Τετάρτη 8 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΩΣΗ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Καλεί σε ενιαίο ταξικό αγώνα

Συνέντευξη Τύπου για την κατάσταση στον κλάδο έδωσε χτες

Σε αγώνα ταξικό, ενιαίο, μαζικό, αποφασιστικό, ενάντια στην πολιτική του κεφαλαίου και των κομμάτων του, καλεί τους εργαζόμενους στον κλάδο του εμπορίου, η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης. Μέσα από συνέντευξη Τύπου που έδωσε χτες, παρουσίασε τις τραγικές επιπτώσεις στους εργαζόμενους - η ανεργία στον κλάδο υπολογίζεται στο 20% - αλλά και στους μικρούς εμπόρους, από την πολιτική που εφαρμόζουν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, στο πλαίσια της ΕΕ, με ευαγγέλιο τη Συνθήκη του Μάαστριχτ που στηρίζουν οι συμβιβασμένες πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ και της ΟΙΥΕ.

Οπως είπε, η Σ. Καλαντίδου, πρόεδρος της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων, βουλευτής του ΚΚΕ, ο απολογισμός είναι δραματικός. Χιλιάδες απολυμένοι, απλήρωτοι για μήνες, αντιμέτωποι με τις μεθοδεύσεις των εργοδοτών να επιβάλουν μερική και ελαστική εργασία, κ.λπ. Χιλιάδες τα λουκέτα από τους μικρούς και αυτοαπασχολούμενους ΕΒΕ. Την ίδια ώρα, ενισχύεται η δράση των πολυεθνικών, των πολυκαταστημάτων, των επιχειρηματικών ομίλων, των μεγαλεμπόρων, που συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου με τεράστια ποσοστά κερδοφορίας.

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, οι εργαζόμενοι, οι μικροί έμποροι και επαγγελματίες, αλλά κυρίως οι νέοι και οι νέες πρέπει να απαντήσουν ενωμένοι και συντονισμένα. Να αντισταθούν στη βαρβαρότητα που βιώνουν σε κάθε πτυχή της ζωής τους. Να συσπειρωθούν στο σωματείο τους και να δυναμώσουν τον αγώνα μαζί με το ταξικό κίνημα, να δώσουν μαζικά και αποφασιστικά το «παρών» στην απεργία στις 15 του Δεκέμβρη και στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ.

Πώς εκδηλώνεται η εργοδοτική επίθεση

Οι συνδικαλιστές της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων και εργαζόμενοι από συγκεκριμένους χώρους δουλειάς, παρουσίασαν παραδείγματα από το πώς εκδηλώνεται η εργοδοτική επίθεση.

Οπως είπαν:

 • Ο όμιλος Carrefour -Μαρινόπουλος: Αξιοποιεί το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο σε όλο του το βάθος, με αποτέλεσμα τη μείωση των μισθολογικών και εργατικών δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων και αύξηση της κερδοφορίας του.
 • Ο όμιλος HONDOS CENTER - APOLLONIA: Απασχολεί 245 εργαζόμενους. Τον Ιούνη του 2010 επιχείρησε αλλαγή της σύμβασης από 8ωρο σε 7ωρο - 6ωρο, προσπάθεια που αποτράπηκε με παρέμβαση του σωματείου και συσπείρωση και δράση των εργαζομένων. Η εργοδοσία απάντησε με απολύσεις, συνδικαλιστικές και ποινικές διώξεις στις εργαζόμενες που πρωτοστάτησαν στη δημιουργία σωματειακής επιτροπής.
 • FENA: Απασχολεί 260 εργαζόμενες. Ηταν απλήρωτες έως 2 μήνες. Χωρίς ρεπό και πρόγραμμα εργασίας, με ταυτόχρονη άσχημη συμπεριφορά του εργοδότη απέναντί τους. Με συσπείρωση στο Σωματείο, κατάφεραν να πληρωθούν την εξόφληση Οκτώβρη και διεκδικούν δεδουλευμένα και δικαιώματα στο χώρο δουλειάς.
 • ΑΤΛΑΝΤΙΚ: 140 εργαζόμενοι. Η επιχείρηση είναι στο άρθρο 99. Τα καταστήματα στη Θεσσαλονίκη πάνε για πώληση με τον εκβιασμό οι εργαζόμενοι να δεχθούν μείωση των ωρών εργασίας, απολύσεις.
 • Αρβανιτιδης: Εργασία χωρίς ρεπό, με υπερωρίες απλήρωτες. Εφαρμόζει το νόμο για τις προειδοποιημένες απολύσεις. Παρακρατεί χρήματα των εργαζομένων για να καλύψει κλοπές σε βάρος της επιχείρησης.
 • Σπυρέλης: 5 εργαζόμενες, απλήρωτες 3 μήνες. Το οφειλόμενο δώρο του ΠΑΣΧΑ το κατέβαλε εν όψει της εργατικής διαφοράς.
 • Cartotecnica: 10 εργαζόμενοι. Επέβαλε εκ περιτροπής Εργασία, μετά από άρνηση των εργαζομένων να αλλάξουν τις συμβάσεις τους. Απέλυσε μια εργαζόμενη και ταυτόχρονα τη μήνυσε ώστε να μην καταβάλει την αποζημίωση.
 • PRACTIKER: Εντατικοποίηση της εργασίας, καθώς η διατήρηση του τζίρου συμβαδίζει με τη μείωση προσωπικού, με απολύσεις και οικειοθελείς αποχωρήσεις, αλλαγή ατομικών συμβάσεων από ταμίες σε πωλήτριες, κ.λπ.
 • ΜΑΣΟΥΤΗΣ: Απολύει από λογιστήρια και γραφεία. Επαναφέρει το καθεστώς του ωρομισθίου στους 8ωρους, με σύμβαση ελαστικής σχέσης εργασίας.
 • MARCKTEL: Προσλαμβάνει προσωπικό με επιδοτούμενα προγράμματα του ΟΑΕΔ, τους αφήνει απλήρωτους, εξαναγκάζονται σε παραίτηση και η εταιρεία προσλαμβάνει καινούργιους με επιδότηση από τον ΟΑΕΔ.
 • E- SHOP: Προσλαμβάνει εργαζόμενους με προγράμματα του ΟΑΕΔ με συμβάσεις αορίστου χρόνου, στους εργαζόμενους κάνει συμβάσεις ορισμένου χρόνου, με ημερομηνία λήξης την ημέρα που τελειώνει η επιδότηση. Οι εργαζόμενοι νομίζοντας ότι έχει λήξει η σύμβασή τους σταματάνε τη δουλειά. Ετσι, ο εργοδότης δηλώνει την παραίτησή τους στον ΟΑΕΔ και ζητάει καινούργιο εργαζόμενο με επιδότηση, χωρίς να πληρώνει αποζημιώσεις.
 • ΦΩΚΑΣ: Αθρόα μείωση προσωπικού, με αντικατάσταση από υπαλλήλους εταιρειών που συνεργάζεται και επινοικιάζει τμήματα του καταστήματος.

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org