Πέμπτη 18 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΥΓΕΙΑ
ΟΛΟΗΜΕΡΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ
Βάθεμα της εμπορευματοποίησης με νέα χαράτσια

Αρχή με τα πρώτα 20 νοσοκομεία από την 1η του Δεκέμβρη

Η υπεράσπιση των λαϊκών αναγκών δεν μπορεί να συμβιβαστεί με τα κέρδη των ιδιωτών

Eurokinissi

Η υπεράσπιση των λαϊκών αναγκών δεν μπορεί να συμβιβαστεί με τα κέρδη των ιδιωτών
Με είκοσι νοσοκομεία στην αρχή και τη σταδιακή ένταξη όσο το δυνατόν περισσότερων κάθε 10-20 μέρες ξεκινά την 1.12.2010 η ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων, που τους επιτρέπει να λειτουργούν ως επιχειρήσεις, επιβάλλοντας χαράτσια σε Ταμεία και ασφαλισμένους.

Τα νοσοκομεία που θα ενταχθούν άμεσα στο σύστημα της ολοήμερης λειτουργίας είναι:

  • Αττική: ΚΑΤ, Αγιος Σάββας, Γιώργος Γεννηματάς, Κρατικό Νίκαιας, Τζάνειο, Αττικόν και Μεταξάς.
  • Θεσσαλονίκη: Παπανικολάου, Παπαγεωργίου, Θεαγένειο και ΑΧΕΠΑ.
  • Επίσης θα περιλαμβάνονται τα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία Αλεξανδρούπολης, Λάρισας, Πάτρας και Ηρακλείου Κρήτης, καθώς και τα Νομαρχιακά Νοσοκομεία Βόλου, Αγιος Ανδρέας Πάτρας, Βενιζέλειο και Χανίων.

Αμεσα ετοιμάζονται να μπουν στο σύστημα τα δύο παιδιατρικά νοσοκομεία και τα δύο μαιευτήρια στο Λεκανοπέδιο Αττικής.

Η ολοήμερη λειτουργία θα ξεκινά αμέσως μετά τη λήξη των τακτικών ιατρείων και φτάνει αρχικά μέχρι τις 10 μ.μ., με την πρόβλεψη να επεκταθεί και παραπέρα. Αρχικά η λειτουργία θα γίνει με το υπάρχον προσωπικό που ήδη έχει γονατίσει απ' την υπερενταντικοποίηση και με δέλεαρ κάποια χρήματα θα αναγκαστούν να πάρουν μέρος για να αναπληρώσουν τις δραματικές περικοπές στους μισθούς και τα επιδόματα που το 2010 έφτασαν στα 568 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων και των υπολοίπων εργαζομένων στις κεντρικές υπηρεσίες της Υγείας.

«Χτενίζουν» τα τιμολόγια

Η καθιέρωση της ολοήμερης λειτουργίας των νοσοκομείων έγινε με το νόμο (3868/2010 - ΦΕΚ Α' 129) και προβλέπει να γίνονται ιατρικές επισκέψεις, εργαστηριακές απεικονίσεις, εξειδικευμένες εξετάσεις και επεμβάσεις μιας μέρας. Ηδη η κυβέρνηση «χτενίζει» την κοινή απόφαση των υπουργών Υγείας και Οικονομικών για το τιμολόγιο όλων των πράξεων που θα γίνονται στη διάρκεια της απογευματινής λειτουργίας, καθώς και για τις αμοιβές όσων θα πάρουν μέρος.

Οι εξετάσεις θα γίνονται μετά από προγραμματικές συμβάσεις των Ταμείων με τα νοσοκομεία και ήδη ο Οργανισμός Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου (ΟΠΑΔ) έχει συμφωνήσει στην υπογραφή της σύμβασης, ενώ ετοιμάζονται να ακολουθήσουν και τα άλλα Ταμεία με πρώτο το ΙΚΑ. Ωστόσο, εκτός απ' την κάλυψη των Ταμείων, προβλέπει και άμεσες πληρωμές απ' τους ασθενείς ή όσους έχουν ιδιωτική ασφάλιση. Δηλαδή εκτός από μέσο αφαίμαξης των ασθενών, η ολοήμερη λειτουργία ωθεί και στην ιδιωτική ασφάλιση για να μπορεί κάποιος να έχει πρόσβαση στην απογευματινή λειτουργία.

Στενότερη πρόσδεση στις εταιρείες

Tη στήριξη των πανεπιστημιακών γιατρών ζήτησε χτες απ' τους πανεπιστημιακούς γιατρούς η ηγεσία του υπουργείου σε συναντήσεις που είχε με τους κοσμήτορες των Ιατρικών Σχολών και τους προέδρους των Επιστημονικών Εταιρειών της χώρας. Οι πανεπιστημιακοί ζήτησαν με τη σειρά τους περισσότερη συμμετοχή στα έσοδα απ' τα απογευματινά ιατρεία, υπογραμμίζοντας ότι απ' την ολοήμερη λειτουργία οι ιατρικές σχολές μπορούν να έχουν πρόσθετους πόρους στο πλαίσιο της γενικότερης εξεύρεσης συνολικά απ' το Πανεπιστήμιο παρόμοιων χρηματοδοτήσεων. Μάλιστα, υποστήριξαν ότι ένας τέτοιος προσανατολισμός είναι επιβεβλημένος, καθώς οι επιχορηγήσεις μειώνονται δραστικά και έφεραν ως παράδειγμα τα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία Αιγινήτειο και Αρεταίειο. Με αυτόν τον τρόπο η έρευνα θα προσδεθεί ακόμα πιο στενά στις επιδιώξεις των φαρμακευτικών εταιρειών και όχι στις εκρηκτικές ανάγκες του κόσμου. Μάλιστα, ακόμα και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας αναγκάστηκε να σημειώσει ότι τα αποτελέσματα των ερευνών που γίνονται με αυτόν τον τρόπο δε «δίνουν προστιθέμενο όφελος και δεν έχουν συνδεθεί με την παραγωγή υγείας στη χώρα». Απ' την πλευρά τους οι επιστημονικές εταιρείες προσφέρθηκαν για τη σύνταξη των διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων, καθώς και για τη διατύπωση των προϋποθέσεων για την απόκτηση της ειδικότητας των γιατρών. Οπως φάνηκε από όλη τη συζήτηση, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να καταργήσει την επετηρίδα και να προχωρήσει στην καθιέρωση εξετάσεων για την απόκτηση της ειδικότητας, που βρίσκει καθολικά αντίθετους τους φοιτητές της Ιατρικής.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ