Τρίτη 7 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΣΕΕ
Υποταγή και συναίνεση στις αξιώσεις των εργοδοτών

Η πλειοψηφία απέρριψε την πρόταση του ΠΑΜΕ για νέες απεργιακές κινητοποιήσεις. Αποχωρήσεις για το «θεαθήναι» από ΔΑΚΕ και ΑΠ

Η απόλυτη συναίνεση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ στην κυβερνητική πολιτική και τις εργοδοτικές αξιώσεις και η αποπροσανατολιστική, χωρίς πολιτική διαφωνία αποχώρηση της ΔΑΚΕ και της Αυτόνομης Παρέμβασης από το προεδρείο της ΓΣΕΕ, την ίδια στιγμή που όλες αυτές οι παρατάξεις απέρριψαν την πρόταση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ για νέες απεργίες, στιγμάτισαν το Γενικό Συμβούλιο της ΓΣΕΕ που έγινε το Σάββατο το πρωί.

Υπονόμευση των εργατικών αγώνων

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλος, αθώωσε την κυβέρνηση, μιλώντας για «το πρόγραμμα του μνημονίου που δεσμεύει την κυβέρνηση», για απαίτηση της τρόικας, την οποία «απεδέχθη η κυβέρνηση», ενώ αποθέωσε την υπουργό Εργασίας, Λ. Κατσέλη. Κι ενώ η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ συμμετέχει ενεργά στην κατάργηση των κλαδικών ΣΣΕ, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ παρουσίασε σαν μεγάλη κατάκτηση τη συμφωνία του - στα χαρτιά - με τους εργοδότες να μην καταργηθεί η επέκταση των κλαδικών ΣΣΕ στους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που δεν παίρνουν μέρος στις διαπραγματεύσεις. Συμφωνία η οποία δεν έχει έτσι και αλλιώς την παραμικρή αξία, αφού οι κλαδικές έτσι και αλλιώς καταργούνται, ενώ ακόμα και αυτό επαφίεται στην τελική θέληση κυβέρνησης και τρόικας.

Κάθε «θηλιά» στους εργαζόμενους την παρουσίασε σαν «κατάκτηση»: Την κατάπτυστη ΕΓΣΣΕ που υπέγραψε η ΓΣΕΕ, για πραγματική μείωση των μισθών για 3 χρόνια, την χαρακτήρισε «πολιτικό μήνυμα», «ρωγμή στην αντίληψη ότι το μνημόνιο δεν διαπραγματεύεται και κάνουμε ό,τι πουν οι δανειστές». Την ίδια στιγμή, αναπαρήγαγε τον εκβιασμό της κυβέρνησης και των εργοδοτών για μείωση μισθών στις επιχειρήσεις που κινδυνεύουν.

Την άποψη της ΝΔ, ότι δεν υπάρχει «ανάπτυξη», αλλά και το ...παράπονο ότι η ΔΑΚΕ δε συμμετείχε σε καμία κρυφή συνάντηση που είχε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ με τους «κοινωνικούς εταίρους», εξέφρασε ο πρόεδρος της ΔΑΚΕ. Από τη μεριά του ο εκπρόσωπος της Αυτόνομης Παρέμβασης απέδωσε την αντεργατική επίθεση στη «νεοφιλελεύθερη συγκρότηση του συστήματος» και ζήτησε επαφή με τα συνδικάτα στην Ευρώπη, εννοώντας φυσικά τη Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων, η οποία ακολουθεί την ίδια πολιτική και τακτική με την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, έχει βάλει πλάτη σε κάθε εργοδοτική, αλλά και ιμπεριαλιστική μεθόδευση.

Οργάνωση και σύγκρουση

Οταν το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και ο ΣΥΝ υπέγραφαν τη συνθήκη του Μάαστριχτ, αποδέχονταν τη «Λευκή Βίβλο» που προβλέπει όλα αυτά τα μέτρα, όταν στα κείμενα της ΓΣΕΕ μιλάτε για ανταγωνιστικότητα, επιχειρηματικότητα, άρα και εκμετάλλευση για τα κέρδη, έρχεστε σήμερα και διαφωνείτε για το «θεαθήναι», υπογράμμισε ο Γ. Πέρρος εκ μέρους του ΠΑΜΕ.

«Οταν συμμετείχατε σε διαλόγους για την Κοινωνική Ασφάλιση, τι περισώσατε; Οταν συμμετείχατε στις διαπραγματεύσεις για τις ελαστικές μορφές εργασίας συμφωνήσατε στη μερική απασχόληση, στις συμβάσεις, στα μπλοκάκια. Οταν όλοι σας λέγατε "ναι" στη μερική ιδιωτικοποίηση και μετοχοποίηση των πρώην ΔΕΚΟ, αποτρέψατε την ιδιωτικοποίησή τους;», είπε και συνέχισε: «Η Αυτόνομη Παρέμβαση πετάει αγωνιστικές κορόνες κι από την άλλη καλεί την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ σε ένα μεγάλο μέτωπο ανατροπής! Επίσης, λέει ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, ότι κανένας ΠΑΣΚίτης δεν θα υπογράψει τέτοιες επαίσχυντες συμβάσεις. Ωστόσο δεν στέγνωσε ακόμη το μελάνι της υπογραφής σας στην ΕΓΣΣΕ, την οποία χειροκρότησαν η κυβέρνηση, η ΝΔ, ο ΛΑ.Ο.Σ., ο ΣΕΒ».

«Εμείς απαντάμε ότι η σύγκρουση είναι αναπόφευκτη, ξέρουμε ότι απαιτούνται θυσίες για να έχει η εργατική τάξη δικαιώματα και ζωή. Γι' αυτό προετοιμάζουμε με αποφασιστικότητα την οργάνωση των εργαζομένων».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ