Τετάρτη 8 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΕ
Παραπέρα συρρίκνωση θεμελιωδών δικαιωμάτων ιδιαίτερα για τις γυναίκες

Από το χτεσινό μαζικό συλλαλητήριο στην Αθήνα κατά της μαύρης συμμαχίας κυβέρνησης - τρόικας - πλουτοκρατίας
Από το χτεσινό μαζικό συλλαλητήριο στην Αθήνα κατά της μαύρης συμμαχίας κυβέρνησης - τρόικας - πλουτοκρατίας
Στην κατεύθυνση της παραπέρα συρρίκνωσης θεμελιωδών δικαιωμάτων των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, το Συμβούλιο των υπουργών Εργασίας της ΕΕ συνεδρίασε τη Δευτέρα 6 Δεκέμβρη και συζήτησε μια σειρά ζητημάτων καταλήγοντας στις βασικές κατευθύνσεις και πολιτικές που θα πρέπει να υλοποιηθούν.

Με βάση το Δελτίο Τύπου που εκδόθηκε, φαίνεται ότι ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν ουσιαστικότερα απασχόλησαν και τίθενται ως προτεραιότητα τα ζητήματα για τις άδειες μητρότητας και τις πολιτικές απασχόλησης.

Πιο συγκεκριμένα:

Αδεια μητρότητας. Φαίνεται ότι το συγκεκριμένο δικαίωμα είναι αγκάθι στο μάτι των μονοπωλίων, τα συμφέροντα των οποίων προστατεύει ως άγρυπνος φρουρός το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Η μεγάλη πλειοψηφία των υπουργών θεώρησε πως η πρόταση για επέκταση του χρόνου άδειας μητρότητας στις 20 βδομάδες «δεν αποτελεί κατάλληλη βάση για διαπραγματεύσεις».

Φαίνεται ότι οι οικονομικές επιπτώσεις που θα επιφέρει μια τέτοια τροποποίηση απειλούν την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου. Αρκετοί υπουργοί στην προσπάθειά τους να καμουφλάρουν το βασικό στόχο τους, που είναι η κατάργηση του δικαιώματος αυτού, περιόρισαν τη συζήτηση στην κατεύθυνση της βελτίωσης των συνθηκών Υγείας και Ασφάλειας στους χώρους δουλειάς για εγκύους, νέες και θηλάζουσες μητέρες, ζήτημα σαφώς μεγάλης σημασίας, που όμως χρειάζεται να συνοδεύεται και με μέτρα προστασίας, όπως την άδεια μητρότητας.

Ξεκάθαρα διαφαίνεται η προσπάθεια κατάργησης της άδειας μητρότητας από το γεγονός ότι ζητούν να θεσπιστεί μια «μεταβατική ρήτρα», η οποία στην ουσία θα αντικαταστήσει την άδεια μητρότητας, αφού θα είναι, όπως τονίζεται στο Δελτίο Τύπου, ένα είδος άδειας διαφορετική από την άδεια μητρότητας.

Δε θα μας ξάφνιαζε αν αυτό το είδος άδειας είναι τύπου προγράμματος «Χρηματοδότησης Μακροχρόνιας Αδειας Sabbatical» της Τράπεζας Πειραιώς, που έχει ως σκοπό αφενός να μειώσει τα έξοδα της τράπεζας, αφετέρου να απολύσει «διακριτικά» εργαζόμενους.

Σε άλλο σημείο αναφέρεται ότι η επέκταση της άδειας μητρότητας από τις 14 στις 18 βδομάδες θα μπορούσε να υιοθετηθεί, με ταυτόχρονη όμως προϋπόθεση να υπάρχει μια οροφή στις αποδοχές.

Χρόνια τώρα βλέπουμε στην πράξη να καταστρατηγείται το αναφαίρετο δικαίωμα στη μητρότητα, παρά τους όποιους νόμους υπήρχαν. Τώρα το κεφάλαιο χρειάζεται να απαλλαγεί μια για πάντα ακόμη και από τους τυπικούς περιορισμούς που είχε, προκειμένου να αντιμετωπίζει την έγκυο ή εργαζόμενη μητέρα ως ασύμφορη οικονομικά.

Πολιτικές Απασχόλησης στη Στρατηγική «Ευρώπη 2020»

Ο προσανατολισμός για αύξηση της απασχόλησης σε νέες ηλικίες, γυναίκες και άτομα τρίτης ηλικίας σε μια περίοδο όπου η ανεργία ολοένα και διογκώνεται, όπου οι μαζικές απολύσεις διαδέχονται η μία την άλλη και διευκολύνονται χάρη στις πολιτικές τόσο των κυβερνήσεων των κρατών - μελών, όσο και της ίδιας της ΕΕ, φανερώνει ότι στόχος είναι η επέκταση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, η ολοκληρωτική κατάργηση του δικαιώματος στη μόνιμη και σταθερή δουλειά.

Σε μια περίοδο, όπου, εξαιτίας της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, ο καπιταλισμός καταστρέφει μέρος των παραγωγικών δυνάμεων, όπως τους εργαζόμενους ρίχνοντάς τους στη μαζική ανεργία και εξαθλίωση, χρειάζεται ταυτόχρονα να τους κρατήσει με τον έναν ή τον άλλον τρόπο κοντά στην παραγωγική διαδικασία, ώστε να έχει το κεφάλαιο «ετοιμοπόλεμο» τον εφεδρικό του στρατό για την όποια περίοδο ανάκαμψης, επεκτείνοντας τις ελαστικές μορφές εργασίας, τη διά βίου μάθηση και κατάρτιση, καταργώντας τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, με μειωμένη την τιμή της εργατικής δύναμης. Δημιουργεί, δηλαδή, τις προϋποθέσεις ώστε οι εργαζόμενοι να είναι φτηνοί και ευέλικτοι, όποτε αποφασίσουν τα μονοπώλια να τους ξαναρίξουν στην παραγωγική διαδικασία και σε όποιον τομέα, ανάλογα με το ποιος θα τους αποφέρει κέρδη.

Το γεγονός ότι ο κύκλος αυτός θα επαναλαμβάνεται διαρκώς το μαρτυρά και η αναγκαιότητα διεύρυνσης της κατάρτισης και διά βίου μάθησης, που θεωρεί το Συμβούλιο ως απαραίτητο μέτρο.

Αυτό δηλαδή που ευαγγελίζεται η ΕΕ είναι απασχόληση ολοένα και περισσότερου κόσμου, με ολοένα και ελαστικότερες σχέσεις (μία ώρα τη βδομάδα, διευθέτηση χρόνου εργασίας, εκ περιτροπής εργασία, συμβάσεις ορισμένου χρόνου, κλπ.).

Βλέποντας την παραπάνω προοπτική, μπορούμε εύκολα να τη συνδέσουμε με την προσπάθεια της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να χτυπήσει τις κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, που στέκονται εμπόδιο στην υλοποίηση της πολιτικής αυτής.


Μαρία ΚΑΤΣΑΛΗ
Μέλος του Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ για την Εργατική Συνδικαλιστική δουλειά

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αντιδραστική η πολιτική της «συμφιλίωσης επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής» που προωθεί η ΕΕ(4/10/2019)
Οι διεκδικήσεις και τα αιτήματα(21/4/2018)
Οι διεκδικήσεις σωματείων και συλλόγων γυναικών(12/7/2015)
Ερώτηση για τα προβλήματα των γυναικών(10/12/2014)
«Ισοτιμία» στον εμπαιγμό(8/6/2006)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org