Τετάρτη 6 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κόλαση για το λαό ο «επενδυτικός παράδεισος»

Τα αντιλαϊκά επιτεύγματα του ΠΑΣΟΚ και των συνεταίρων του περιφέρει από χώρα σε χώρα ο Γ. Παπανδρέου

Με εχέγγυο την απαρέγκλιτη εφαρμογή της βάρβαρης πολιτικής που ισοπεδώνει τα εργασιακά δικαιώματα και τη δέσμευση ότι θα εξασφαλίσει επενδυτικούς «παραδείσους» στη χώρα για το ντόπιο και ξένο κεφάλαιο, εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου στις Βρυξέλλες, στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ - Ασίας.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το τέλος της Συνόδου προσπάθησε να εμφανίσει το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και την προώθηση των αντεργατικών καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων σαν τους βασικούς παράγοντες για τους οποίους «η Ελλάδα αποκτά ξανά αξιοπιστία».

Ο πρωθυπουργός εμφάνισε σαν «ψήφο εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα» τις πρόσφατες συμφωνίες που υπέγραψε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με την αντίστοιχη της Κίνας και παραδίδουν στρατηγικής σημασίας υποδομές σε κινεζικούς ομίλους, ενισχύοντας ταυτόχρονα τα συμφέροντα της εγχώριας πλουτοκρατίας.

«Τα πρώτα επενδυτικά βήματα στη χώρα είναι γεγονός», δήλωσε ο Γ. Παπανδρέου αναφερόμενος στην υπογραφή των ελληνοκινεζικών συμφωνιών, ενώ πρόσθεσε ότι «η επίσκεψη του Κινέζου πρωθυπουργού στην Ελλάδα ήταν ψήφος εμπιστοσύνης, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και προς την Ευρώπη και το ευρώ».

Ακόμα πιο φθηνοί εργάτες

Ο πρωθυπουργός, στο πλαίσιο μιας συνόδου όπου οι ισχυρές καπιταλιστικές χώρες της ΕΕ και οι αντίστοιχες της Ασίας, με μπροστάρη την Κίνα, διαγωνίζονται για το μοίρασμα αγορών, στο φόντο ενός νομισματικού πολέμου ανάμεσα στο ευρώ, το γουάν και το δολάριο, επιχείρησε να σπείρει αυταπάτες στον ελληνικό λαό για επενδύσεις που θα φέρουν «προοπτική και αισιοδοξία».

Η πρόθεση των Κινέζων να «αξιοποιήσουν» το ελληνικό έδαφος και τις υποδομές της χώρας για την παραπέρα διείσδυσή τους στην Ευρώπη, μέσω και της συνεργασίας τους και με τα ευρωπαϊκά μονοπώλια, δεν έρχεται να υπηρετήσει μια «ανάπτυξη» που θα φέρει «ευημερία» για τον ελληνικό λαό, όπως ισχυρίστηκε ο πρωθυπουργός.

Η πραγματικότητα κρύβεται κάτω από τις ψεύτικες διακηρύξεις ότι η κυβέρνηση και η ΕΕ δεν θέλουν τάχα να υιοθετήσουν τους χαμηλούς μισθούς των ασιατικών κρατών. Αυτό είπε και ο Γ. Παπανδρέου, θέλοντας να κρύψει ότι η εφαρμογή της στρατηγικής «ΕΕ 2020» στόχο έχει να μειώσει ακόμα περισσότερο την τιμή της εργατικής δύναμης και να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα των μονοπωλίων.

Στο περιθώριο της διάσκεψης, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο της Ινδίας, Μοχάμαντ Ανσάρι, με τον οποίο συζήτησαν θέματα τουρισμού και εμπορίου. «Η Ινδία έχει ως βασικό στόχο στην οικονομία της τις εξαγωγές στην Ευρώπη. Αρα και εδώ ο Πειραιάς μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο», σημείωσε με νόημα ο πρωθυπουργός, επιχειρώντας να προσελκύσει νέα κεφάλαια για τους ελληνικούς εφοπλιστικούς και επιχειρηματικούς ομίλους.

Νέα εύσημα για τη βαρβαρότητα

«Οι προσπάθειες της Ελλάδας να ανακάμψει οικονομικά αναγνωρίζονται διεθνώς», υποστήριξε ο πρωθυπουργός. Αφού αρχικά κινδυνολόγησε ότι «η χώρα έφτασε στο χείλος του γκρεμού», στη συνέχεια ισχυρίστηκε ότι «με τις θυσίες του ελληνικού λαού», δηλαδή την καρατόμηση των δικαιωμάτων του και τη λεηλασία του εισοδήματός του «στην Ελλάδα γίνονται σημαντικά επενδυτικά βήματα που θα συμβάλουν στην ανάπτυξη».

Ο πρωθυπουργός πήρε, για μια ακόμα φορά, τα «εύσημα» της Γερμανίδας καγκελαρίου Αν. Μέρκελ, η οποία σημείωσε ότι το «πρόγραμμα της Ελλάδας πηγαίνει καλά αλλά χρειάζεται ακόμα προσπάθεια». Κυβερνητικοί κύκλοι σημείωναν ότι η εφαρμογή του προγράμματος της κυβέρνησης έτυχε εγκωμιαστικών σχολίων από τις περισσότερες χώρες.

Μαζί με τις ιμπεριαλιστικές χώρες που αποτελούν τους βασικούς δανειστές της Ελλάδας και ταυτόχρονα συμμάχους της κυβέρνησης στον πόλεμο ενάντια στο λαό, για τις ανατροπές πανηγυρίζει και ο οίκος Moody's, ο οποίο δήλωνε χτες «εντυπωσιασμένος από την προσπάθεια της Ελλάδας να βάλει σε τάξη τα δημοσιονομικά της». Μάλιστα, ο οίκος αξιολόγησης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αναβάθμισης της αξιολόγησης της χώρας «εάν αυτό (σ.σ. οι αντιλαϊκές ανατροπές) συνεχιστεί».

Αναφερόμενος στα θέματα που συζητήθηκαν στη διάσκεψη, ο Γ. Παπανδρέου σημείωσε ότι στο επίκεντρο βρέθηκαν ζητήματα που αφορούν την οικονομία, την κοινωνική συνοχή, την αντιμετώπιση της φτώχειας, το περιβάλλον και άλλα θέματα που απασχολούν τον πλανήτη.

Ωστόσο, όταν ρωτήθηκε για τη νομισματική ισοτιμία και τις προσπάθειες που καταβάλλουν ΕΕ και ΗΠΑ για την ανατίμηση του κινεζικού νομίσματος, ο Γ. Παπανδρέου επιχείρησε να στρογγυλέψει τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις, υποστηρίζοντας ότι «χρειάζεται μια παγκόσμια οικονομική διακυβέρνηση (...) και εφαρμογή νέων χρηματοπιστωτικών εργαλείων».

Πανηγύρια για το διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας

Λίγες ώρες μετά τις Βρυξέλλες, ο Γ. Παπανδρέου βρέθηκε στο Βελιγράδι, για να πανηγυρίσει τη συμπλήρωση 10 χρόνων από την ανατροπή του τότε Προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, στην οποία η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με τη συμμετοχή του Ρόντος, έπαιξε καθοριστικό ρόλο. Ο Γ. Παπανδρέου μίλησε ως επίσημος καλεσμένος στην Ετήσια Διάσκεψη για την Ευρωπαϊκή Προοπτική της Σερβίας.

Μεταξύ άλλων, κάλεσε τους Σέρβους να επιταχύνουν την είσοδό τους στις ιμπεριαλιστικές δομές της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και μ' αυτόν το στόχο να κάνει «μεγάλες προσπάθειες για να ολοκληρωθεί η συνεργασία με το Δικαστήριο της Χάγης και να συλληφθεί ο Ράτκο Μλάντιτς». Στο ίδιο πνεύμα, ζήτησε «να αρχίσει σύντομα και χωρίς όρους ο διάλογος Πρίστινας - Βελιγραδίου για το Κόσσοβο».

Στη διάσκεψη συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς, ο υπουργός Εξωτερικών της Σλοβακίας, Μίκουλας Τζούριντα και ο αρχηγός της αποστολής της ΕΕ, στη Σερβία, Βένσον Ντέζερ. Ο Γ. Παπανδρέου είχε κατ' ιδίαν συνάντηση και με τον Πρόεδρο της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς, όπου ανάμεσα σε άλλα συζητήθηκε το ζήτημα του Κοσσόβου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ