Κυριακή 24 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΔΙΗΓΗΜΑ
Του Γιώργου ΤΣΑΛΙΚΗ

Ο Γιώργος Τσαλίκης γεννήθηκε στις 24 Οκτωβρίου 1924 στη Μήθυμνα (Μόλυβο) της Λέσβου από γονείς Μικρασιάτες. Μέχρι το 1969 ζούσε στη γενέτειρά του, στην οποία διατέλεσε επί σειρά ετών αναπληρωτής δήμαρχος. Από το 1970 διαμένει στην Αθήνα. Είναι παντρεμένος με την Ελένη Τσαΐρη με την οποία απέκτησε δύο παιδιά. Ασχολήθηκε με το εμπόριο.

Στα Γράμματα πρωτοεμφανίστηκε το 1970 δημοσιεύοντας αφηγήματα, χρονογραφήματα, ποίηση και άρθρα σε εφημερίδες και στο φιλολογικό περιοδικό «Αιολικά Γράμματα». Διατέλεσε επίσης συντάκτης στης εφημερίδες «Δημοτικά Νέα Ζωγράφου» και «Βήμα Ζωγράφου».

Στο έργο του καθοριστικό ρόλο παίζει η νοσταλγία και αναπόληση της χαμένης Ανατολής. Ξεχωρίζει η μεγάλη του αγάπη για τον άνθρωπο και την ιδιαίτερη πατρίδα του τη Λέσβο, απ' όπου αντλεί και τα περισσότερα θέματα.

Εχουν εκδοθεί τα παρακάτω έργα του:

  • «Ανατολή», διηγήματα, 1975.
  • «Μήθυμνα», ποιητική συλλογή, 1976.
  • «Κατοχή», ιστορικά αφηγήματα της γερμανικής Κατοχής, 1977.
  • «Χαραυγή», διηγήματα, 1979.
  • «Ταξίδι στο χρόνο», διηγήματα 1991.
  • «Μορφές και θύμησες», διηγήματα, 1996.

Διηγήματά του έχουν μεταφραστεί στα πολωνικά και στα ουγγρικά. Επίσης, διηγήματά του περιλαμβάνονται σε ελληνικές και ξένες ανθολογίες. Εχει τιμηθεί με Α' έπαινο σε λογοτεχνικό διαγωνισμό. Στο έργο του έγιναν καλές κριτικές. Είναι γενικός γραμματέας της Φιλολογικής Στέγης «Εφταλιώτης». Και είναι τακτικό μέλος της ΕΕΛ (Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών).


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org