Σάββατο 30 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Στάχτη στα μάτια των λαϊκών στρωμάτων

Από τη συνέντευξη στις Βρυξέλλες, προσπάθησε να εξωραΐσει τις αποφάσεις της Συνόδου και επιτέθηκε με απειλές και εκβιασμούς στο λαό

Καμιά αυταπάτη δεν πρέπει να έχει ο λαός για την ΕΕ και τα κόμματα που υπηρετούν τη στρατηγική της. Η κυβέρνηση και η ΝΔ πρέπει να πληρώσουν και στην κάλπη για τη φιλομονοπωλιακή πολιτική τους
Καμιά αυταπάτη δεν πρέπει να έχει ο λαός για την ΕΕ και τα κόμματα που υπηρετούν τη στρατηγική της. Η κυβέρνηση και η ΝΔ πρέπει να πληρώσουν και στην κάλπη για τη φιλομονοπωλιακή πολιτική τους
Να εξωραΐσει τις αντιδραστικές αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για τη «νέα οικονομική διακυβέρνηση», που φορτώνουν νέα βάρη στις πλάτες των εργαζομένων και θωρακίζουν ακόμα περισσότερο το ευρωενωσιακό οικοδόμημα, επιχείρησε χτες ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, προσπαθώντας ταυτόχρονα να συγκαλύψει της τεράστιες ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης στο ξεκλήρισμα του λαού.

Στη διάρκεια της συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε μετά το τέλος των εργασιών της Συνόδου, υπεραμύνθηκε της δημιουργίας «μόνιμου μηχανισμού στήριξης» για τις χώρες της ΕΕ που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα χρέους αλλά και των σκληρών όρων και οικονομικών κυρώσεων που θα επιβάλλονται στο εξής σε χώρες σε υψηλά ελλείμματα και δημόσιο χρέος.

Προσβάλλοντας τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού, ισχυρίστηκε ότι «αντιτάχθηκε σθεναρά στο ζήτημα της αφαίρεσης του δικαιώματος ψήφου» για τα «απείθαρχα δημοσιονομικά μέλη» που πρότειναν Γερμανία και Γαλλία, υποστηρίζοντας ότι «είναι απαράδεκτη η λογική της γενικής αναστολής του δικαιώματος ψήφου για όλα τα θέματα».

Πίσω από τις ανέξοδες κορόνες και τους βερμπαλισμούς, προσπάθησε να συγκαλύψει ότι συνυπέγραψε τις οικονομικές κυρώσεις προς τα κράτη - μέλη, που θα χρησιμοποιηθούν από τις κυβερνήσεις της ΕΕ για την επιβολή νέων βάρβαρων μέτρων. Ο ίδιος επιδίωξε να κρύψει ότι ουσιαστικά οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν να τεθεί σε άμεση εφαρμογή η αφαίρεση του δικαιώματος ψήφου για κράτη με υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα σε θέματα που αφορούν στην ΟΝΕ, ένα καθεστώς στο οποίο βρίσκεται ήδη η Ελλάδα, μετά την προσφυγή στο μηχανισμό της τρόικας.

Συνέπεια στις ανατροπές

Ξεκαθάρισε ακόμα ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει «με συνέπεια τις αλλαγές» και τη «δημοσιονομική εξυγίανση» της οικονομίας, προεξοφλώντας τη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής, ενώ άφησε, για μια ακόμα φορά, ανοιχτό το ενδεχόμενο για «παράταση του χρόνου της αποπληρωμής του δανείου» προς την ΕΕ, το ΔΝΤ και το ΕΚΤ, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά και την επέκταση του μνημονίου. Μάλιστα, χαρακτήρισε ως δείγμα «αναγνώρισης των προσπαθειών της κυβέρνησης», την πρόταση του Γενικού Διευθυντή του ΔΝΤ Στρος Καν για επιμήκυνση της αποπληρωμής των 110 δισ. ευρώ.

«Μπορούμε πια να διαπραγματευόμαστε ισότιμα, αποκαθιστούμε την αξιοπιστία μας, πείθονται οι εταίροι μας από τα έργα μας, αλλά και τις θυσίες του ελληνικού λαού», ισχυρίστηκε με θράσος ο πρωθυπουργός, παρουσιάζοντας σαν επίτευγμα το σφαγιασμό του εισοδήματος και των δικαιωμάτων του λαού.

Αναφερόμενος ειδικότερα στη δημιουργία του «μόνιμου μηχανισμού στήριξης της ΕΕ», έκανε λόγο για «σημαντική νίκη που αποτελεί μια ψηφίδα στη δημιουργία μιας ισχυρής οικονομικής διακυβέρνησης ΕΕ». Ο Γ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι δε θα ισχύει «καθεστώς πτώχευσης» για όσες χώρες προσφύγουν στο μηχανισμό και ότι κάτι τέτοιο δε συζητήθηκε στη Σύνοδο, αλλά την ίδια στιγμή σημείωσε ότι «υπήρξαν συζητήσεις για ελεγχόμενη πτώχευση όταν έγινε αναφορά στη συμμετοχή τραπεζών και ιδιωτών».

Ο πρωθυπουργός έσπευσε άρον άρον να βγάλει την Ελλάδα από το κάδρο, υποστηρίζοντας ψευδώς ότι «δεν μας αφορά γιατί το 2013 που θα δημιουργηθεί εμείς θα έχουμε βγει από το μηχανισμό». Ρίχνοντας στάχτη στα μάτια των λαϊκών στρωμάτων ενόψει και των εκλογών του Νοέμβρη υποστήριξε ότι «δε θα υπάρξουν νέα μέτρα», αφού, όπως πρόσθεσε, η «Ελλάδα έχει κάνει τις απαραίτητες αλλαγές και θα τηρήσει ό,τι προβλέπει το μνημόνιο». Θα τηρήσει, δηλαδή, αμείωτους τους ρυθμούς της επίθεσης στο λαό. Παράλληλα, τόνισε ότι υπάρχουν ακόμα «μεταρρυθμίσεις» που πρέπει να γίνουν, για να ενισχυθεί η «ανταγωνιστικότητα».

Παιχνίδια με τη «σταθερότητα»

Επανέλαβε τα γνωστά εκβιαστικά διλήμματα, για να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους και να υφαρπάξει την ψήφο τους, υποστηρίζοντας ότι «η άνοδος των spread των τελευταίων ημερών δείχνει πόσο ευάλωτη είναι η χώρα σε κινήσεις που μπορούν να ερμηνευτούν σαν αστάθεια»!

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο πρόωρων εθνικών εκλογών, που ο ίδιος ανακίνησε με τη διακαναλική συνέντευξη, υποστήριξε ότι αυτό που ζήτησε είναι «ψήφος ευθύνης» στους συνδυασμούς που στηρίζει το ΠΑΣΟΚ «προκειμένου να υπάρξει σταθερότητα στην πορεία των μεγάλων αλλαγών που προωθούνται». Να επικυρώσουν, δηλαδή, με την ψήφο τους οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα το τσάκισμα των δικαιωμάτων τους, ψηφίζοντας το ΠΑΣΟΚ και τα αναχώματα που έχει στήσει.

Δεν παρέλειψε, τέλος, να οξύνει την κούφια αντιπαράθεση με τη ΝΔ, κατηγορώντας τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης για διγλωσσία. «Αυτά που λέει στο εξωτερικό να τα λέει και στο εσωτερικό της χώρας με τα ίδια λόγια», είπε αναφερόμενος στις πρόσφατες δηλώσεις Σαμαρά από τις Βρυξέλλες που φανερώνουν για πολλοστή φορά την αντιλαϊκή ταύτιση των εταίρων του δικομματισμού.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ