Κυριακή 31 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αδιέξοδο και μυστικές επαφές οξύνουν τα πνεύματα

Η ισραηλινή αστυνομία κάλυψε την πρόκληση των εξτρεμιστών Ισραηλινών εναντίον των Αράβων την περασμένη Τετάρτη
Η ισραηλινή αστυνομία κάλυψε την πρόκληση των εξτρεμιστών Ισραηλινών εναντίον των Αράβων την περασμένη Τετάρτη
Δύο βδομάδες πριν από την εκπνοή του χρονοδιαγράμματος που ο Αραβικός Σύνδεσμος έχει δώσει προκειμένου να επιτευχθούν «σημαντικά βήματα» για την επίτευξη οριστικής συμφωνίας μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων στο πλαίσιο των άμεσων συνομιλιών, για τις οποίες πίεσε ασφυκτικά η αμερικανική διπλωματία, η εικόνα είναι μάλλον η γνωστή εδώ και χρόνια: Τέλμα. Αυτή είναι και η εκτίμηση του Αιγύπτιου υπουργού Εξωτερικών, Αχμαντ Αμπού Γάιτ, ο οποίος μαζί με τον επικεφαλής των αιγυπτιακών μυστικών υπηρεσιών, Ομάρ Σουλεϊμάν, επισκέφτηκαν τα Παλαιστινιακά Εδάφη και το Ισραήλ.

Ο Γάιτ δήλωσε ότι «δεν έχει επιτευχθεί απολύτως καμία πρόοδος» και επέμεινε ότι το Ισραήλ «θα πρέπει να υπαναχωρήσει όσον αφορά στους εποικισμούς, αλλιώς δεν μπορεί να υπάρξει καμία αλλαγή». Από την άλλη, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωνε, μετά από συνάντηση με τον Αμερικανό γερουσιαστή, επικεφαλής της επιτροπής της Γερουσίας για την ασφάλεια και τις κυβερνητικές υποθέσεις, Τζο Λίμπερμαν, ότι «οι εποικισμοί είναι δευτερεύον θέμα και δε θα επηρεάσει την τελική χάραξη των συνόρων στο πλαίσιο μιας ειρηνευτικής συμφωνίας», μια δήλωση που ερμηνεύτηκε από ορισμένους αναλυτές ως ένδειξη ότι για τον Νετανιάχου είναι ευκολότερο να εκκενώσει εκ των υστέρων τους εποικισμούς, παρά να επιβάλει, στην παρούσα φάση, εποικιστικό μορατόριουμ.

Στο μεταξύ, μια άλλη πληροφορία ανεβάζει το θερμόμετρο. Σύμφωνα με την παναραβική εφημερίδα «Ασαρκ αλ Αουσατ», που επικαλείται Αμερικανούς διπλωμάτες, ΗΠΑ και Ισραήλ συζητούν μυστικά το ενδεχόμενο οριοθέτησης συνόρων ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, τα οποία, σε γενικές γραμμές, θα ακολουθούν τη συνοριογραμμή του 1967, αλλά το Ισραήλ θα έχει το δικαίωμα να διατηρήσει τον έλεγχο επί παλαιστινιακής γης, κυρίως στην ανατολική Ιερουσαλήμ και πέριξ αυτής, μέσα από μίσθωσή της για 40-99 χρόνια!

Σύμφωνα, πάντα, με την εφημερίδα, ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Αμπάς δεν έχει ενημερωθεί. Εντούτοις, παλαιστινιακές διπλωματικές πηγές υποστήριζαν ότι γνωρίζουν το θέμα. Αντίθετα, το Ισραήλ απέφυγε να σχολιάσει. Αν μη τι άλλο, όμως, έχει ενδιαφέρον ότι ο πρωθυπουργός Νετανιάχου προέβη σε μια νέα δήλωση, σύμφωνα με την οποία «μόνο μέσα από τις άμεσες συνομιλίες με τους Παλαιστινίους μπορεί να εξευρεθεί λύση». Εσπευσε, δε, να προειδοποιήσει ενάντια στις μονομερείς λύσεις, αναφερόμενος στις δεδηλωμένες προθέσεις της Π. Αρχής, με υποστήριξη του Αραβικού Συνδέσμου, να ζητήσουν μονομερή ανακήρυξη ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους από ΟΗΕ και ΗΠΑ.

Ενταση εντός

Το κλίμα εντός Ισραήλ παραμένει εξαιρετικά ηλεκτρισμένο. Εκτός από τις τριβές στους κόλπους της κυβέρνησης συνασπισμού, αλλά και την κοινωνική ένταση που έχει προκαλέσει η προώθηση νομοσχεδίου που ζητά από τους Ισραηλινούς πολίτες να ορκίζονται πίστη «στο εβραϊκό κράτος» (κάτι που εξόργισε τόσο τους Ισραηλινούς Αραβες, αλλά και Εβραίους που αντιτάσσονται στην κυβερνητική πολιτική ιδιαίτερα προς τους Παλαιστινίους), ένα νέο «μέτωπο» άνοιξε την Τετάρτη.

Σφοδρά επεισόδια ξέσπασαν, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, ανάμεσα σε εξαγριωμένους Ισραηλινούς Αραβες και αστυνομικές δυνάμεις, μετά την προκλητική πορεία ακροδεξιών του κόμματος «Καχ» μέσα από την αραβική πόλη Ουμ αλ Φαχμ του Βόρειου Ισραήλ. Οι ακροδεξιοί προστατεύτηκαν από την αστυνομία, ενώ έγιναν δεκάδες συλλήψεις. Το «Καχ» ζητά την εκδίωξη των Παλαιστινίων και από το Ισραήλ και από τη Δυτική Οχθη.

Στην ατμόσφαιρα αυτή ήρθε να προστεθεί η απόφαση της «Ουνέσκο» να χαρακτηρίσει «κοινά μνημεία» για Μουσουλμάνους και Εβραίους σειρά από θρησκευτικά μνημεία της Δυτικής Οχθης, όπως ο Τάφος της Ραχήλ, προκαλώντας την οργή του Ισραήλ που μίλησε για «παραλογισμό», ιδιαίτερα επειδή στην απόφαση της «Ουνέσκο» αναφέρεται ότι όποιος μονομερώς χρησιμοποιεί τα μνημεία θα «παραβιάζει το διεθνές δίκαιο».


Ε.Μ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ