΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ
Πανάκριβα διόδια - παράταση συμβάσεων

Νέο μπαράζ αυξήσεων 40% έως 60% στα χαράτσια των διοδίων στο εθνικό οδικό δίκτυο επιφυλάσσουν για το 2011 οι ληστρικές «συμβάσεις παραχώρησης» που ψήφισαν από κοινού η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και ο ΛΑ.Ο.Σ., ενισχύοντας την κερδοφορία κάποιων μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.


ΣΕΛ.  24
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Ετοιμο το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο νετρίνων

Μετά από πέντε χρόνια σκληρής δουλειάς στις εχθρικές περιβαλλοντικές συνθήκες του Νότιου Πόλου, στις 18 Δεκέμβρη ολοκληρώθηκε το πιο μεγάλο και παράξενο τηλεσκόπιο που έχει κατασκευαστεί. Πρόκειται για το IceCube (Αϊσκιουμπ), που σημαίνει κύβος πάγου.


ΣΕΛ.  7

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ