Τετάρτη 6 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΔΥΟ ΚΟΣΜΟΙ

ΤΟ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ: «Η Κίνα θέλει, η Ελλάδα μπορεί; Αυτό είναι το ερώτημα που καλείται να απαντήσει η ίδια η κυβέρνηση, μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού της μεγάλης ανερχόμενης δύναμης. Οι Κινέζοι έχουν αποδείξει ότι το ενδιαφέρον τους για την Ελλάδα είναι μόνιμο και στρατηγικό. Γι' αυτό και αντιμετώπισαν με υπομονή τους άκριτους και ερασιτεχνικούς χειρισμούς του ΠΑΣΟΚ πριν και αμέσως μετά τις τελευταίες εκλογές, αλλά και τις διάφορες συνδικαλιστικές αντιδράσεις στην επένδυση του λιμανιού στον Πειραιά. Δυστυχώς κομμάτι του κρατικού τομέα, ο ΟΛΠ και ένα "βαθύ κράτος", που είχε μάθει να παραδιοικεί το λιμάνι, επιμένουν να δημιουργούν προβλήματα. Η λύση προφανώς είναι μόνο μία: να τους εξηγήσει ο κ. Παπανδρέου ή κάποιος εξ ονόματός του ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλα "παιχνίδια" με τα επενδυτικά σχέδια της Κίνας στην Ελλάδα» (από το κύριο άρθρο στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ: «Επενδύσεις που λανσάρονται σαν σανίδα σωτηρίας, αντλούν προοπτικές μεγάλων κερδών από μειώσεις μισθών, ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, απελευθέρωση των απολύσεων, κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, κατάργηση των συντάξεων, ενώ συρρικνώνονται άλλοι κλάδοι της οικονομίας. Το παράδειγμα των ναυπηγείων είναι χαρακτηριστικό, της κλωστοϋφαντουργίας, του έτοιμου ενδύματος, του επίπλου, το ίδιο. Με δυο λόγια: Η παραχώρηση υποδομών, λιμανιών, σιδηροδρόμων, ναυπηγοεπισκευαστικών ζωνών και η αξιοποίησή τους από τις κινεζικές πολυεθνικές θα δημιουργήσουν ελάχιστες θέσεις εργασίας, μπροστά στην ανεργία που θα προκαλέσει π.χ. η συρρίκνωση των ναυπηγείων, ο μαζικός εκτοπισμός μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Οσο για την εξαγωγή λαδιού στην Κίνα, δε θα ωφελήσει τους μικροπαραγωγούς αγρότες, αλλά τους μεγαλεμπόρους, που το αγοράζουν πάμφθηνα και το πουλούν κερδοφορώντας.

Οι κομμουνιστές είναι, θεωρητικά και πρακτικά, υπέρ των επενδύσεων για τις λαϊκές ανάγκες, που με καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής δεν μπορούν να ικανοποιηθούν. Αυτό που υποστηρίζουμε με πάθος είναι ότι οι εκμεταλλευτικές σχέσεις, ο ίδιος ο καπιταλισμός, επειδή έχει ως κινητήρια δύναμή του το κέρδος, εμποδίζει και φρενάρει την ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων, προκαλώντας αλλεπάλληλες οικονομικές κρίσεις και φτώχεια. Το ΚΚΕ παλεύει για απελευθέρωση των παραγωγικών δυνάμεων από το βραχνά του κέρδους, με κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής και σχεδιοποιημένη ανάπτυξη, ώστε η κοινωνία να μπορεί να ικανοποιεί τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων και του λαού συνολικά» (από το κύριο άρθρο στον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ).


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ