Η προσπάθεια Σαμαρά να ασκήσει δημαγωγική κριτική για τον ένα χρόνο διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, απέδειξε την επί της ουσίας ταύτισή τους στην αντιλαϊκή πολιτική
Η ΝΔ υπηρετεί το δρόμο που ωφελεί τα μονοπώλια. Τα συμφέροντα του λαού βρίσκονται στην αντίπερα όχθη από αυτή που στέκονται το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, η πλουτοκρατία και τα άλλα κόμματά της |
Αντίθετα, ο πρόεδρος της ΝΔ υπερασπίστηκε μετά πάθους το μονόδρομο της πλουτοκρατίας για την «έξοδο» από την κρίση, κλιμακώνοντας την πίεση για την άμεση λήψη φιλομονοπωλιακών μέτρων, ενώ αντιτάχθηκε και στην έκτακτη εισφορά σε βάρος των επιχειρήσεων.
Η ομιλία Σαμαρά και το βίντεο που προβλήθηκε με παλιότερες δηλώσεις του Γ. Παπανδρέου, πυροδότησε ένα βολικό για το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ χαρτοπόλεμο ανακοινώσεων, με στόχο να συγκαλυφθεί η πλήρης σύμπλευσή τους στο ξερίζωμα των δικαιωμάτων του λαού.
Με δεδομένη την αντικειμενική «αδυναμία» του κόμματός του να αντιπαρατεθεί στην αντιλαϊκή στρατηγική του μνημονίου που συνυπηρετεί με το ΠΑΣΟΚ, ο Α. Σαμαράς επιλέγει τη δημιουργία κλίματος τεχνητής πόλωσης, με στόχο τον εγκλωβισμό της λαϊκής δυσαρέσκειας μπροστά στις εκλογές του Νοέμβρη.
Στην κατεύθυνση αυτή περίσσεψαν οι δημαγωγικοί χαρακτηρισμοί και τα φραστικά πυρά κατά της κυβέρνησης, τα οποία όμως αφορούσαν αποκλειστικά την «αναποτελεσματικότητά» της στην υλοποίηση των αντιλαϊκών μέτρων, τα οποία άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι θεωρεί αναγκαία και σίγουρα «μη διαπραγματεύσιμα».
Ο Α. Σαμαράς χαρακτήρισε την κυβέρνηση ως «αληθινά επικίνδυνη, που εξελίσσεται στη χειρότερη που υπήρξε στην Ελλάδα την τελευταία 35ετία», εστιάζοντας την κριτική του στα «ψέματα» που είπε προεκλογικά (ως τέτοιο θεωρεί «τα λεφτά υπάρχουν»), στα «σφάλματα» που έκανε μόλις εξελέγη (με βασικό ότι καθυστέρησε σημαντικά να πάρει τα «αναγκαία» - αντιλαϊκά - μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος) και τέλος στο ότι δεν πήρε τα «σωστά μέτρα» για να αποτραπεί η ύφεση (εννοώντας βέβαια τα «μέτρα τόνωσης της αγοράς» και στήριξης της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου).
Ως «λάθος» της κυβέρνησης χαρακτήρισε τη σύσταση Εξεταστικών Επιτροπών, επειδή δυσκολεύει τη δικομματική συναίνεση, αλλά την ίδια ώρα επανέλαβε τη δέσμευσή του για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το πώς έφτασε η κυβέρνηση στην υπογραφή του μνημονίου.
Πολλές φορές κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «έδεσε χειροπόδαρα τον ελληνικό λαό και παρέδωσε τα κλειδιά της διακυβέρνησής της», δίχως όμως να αμφισβητήσει στο ελάχιστο τα αντιλαϊκά μέτρα του μνημονίου. Αντίθετα εκτιμά ότι πρέπει να υλοποιηθούν το ταχύτερο δυνατόν και ταυτόχρονα να «εμπλουτιστούν» με μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων, στο όνομα της εξόδου από την κρίση.
Μάλιστα, ο Α. Σαμαράς δήλωσε ότι δε θεωρεί μεγάλες τις αντιδραστικές διαρθρωτικές αλλαγές που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο και προωθεί η κυβέρνηση και τις οποίες όπως είπε «βοηθάμε όπως μπορούμε». Το άνοιγμα των επαγγελμάτων, για παράδειγμα, είναι χρήσιμο, αλλά δεν αποτελεί μεγάλη αλλαγή, υποστήριξε.
«Οι μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές που έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία», είναι αυτές που πρότεινε ο ίδιος στη ΔΕΘ και επανέλαβε και στη χτεσινή ομιλία του:
Ταυτόχρονα χαιρέτισε την υιοθέτηση από την κυβέρνηση της πρότασης που έκανε στο Ζάππειο για εκποίηση της ακίνητης περιουσίας, ενώ την επέκρινε γιατί «ματαίωσε ή πάγωσε δισεκατομμύρια ώριμες επενδύσεις: Σε αυτοχρηματοδοτούμενα έργα και μεγάλα αιολικά». Ο ίδιος είπε ότι «δεν πρόκειται να υποσχεθώ τίποτε που η χώρα δεν αντέχει», καθώς είναι γνωστό ότι η χώρα και η καπιταλιστική οικονομία της δεν αντέχουν την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, αλλά αντέχουν την ενίσχυση της κερδοφορίας των μονοπωλίων.