Τρίτη 7 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Διαβουλεύσεις εξαπάτησης

Στις Βρυξέλλες συνεχίστηκε χτες το σίριαλ της δήθεν διαπραγμάτευσης της ελληνικής πλευράς με τους εκπροσώπους της τρόικας για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Μετά το θέατρο περί «διαβούλευσης» των κοινωνικών εταίρων στην Αθήνα, χτες το σκηνικό μεταφέρθηκε στις Βρυξέλλες όπου η υπουργός Εργασίας Λ. Κατσέλη συμμετείχε στη συνάντηση των υπουργών Απασχόλησης της ΕΕ.

Στην πραγματικότητα, βέβαια, καμιά «διαβούλευση» και καμιά «διαπραγμάτευση» δε γίνεται. Απλώς, η κυβέρνηση κερδίζει χρόνο, ώστε την Πέμπτη στο υπουργικό συμβούλιο να εγκριθεί το σχέδιο νόμου με τις προβλέψεις του επικαιροποιημένου μνημονίου, το οποίο και τελικά θα πάει για ψήφιση στη Βουλή.

Για ποια «διαβούλευση» των κοινωνικών εταίρων μπορεί να γίνεται λόγος αφού είναι γνωστό και χιλιοειπωμένο και από τους εργοδότες, αλλά και την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ ότι συμφωνούν στην υπερίσχυση των συλλογικών συμβάσεων που προβλέπει το μνημόνιο. Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ έχει αποδεχτεί το βασικό, που είναι η υπερίσχυση των επιχειρησιακών και άρα η κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων. Ολα τα άλλα περί όρων και προϋποθέσεων είναι εκ του πονηρού και δεν έχουν την παραμικρή αξία. Η μόνη αξία που έχουν αυτά τα τερτίπια είναι το γεγονός ότι αξιοποιούνται από την κυβέρνηση για να δείξει ότι δήθεν γίνεται «διάλογος», ενώ ταυτόχρονα επιχειρείται να συγκαλυφθούν οι ευθύνες της ΓΣΕΕ.

Το ίδιο γίνεται και με τις δήθεν «διαπραγματεύσεις» της κυβέρνησης με την τρόικα, όταν είναι γνωστό ότι το μνημόνιο και οι προβλέψεις του για τις κλαδικές συμβάσεις, τον ΟΜΕΔ, τη μείωση των αμοιβών για τις υπερωρίες, τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας κλπ. είναι κοινό τους δημιούργημα. Ως εκ τούτου δεν υφίσταται κανένα θέμα διαπραγμάτευσης, αλλά μόνο σχέδιο εξαπάτησης των εργαζομένων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ