Τετάρτη 8 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Κυβέρνηση και ΕΕ χτυπάνε την καρδιά των εργατικών δικαιωμάτων

Επίκαιρη Ερώτηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ προς τον πρωθυπουργό, για τις προωθούμενες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις

Επίκαιρη Ερώτηση προς τον πρωθυπουργό για την πολιτική της κυβέρνησης στις εργασιακές σχέσεις κατέθεσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Στην Ερώτηση σημειώνεται:

«Στο πλαίσιο της στρατηγικής του κεφαλαίου, που έχει διαμορφωθεί και έχει εξειδικευθεί με μια σειρά αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης που έχουν συνυπογράψει όλες οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ (Λευκή Βίβλος, στρατηγική της Λισαβόνας κ.ά.), προβλέπεται η κατάργηση βασικών εργατικών δικαιωμάτων, των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, γενίκευση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, μείωση εργοδοτικών εισφορών κ.ά., με στόχο να στηριχθεί και να ενισχυθεί η κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου.

Με πρόσχημα την κρίση, το χρέος και τα ελλείμματα η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να τσακίσει όλα τα βασικά εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων, με βάση τις αξιώσεις του ΣΕΒ γενικότερα των μεγάλων επιχειρηματιών. Αυτές τις μέρες, η κυβέρνηση προωθεί νομοσχέδιο που καταργεί τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας, οδηγώντας σε δραστική μείωση των ήδη απαράδεκτα χαμηλών μισθών για όλους τους εργαζόμενους, σε παράταση του ημερήσιου εργάσιμου χρόνου χωρίς πληρωμή υπερωριών, σε κατάργηση του πενθημέρου και της κυριακάτικης αργίας.

Στοχεύουν στην αύξηση της απλήρωτης δουλειάς, βάζοντας σε κίνδυνο ακόμα και τη ζωή και την υγεία των ίδιων των εργαζομένων. Θα επιφέρουν μεγάλο πλήγμα στα ασφαλιστικά ταμεία, σε συνδυασμό με τα αντιδραστικά μέτρα που έχει αποφασίσει στον τομέα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Επιπλέον, θα συρρικνωθούν παραπέρα τα έσοδα και άλλων οργανισμών όπως των ΟΑΕΔ, ΟΕΚ, ΟΕΕ, με ολέθριες συνέπειες στις ήδη πενιχρές παροχές στα επιδόματα ανεργίας, της επιδότησης ενοικίου κ.ά.

Τα μέτρα αυτά που δεν είναι ούτε πρόσκαιρα ούτε προσωρινά θίγουν την καρδιά των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης και ωθούν μαζικά τους εργαζόμενους στην εξαθλίωση για να ενισχυθούν τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων που επιδιώκουν να μετακυλήσουν την κρίση στις πλάτες του λαού που σε τίποτα δεν ευθύνεται για τα χρέη και τα ελλείμματα.

Ερωτάται ο κ. Πρωθυπουργός για την πολιτική της κυβέρνησης στις εργασιακές σχέσεις».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org