Τετάρτη 8 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Εφυγε» ο παλαίμαχος κομμουνιστής Νίκος Κυριακίδης

Ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚΕ για το θάνατό του. Σήμερα, Τετάρτη, στις 2.30 το μεσημέρι, η πολιτική του κηδεία στο νεκροταφείο Καισαριανής

Ο σ. Νίκος Κυριακίδης
Ο σ. Νίκος Κυριακίδης
Πλήρης ημερών έφυγε απ' τη ζωή ο παλαίμαχος κομμουνιστής Νίκος Κυριακίδης. Η κηδεία του θα είναι πολιτική και θα γίνει σήμερα Τετάρτη 8/12, στις 2.30 το μεσημέρι από το νεκροταφείο Καισαριανής. Για τον θάνατό του η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Η ΚΕ ανακοινώνει ότι έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 90 ετών ο παλαίμαχος κομμουνιστής Νίκος Κυριακίδης.

Ο σύντροφος Κυριακίδης τίμησε τον τίτλο του μέλους και του στελέχους του ΚΚΕ για πάνω από 73 χρόνια, μέχρι το τέλος της ζωής του. Υπερασπίστηκε με σθένος και αποφασιστικότητα τις επαναστατικές αρχές και την κοσμοθεωρία του Κόμματος, αντιμετωπίζοντας παλικαρίσια επανειλημμένες διώξεις, φυλακές, εξορίες και βασανιστήρια. Δεν λύγισε μπροστά στις δυσκολίες και τις αντιξοότητες της ταξικής πάλης. Με όλες του τις δυνάμεις και με αυταπάρνηση συνέβαλε στην οργάνωση και στην ανάπτυξη της πάλης του Κόμματος για το δίκιο και την προοπτική της εργατικής τάξης.

Ο σ. Νίκος Κυριακίδης γεννήθηκε το 1920 στην Αθήνα. Το 1937 έγινε μέλος της ΟΚΝΕ. Ενα χρόνο αργότερα συνελήφθη για συμμετοχή σε μαθητική αντιδικτατορική διαδήλωση στην Αθήνα και κρατήθηκε στην Ασφάλεια. Το 1941 έγινε μέλος του ΚΚΕ και μέσα από τις γραμμές του συμμετείχε δραστήρια στη διαμόρφωση της ΕΑΜικής Αντίστασης κατά της τριπλής Κατοχής. Το 1944 συνελήφθη σε μπλόκο, βασανίστηκε στην Ασφάλεια και καταδικάστηκε από στρατοδικείο σε είκοσι χρόνια φυλακή. Στη δίκη αρνήθηκε την πρόταση του προέδρου να κάνει δήλωση μετανοίας και φυλακίστηκε στις φυλακές Χατζηκώστα και στο Χαϊδάρι, έως την απελευθέρωση.

Τον Μάρτη του 1945 συνελήφθη και πάλι με χαλκευμένες κατηγορίες και φυλακίστηκε για ένα χρόνο. Τον Μάρτη του 1947 εξορίστηκε στις Ράχες Ικαρίας απ' όπου απέδρασε τον Αύγουστο του ίδιου έτους και εντάχθηκε στον παράνομο μηχανισμό του Κόμματος. Τον Φλεβάρη του 1948 συνελήφθη εκ νέου, βασανίστηκε, αρνήθηκε να υπογράψει δήλωση μετάνοιας και εξορίστηκε στη Μακρόνησο, στο σύρμα του 1ου Τάγματος. Αργότερα στη Γυάρο και στον Αη-Στράτη.

Το 1954 μετά από προσωρινή άδεια πέρασε ξανά στην παρανομία και στη δουλειά της ΚΟ Αθήνας. Η οργάνωση στην οποία δούλευε, παρά την απόφαση της 8ης Ολομέλειας της ΚΕ το 1958, δεν διαλύθηκε και συνέχιζε να δρα μέχρι το 1962.

Με την επιβολή της δικτατορίας τον Απρίλη του 1967 πέρασε στην παρανομία και πήρε μέρος στην ανασυγκρότηση των παράνομων κομματικών δυνάμεων στην Αθήνα. Ανάλαβε γραμματέας του οργάνου της ΚΟΑ που εξέδιδε την "Αδούλωτη Αθήνα". Τον Οκτώβρη του 1967 συνελήφθη, βασανίστηκε και εξορίστηκε στο Παρθένι της Λέρου. Το 1968 υπερασπίστηκε τις αρχές του ΚΚΕ, τάχθηκε υπέρ των αποφάσεων της 12ης Ολομέλειας κατά της οπορτουνιστικής ομάδας. Το 1973 εντάχθηκε και πάλι στην παράνομη οργάνωση του ΚΚΕ ως μέλος του Γραφείου του Κλιμακίου.

Στο 9ο, 10ο και 11ο Συνέδριο εκλέχθηκε μέλος της ΚΕ. Στο 9ο Συνέδριο εκλέχθηκε αναπληρωματικό μέλος του ΠΓ. Από το 14ο έως το 16ο Συνέδριο εκλέχθηκε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου.

Στην περίοδο 1989 -1991, μετά τη νίκη της αντεπανάστασης και την ανατροπή του σοσιαλισμού στην Ευρώπη, ο σ. Κυριακίδης υπερασπίστηκε με συνέπεια την ύπαρξη και τις επαναστατικές αρχές του ΚΚΕ από την επίθεση διάλυσης που δέχτηκε από τους μηχανισμούς του συστήματος και από το εσωτερικό του, από μέρος στελεχών που προσχώρησαν στον Συνασπισμό.

Η ΚΕ εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένειά του. Η κηδεία του σ. Κυριακίδη θα είναι πολιτική και θα γίνει αύριο (σ.σ. σήμερα) Τετάρτη 8/12 και ώρα 2:30 το μεσημέρι από το νεκροταφείο Καισαριανής».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org