Τετάρτη 6 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΕΕ - ΑΣΙΑΣ
Πεδίο συμβιβασμών και ισχυρών ανταγωνισμών

Πιέσεις για υποτίμηση του γουάν, αλλά και συναντίληψη για τις αντιλαϊκές ανατροπές με όχημα την κρίση από τα κράτη που συμμετείχαν στις εργασίες

Από τις εργασίες του ASEM στις Βρυξέλλες

Associated Press

Από τις εργασίες του ASEM στις Βρυξέλλες
Ολοκληρώθηκε χτες στις Βρυξέλλες η όγδοη Σύνοδος Κορυφής ασιατικών χωρών και ΕΕ (ASEM), με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του γγ της Ενωσης των Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN). Πρώτο θέμα στην ατζέντα ήταν το βάθεμα της οικονομικής συνεργασίας της ΕΕ με τις ασιατικές χώρες, προκειμένου να βρουν διέξοδο τα συσσωρευμένα κινέζικα (κυρίως) κεφάλαια προς όφελος της πλουτοκρατίας σε ΕΕ και Ασία.

Η συνάντηση διευρύνθηκε ακόμα περισσότερο με τη συμμετοχή σε αυτήν της Ρωσίας της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας, δίνοντας την πλήρη εικόνα των ανταγωνισμών που βρίσκονται σε εξέλιξη, με αιχμή τις ανερχόμενες ασιατικές οικονομίες.

Σε ό,τι αφορά τις συντονισμένες αντιλαϊκές ανατροπές σε όλες τις καπιταλιστικές χώρες, οι ηγέτες του ASEM χαρακτήρισαν τις «απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να δοθεί απάντηση στην παγκόσμια οικονομική κρίση» ευκαιρία «για τη δημιουργία μιας βάσης ενός σταθερότερου μοντέλου ανάπτυξης, θέτοντας ως πρώτη προτεραιότητα την ενθάρρυνση για επενδύσεις, εξαγωγές προϊόντων και εργατικού δυναμικού».

Σε συνάντηση της ηγεσίας του Eurogroup με τον Κινέζο πρωθυπουργό Γουέν Τζιαμπάο, τονίστηκε εκ μέρους της ΕΕ, η «ανάγκη» να ανατιμηθεί σημαντικά το κινεζικό νόμισμα - γουάν - το οποίο, σύμφωνα με τον πρόεδρο των χωρών της Ευρωζώνης, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, παραμένει σημαντικά υποτιμημένο. Πρόκειται για αίτημα που προβάλλουν και οι ΗΠΑ, για να μετριαστεί το εξαγωγικό πλεονέκτημα της Κίνας. Ο Κινέζος πρωθυπουργός, από την πλευρά του, σημείωσε ότι το ζήτημα της ανατίμησης εξετάζεται από το Πεκίνο, προκειμένου να ωφεληθεί τόσο η Κίνα όσο και η παγκόσμια οικονομία.

Στους κοινούς στόχους παραμένει και η ανάπτυξη της κερδοφορίας του κεφαλαίου, με αιχμή την «πράσινη οικονομία», με τις κλιματικές αλλαγές να μετατρέπονται σε μέσο εκμετάλλευσης της καταστροφής του περιβάλλοντος και «πράσινες μπίζνες».

Ιδιαίτερα σημαντικό κεφάλαιο στα συμπεράσματα της Συνόδου είναι και η «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος». Τα κράτη που έλαβαν μέρος στη σύνοδο επαναβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους για την «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας», δηλώνοντας πρόθυμες να λάβουν και να εφαρμόσουν, «ισχυρά μέτρα», υπό το πρίσμα της στρατηγικής των Ηνωμένων Εθνών και των ευρωπαϊκών τρομονόμων.

Τα μέτρα αυτά στρέφονται ευθέως σε βάρος των ελευθεριών και των δικαιωμάτων των λαών, και των λαϊκών αγώνων, που στοχοποιούνται, με αφορμή την «παγκόσμια ασφάλεια», η οποία χρησιμοποιείται για την προώθηση ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων.

Τέλος, έγινε ιδιαίτερη αναφορά στους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς καταστολής, οι οποίοι χαρακτηρίστηκαν προκλητικά «μηχανισμοί για την ειρήνη, τη σταθερότητα, την κοινωνική ανάπτυξη και συνοχή», τονίζοντας την ανάγκη αποτελεσματικής συνεργασίας, όσον αφορά την ασφάλεια, μεταξύ Ασίας και ΕΕ.

Αναφορικά με το Αφγανιστάν, συζητήθηκε το ζήτημα της «περιφερειακής ασφάλειας» με γνώμονα τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα, επαναβεβαιώνοντας τη δέσμευσή τους στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Η Σύνοδος ΕΕ - Ασίας δεν παρέλειψε να αναφερθεί τόσο στο ζήτημα της Μέσης Ανατολής, όσο και του Ιράν.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ