Για την απόκρουση της επίθεσης ο εργάτης πρέπει να οργανωθεί, να ανακαλύψει και να αξιοποιήσει τη δύναμη της ταξικής πάλης |
Στο «διά ταύτα» η ΓΣΕΒΕΕ, με επιστολή της προς την υπουργό Εργασίας Λ. Κατσέλη, κρίνει καταρχήν «ορθό» το μέτρο της σύναψης επιχειρησιακών συμβάσεων που θα αποκλίνουν από τις κλαδικές και επαγγελματικές συμβάσεις εργασίας. Στη συνέχεια, επισημαίνει ότι «θα πρέπει με τη νέα ρύθμιση να δοθεί η δυνατότητα και σε μικρές επιχειρήσεις που πληρούν τις προϋποθέσεις, να καταρτίζουν συμφωνίες με το παραπάνω περιεχόμενο». Το «πρόβλημα» της ΓΣΕΒΕΕ είναι ότι σύμφωνα με το νόμο δεν μπορούν να συνάψουν συλλογικές συμβάσεις εργασίας οι επιχειρήσεις που απασχολούν λιγότερους από 50 εργαζόμενους.
Η θέση της είναι ακόμη χειρότερη απ' ό,τι φαίνεται αρχικά, καθώς δεν θέτει ζήτημα διάκρισης για τις επιχειρήσεις όπου δεν υπάρχει σωματείο εργαζομένων, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των μικρών επιχειρήσεων απασχολούν 1- 3 εργαζόμενους. Η ικανοποίηση της πρότασής της μπορεί να οδηγήσει στην προοπτική ατομικών συμβάσεων εργασίας, οι οποίες θα παρεκκλίνουν από κάθε άλλη σύμβαση, χτυπώντας «κατάστηθα» εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους, οι οποίοι θα βρεθούν να «διαπραγματεύονται» για το αν θα παραμείνουν στη δουλειά τους, την ώρα που επίσης εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι αναζητούν ένα κομμάτι ψωμί.
Μετά από όλα αυτά και μόνο για να κρατήσει τα προσχήματα η ΓΣΕΒΕΕ θεωρεί ότι η παρέκκλιση από τις κλαδικές συμβάσεις θα πρέπει να γίνεται υπό προϋποθέσεις και με προσδιορισμό χρονικής διάρκειας, ενώ θεωρεί ότι δε θα πρέπει να ρυθμίζονται αμοιβές και όροι εργασίας κάτω από όσα ορίζει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.
Στο μεταξύ χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συνέχισε το επικοινωνιακό παιχνίδι ότι δήθεν η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας συνεχίζει τη διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους και την τρόικα, ώστε με το νόμο οι αποκλίσεις των επιχειρησιακών από τις κλαδικές να γίνει «με πολύ προσεκτικό και ελεγχόμενο τρόπο» και «να μην υπάρχει ανεξέλεγκτη μείωση μισθών»! Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα θα εξεταστεί στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο. Αυτά λέγονται τη στιγμή που η εργοδοσία ήδη επιβάλλει ελέω εξουσίας μειώσεις μισθών και καταργεί ντε φάκτο τις συμβάσεις. Που σημαίνει ότι η ψήφιση του νόμου θα ανοίξει τις πόρτες της εργασιακής ζούγκλας. Αλλωστε, παρά τις ήξεις αφήξεις του Γ. Πεταλωτή ο ίδιος δήλωνε πως «ούτως ή αλλως η δυνατότητα απόκλισης των επιχειρησιακών συμβάσεων από τις αντίστοιχες κλαδικές, αποτελεί νόμο του κράτους»!