Κυριακή 31 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
Στο χέρι μας η αλλαγή συσχετισμών

Τελικά από τη διακαναλική συνέντευξη του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου δεν υπήρξε η δημοκρατική πολιτική είδηση που κάποιοι προσδοκούσαν. Αντίθετα βγήκε η επικίνδυνη απειλή «εγώ ή το χάος». Αφησε να εννοηθεί ότι αυτό το χάος δε θα το επιτρέψει (;). Σε εμάς που ζήσαμε τα χρόνια της χούντας και ματώσαμε από αυτή, έμεινε από τη συνέντευξη η εικόνα των δυο λέξεων: «Γύψος και μυστρί». Εννοεί ο λαός να βρίσκεται στο γύψο του μνημονίου κι αυτός να κρατά το μυστρί. Κι όλα στο όνομα της σωτηρίας της πατρίδας. Φάνηκε ότι η ελληνική αστική τάξη είναι αποφασισμένη να αιματοκυλήσει το λαό που θα της αμφισβητήσει το πλαίσιο της αφόρητης καταπίεσης κι εκμετάλλευσης που επέβαλε τα τελευταία ιδιαίτερα χρόνια ως η «νέα τάξη πραγμάτων». Καταλαβαίνει ότι μια εκτεταμένη λαϊκή αμφισβήτηση θα υπονομεύσει τη δυναμική της ως ισότιμου εταίρου στην ιμπεριαλιστική ιεραρχία. Θα της ανατρέψει όλη την ιμπεριαλιστική εργασία της τελευταίας εικοσαετίας με το δόγμα της «διείσδυσης». Ας γίνει άκρως κατανοητό αυτό από όσους μιλάνε στο όνομα του εργατολαϊκού κινήματος και επιδιώκουν τη νέα Ελλάδα της ελευθερίας και της προόδου. Ηδη η σκόπιμη αντιφατικότητα συγκρουόμενων μπερδεμένων αιτιάσεων της συνέντευξης βραχυκύκλωσε τα στέκια της αστικής δημοσιογραφίας.

Υποτιθέμενοι γνώστες των ελληνικών πολιτικών πραγμάτων ομφαλοσκοπούν αποφεύγοντας να πιάσουν την άκρη του νήματος υπό το άγριο βλέμμα των αφεντικών. Η θλιβερή ομάδα των δημοσιογράφων της πρωθυπουργικής διακαναλικής συνέντευξης δεν τόλμησε να θέσει ερώτηση για τα δισεκατομμύρια κερδών των τραπεζιτών, βιομηχάνων, μεγαλεμπόρων και καραβοκυραίων μέσα στη φτώχεια του λαού και την κρίση της πατρίδας. Δεν τόλμησε να θίξει το χρυσό μπεζαχτά της πλουτοκρατικής ολιγαρχίας ως καταλυτική λύση του μεγάλου δημοσιονομικού προβλήματος. Περιορίστηκε στα ελαφρά και τετριμμένα ενός αηδιαστικού κομφορμιστικού καθωσπρεπισμού. Αυτή είναι η ποιότητα της αγελαίας ελληνικής δημοσιογραφίας. Ωστόσο, πέρα απ' αυτά τα θλιβερά υπάρχουν τα άκρως επικίνδυνα που εκπορεύτηκαν με τη διπλωματική αντιφατικότητα του μπερδεμένου από τον πρωθυπουργό. Οι αστικές δημοκρατικές λειτουργίες έγιναν το κλοτσοσκούφι εθνικών εκλογών που ...μπορεί να γίνουν γιατί ...δε θα γίνουν στην πορεία μιας ...τροϊκανής μνημονιακής ανόρθωσης της χώρας που ...μπορεί να εμποδιστεί η ολοκλήρωσή της με τη ...λυτρωτική της ανάπτυξη. Στις σκοπίμως ακαταλαβίστικες αυτές πρωθυπουργικές απαντήσεις ερμηνειών και αιτιάσεων κρύβεται όλο το άκρως επικίνδυνο παιχνίδι ζωής και θανάτου της Ελλάδας και των παιδιών της. Ο ιρασιοναλισμός (ανορθολογισμός) της αντιφατικότητας στην εποχή της ιμπεριαλιστικής παρακμής εκδηλώνεται με τον ιδιαίτερο τρόπο της ελληνικής πραγματικότητας. Οσοι προσπαθούν με το κουμπάσο να μετρήσουν το ακριβές αυτού του παραλογισμού κινδυνεύουν να μπλεχτούν στον ιστό της καθεστωτικής αράχνης και να οδηγηθούν εκόντες άκοντες από την αυλή του ...Λουδοβίκου στο τρελάδικο. Ο μουσολινισμός ως νοοτροπία αντίληψης και στάση ζωής ανήκει αποκλειστικά στους αρχηγούς. Οι παρακάτω είναι καταδικασμένοι.

Ερώτηση: Πόσο το εργατολαϊκό κίνημα βρίσκεται σε πορεία ανάπτυξης ικανής να αποκαταστήσει την ορθολογική ενόραση της κοινωνίας; Στο χέρι μας είναι να αλλάξουμε τους συσχετισμούς με «Λαϊκή Συσπείρωση» στην κάλπη και στον αγώνα.


Αντώνης ΔΑΜΙΓΟΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αύριο Παρασκευή η διακαναλική συνέντευξη του ΚΚΕ (2014-05-22 00:00:00.0)
Σήμερα η διακαναλική συνέντευξη (2012-06-13 00:00:00.0)
Αύριο η διακαναλική συνέντευξη Τύπου (2012-06-12 00:00:00.0)
Στην τηλεόραση του «902» (2012-04-28 00:00:00.0)
Η διακαναλική συνέντευξη του ΚΚΕ (2009-09-12 00:00:00.0)
Στις 25/5 η διακαναλική συνέντευξη (2009-05-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org