Παρασκευή 31 Δεκέμβρη 2010 - Κυριακή 2 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Δεκαετής πόλεμος

Στο 10ο χρόνο ιμπεριαλιστικού πολέμου βαδίζει το Αφγανιστάν. Το 2010 κρίνεται ως η πλέον αιματηρή χρονιά του πολέμου, με περισσότερους από 1.300 αμάχους νεκρούς και 700 κατοχικούς στρατιώτες. Συνολικά, στο Αφγανιστάν στα εννιά χρόνια πολέμου έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 34.000 άμαχοι, είτε ως θύματα συγκρούσεων και επιθέσεων, είτε ως έμμεσες απώλειες των συνεπειών του πολέμου στη χώρα, με τους αριθμούς να είναι η μεγαλύτερη απόδειξη για το δυσβάσταχτο φόρο αίματος του λαού στα συμφέροντα των κατοχικών δυνάμεων.

Παράλληλα, στοιχεία που δημοσιοποιούνται κατά καιρούς φέρνουν τους «Ταλιμπάν» να χρηματοδοτούνται έμμεσα από τις αμερικανο-ΝΑΤΟικές κατοχικές δυνάμεις, δίνοντας πρόσχημα να συνεχίζουν την παρουσία τους στο Αφγανιστάν.

Στο ίδιο πλαίσιο κινούνται και τα σχέδια της «εθνικής συμφιλίωσης» που βασίζονται στην εξαγορά των «Ταλιμπάν» που θα θελήσουν να συνεργαστούν με το κατοχικό καθεστώς και την εγκάθετη κυβέρνηση.

Την ίδια στιγμή, οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις προειδοποιούν για νέα κλιμάκωση του πολέμου το 2011, προβλέποντας μεγαλύτερες απώλειες και σκληρότερες συγκρούσεις, εις βάρος πάντα του αφγανικού λαού. Τονίζουν ιδιαίτερα και προχωρούν σε συμφωνίες σχετικά με την «ανοικοδόμηση» της χώρας, μετά τη δήθεν αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων, το 2014, εξασφαλίζοντας συμβόλαια εκμετάλλευσης των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας, υποθηκεύοντας το μέλλον της και ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να την παραδώσουν ποτέ στο λαό της.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ