Τετάρτη 8 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Με διαδικασίες εξπρές ο νόμος για τα εργασιακά

Σε χτεσινή σύσκεψη υπό τον Γ. Παπανδρέου καταλήχθηκαν και οι ανατροπές στο σύνολο των πρώην ΔΕΚΟ

Με τη διαδικασία του «κατεπείγοντος νομοσχεδίου» προσανατολίζεται να προωθήσει τις διαρθρωτικές ανατροπές στις πρώην ΔΕΚΟ η κυβέρνηση, ενώ μέχρι σήμερα το μεσημέρι θα διαμορφωθεί το τελικό κείμενο του σχεδίου νόμου για τις μειώσεις των μισθών στον ιδιωτικό τομέα.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η κυβέρνηση ετοιμάζεται μέσα στις επόμενες μέρες να ψηφίσει τα δύο αντιδραστικά νομοσχέδια και οι τελευταίες λεπτομέρειες καθορίστηκαν κατά τη διάρκεια διευρυμένης κυβερνητικής σύσκεψης που έγινε χτες το απόγευμα στη Βουλή, υπό την προεδρεία του Γ. Παπανδρέου.

Στη σύσκεψη, αμέσως μετά το τέλος του γεύματος που παραχώρησε ο πρωθυπουργός στον διευθυντή του ΔΝΤ, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές αποφασίστηκε οι αλλαγές σε 52 ΔΕΚΟ να γίνουν βάσει του «σχεδίου αναδιάρθρωσης του ΟΣΕ». Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα υπάρξουν μαζικές μετατάξεις και απολύσεις προσωπικού, δραστικές μειώσεις μισθών (μέσω της περικοπής πλήθους επιδομάτων), ενώ θα καθοριστεί και «πλαφόν» στις «ανώτατες αποδοχές».

Μάλιστα, κυβερνητικά στελέχη σημείωναν ότι η διαδικασία στη Βουλή θα γίνει με τη μορφή του «κατεπείγοντος», δηλαδή με δύο συνεδριάσεις μία στην αρμόδια επιτροπή και μία στην Ολομέλεια, ώστε να ψηφιστεί σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, η υπουργός Εργασίας, Λούκα Κατσέλη, βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην τρόικα Σερβάζ Ντερούζ, προκειμένου να διαμορφώσουν το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου για τις εργασιακές σχέσεις. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, η συζήτηση επικεντρώνεται στη διαμόρφωση του πλαισίου λειτουργίας των επιχειρησιακών συμβάσεων, με τα κυβερνητικά στελέχη να δηλώνουν ξεκάθαρα ότι θα «νομοθετηθεί η υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών».

Αυτό ξεκαθάρισε χτες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Πεταλωτής, σε συνέντευξη του, στο ραδιόφωνο του «Φλας», τονίζοντας ότι θα υπερισχύσουν οι επιχειρησιακές συμβάσεις έναντι των κλαδικών «στην περίπτωση όπου υπάρχει απειλή βιωσιμότητας των επιχειρήσεων». Με τη συγκεκριμένη αναφορά σαν άλλοθι, ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για την καθολική εφαρμογή του μέτρου.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ