Πέμπτη 18 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΟΤΑΞΙΟ ΤΩΝ ΕΛΠΕ
Να σφυρηλατηθεί ισχυρό μέτωπο απέναντι στην εργοδοσία

Κοινή ανακοίνωση των Συνδικάτων Οικοδόμων Αθήνας, Μετάλλου Πειραιά και Μετάλλου Ελευσίνας

Κάλεσμα σε όλους τους εργαζόμενους του εργοταξίου της επέκτασης των ΕΛΠΕ στην Ελευσίνα, «να οργανώσουμε τον αγώνα μας, να συντονίσουμε τις δυνάμεις μας, να σφυρηλατήσουμε ένα ισχυρό μέτωπο απέναντι στην εργοδοσία και την αντεργατική πολιτική», απευθύνουν με κοινή ανακοίνωσή τους το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά και το Συνδικάτο Μετάλλου Ελευσίνας «Η ΜΑΣΙΝΑ».

Οπως τονίζεται, «οι συνθήκες εργασίας που έχει επιβάλει η εργοδοσία στους 800 εργαζόμενους, που απασχολούνται στο έργο, είναι απαράδεκτες». Η διοίκηση των ΕΛΠΕ, σημειώνει, και οι εργολάβοι, με εργαλείο το αντεργατικό οπλοστάσιο που έχουν ψηφίσει η σημερινή και η προηγούμενη κυβέρνηση προσπαθούν να ολοκληρώσουν το έργο με πιο φθηνούς εργάτες. Τα εργασιακά δικαιώματα, κυριολεκτικά συνθλίβονται, αφού κυριαρχούν τα εξαντλητικά ωράρια και δουλειά ήλιο με ήλιο. Η μείωση της αποζημίωσης για την υπερωριακή απασχόληση, η εντατικοποίηση της εργασίας που έχει σαν αποτέλεσμα εργατικά ατυχήματα, η μη εφαρμογή των ΣΣΕ με στόχο την κατάργησή τους, μαζί με κλέψιμο της ασφάλισης με περικοπές 3-4 ενσήμων στα 10 και τις απολύσεις εργαζομένων, είναι στοιχεία της εργοδοτικής επίθεσης που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στο εργοτάξιο.

Την ίδια στιγμή «το ΙΚΑ, οι Επιθεωρήσεις Εργασίας, το Κέντρο Πρόληψης Επαγγελματικού Κινδύνου (ΚΕΠΕΚ) ευθυγραμμίζονται στην ουσία με τις απαιτήσεις της εργοδοσίας». Από την άλλη, «η κάστα του κυβερνητικού - εργοδοτικού συνδικαλισμού της πλειοψηφίας (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) του Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας - Δυτικής Αττικής προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες στην εργοδοσία των ΕΛΠΕ. Είναι γνωστή η επίθεση που έκανε στα ταξικά συνδικάτα όταν αναδείξαμε την ανάγκη οι εργαζόμενοι του χώρου να εκλέξουν μια εργοταξιακή επιτροπή που θα είναι το αποκούμπι τους απέναντι στην εργοδοτική επίθεση και τρομοκρατία. Αυτοί στοχεύουν να εγκλωβίσουν τους εργαζόμενους στη γραμμή του συμβιβασμού που προωθούν οι πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ. Αυτό που ευαγγελίζονται είναι η καλή συνεργασία με τους εργοδότες, δηλαδή τους κοινωνικούς διαλόγους που φέρνουν απολύσεις - μειώσεις μισθών και μηδενικές αυξήσεις».

Και παρακάτω, με την κοινή τους ανακοίνωση τα ταξικά Συνδικάτα επισημαίνουν: «Αν δεν αντιδράσουμε, η κατάσταση θα χειροτερέψει. Εχουμε αποκτήσει όλοι σημαντική πείρα που μας βοηθάει να βγάλουμε σωστά συμπεράσματα για το τι πρέπει να κάνουμε. Οσες φορές γονατίσαμε την εργοδοσία, όσες φορές αποσπάσαμε κάποια θετικά αποτελέσματα το καταφέραμε με το μαζικό συντονισμένο αγώνα μας. Με τον αγώνα που είχε σωστό προσανατολισμό ενάντια στα συμφέροντα της εργοδοσίας και του κεφαλαίου».

Και υπογραμμίζει: «Γι' αυτό εμπιστευτείτε τα ταξικά συνδικάτα, που συσπειρώνονται στις γραμμές του ΠΑΜΕ. Η καθημερινή μας παρέμβαση στο χώρο δουλειάς για όλα τα προβλήματα, το αγωνιστικό πλαίσιο πάλης που προτείνουμε και ανταποκρίνεται στις ανάγκες των εργαζομένων και των οικογενειών τους, αποτελούν εγγύηση ώστε να έχουμε τα αποτελέσματα που θα ανακουφίσουν τη ζωή των εργατικών οικογενειών. Μέχρι τώρα καταφέραμε πολλά παρά τις δυσκολίες».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ