Κυριακή 24 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΚΑΖΑΜΙΑΣ
Ετος 2001, όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα μελλούμενα
Ο Πράσινος Καζαμίας

Για άλλη μια φορά μάντεις, αστρολόγοι, βελονιστές, καφετζούδες, υγιεινιστές, φυσιολάτρες και ειδικοί επιστήμονες συναφών ειδικοτήτων συνδράμουν τη στήλη με τις προβλέψεις τους για το 2001. Κι επειδή πρόκειται για το πρώτο έτος μιας νέας χιλιετίας, η σύγκλιση των εκτιμήσεών τους κάθε άλλο παρά εύκολη ήταν. Κάπως σαν τα βραβεία κινηματογράφου στη Θεσσαλονίκη. Ομως, πάνω απ' όλα το καθήκον και η ευθύνη για την ενημέρωση των αναγνωστών μας. Και μπορεί στις κοινωνικές επιστήμες να μην υπάρχει η βεβαιότητα των θετικών, αλλά σίγουρα ανιχνεύονται οι τάσεις και ως τέτοιες πρέπει να προσεγγιστούν. Εμείς, αθεράπευτα αισιόδοξοι, διακρίνουμε ότι όλα θα πάνε καλά. Πολλές ευχές για ευτυχισμένα Χριστούγεννα.

Ο Πράσινος Καζαμίας και οι συνεργάτες του

{Γενάρης}. Απίστευτο κι όμως αληθινό! Ο Γ. Φλωρίδης παραμένει υφυπουργός Αθλητισμού κι ο Β. Μητρόπουλος πρόεδρος της ΕΠΑΕ. Χαμός στον Τύπο και οι Ερωτήσεις στη Βουλή πέφτουν σαν χαλάζι. Ο Μιλτιάδης Εβερτ στέλνει μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Το θέμα έρχεται στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου, που σε μια συνεδρίαση τριών ημερών δεν κατορθώνει να πάρει απόφαση μιας και οι δυο διαφορετικές απόψεις ισοψήφησαν. Ζητείται η συνδρομή του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Σε κοινή συνεδρίαση τα τρία Σώματα οριακά αποφασίζουν ότι υπάρχει «ασυμβίβαστο». Δηλαδή, δεν μπορεί να συνυπάρχουν Φλωρίδης και Βίκτορας. Οσο για το τι πρέπει να γίνει, αποφάσισαν να παραπέμψουν την υπόθεση στο Δικαστήριο της Χάγης μπας και βγάλει κάποια άκρη. Ο κ. Μπέος μιλά για κωλυσιεργία και κράτος δικαστών.


{Φλεβάρης}. Ο κ. Μπίστης αποφασίζει να διαλύσει την ΑΕΚ (του) και προσχωρεί στον Ολυμπιακό. Μια κίνηση συμβολική. Ανέκαθεν οι της «Ανανεωτικής» αρέσκονταν στους συμβολισμούς. Οι κακές γλώσσες (ανανεωτικές κι αυτές) κάνουν λόγο για προσχώρηση στο ΠΑΣΟΚ μέσω του κ. Κόκκαλη (μετά την άρση βέτο του κ. Γιαννόπουλου). Οι μεσάζοντες πάντα είχαν το πάνω χέρι σ' αυτή τη χώρα. Ο φιλόσοφος Μίμης Ανδρουλάκης κάνει λόγο, μέσω του ΦΛΑΣ, για μια κίνηση ματ εκ μέρους του επιχειρηματία και τον προτρέπει να φτιάξει μια πολιτική κίνηση, κάτω από την εκσυγχρονιστική ομπρέλα του κ. Πανταγιά. Με τον τρόπο αυτό θα γλιτώσει από τις μικρόψυχες και κακόβουλες επιθέσεις που δέχεται τελευταία. Ο κ. Στάθης της ΠΑΕ ΑΕΚ δηλώνει στο Δικέφαλο ότι η σήψη στη χώρα έχει ξεπεράσει κάθε όριο, για να πάρει πληρωμένη απάντηση από το ΦΩΣ, πως στη δημοκρατία υπάρχει ελεύθερη βούληση.

{Μάρτης}. Ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Ευθυμιόπουλος, επειδή δεν κατόρθωσε να πείσει την κυβέρνηση να επιβάλλονται πρόστιμα στους καπνιστές δημόσιους υπαλλήλους και τους εργαζόμενους του ευρύτερου δημόσιου τομέα, παραιτείται. Το σχέδιο νόμο που ετοίμασε με τους επιτελείς του και έφερε τον τίτλο «Πράσινος αντινικοτινικός νόμος», μπλόκαρε ο Τ. Γιαννίτσης που ήθελε να το επεκτείνει και στον ιδιωτικό τομέα, αλλά προς το αυστηρότερο. Δηλαδή, να απολύονται οι εργαζόμενοι καπνιστές. Από τη μια ο Πολυζογόπουλος από την άλλη το λόμπι των καπνιστών βουλευτών, βάλτωσαν την ιστορία. Αλλη μια ήττα του οικολογικού κινήματος. Τη θέση του κ. Ευθυμιόπουλου πήρε ο περιβαλλοντολόγος ποιητής Λ. Παπαδόπουλος, που ως γνωστόν έχει συγγράψει σχετική διατριβή για τα απορρίμματα, με το τίτλο «Το βρώμικο '89».

{Απρίλης}. Την 21η Απριλίου επέλεξε η λαίδη Αγγελοπούλου να παύσει και τα υπολείμματα της Επιτροπής 2004. Η είδηση, επειδή κανείς δεν το περίμενε, φέρνει τα κανάλια σε κατάσταση υστερίας. Η προγραμματισμένη παρέλαση των σοσιαλαντιστασιακών κόβεται με εντολή των διευθυντών. Αναζητούνται εναγωνίως νέα πρόσωπα για τα τηλεπορτοπαράθυρα. Ομως, ο κ. Λιάσκας βρίσκεται για διακοπές στις Μπαχάμες, ο κ. Συναδινός στο Αγιο Ορος κι ο κ. Ρουμπάτης πίνει σφηνάκια στις Βρυξέλλες. Μόνος εύχερος ο κ. Βασιλακόπουλος και ο κ. Συρίγος, αλλά αιρετικοί. Ετσι, στα γρήγορα αποφασίστηκε να βγει ο Ευαγγελάτος στο «Μέγα», ο Χατζηνικολάου στον «Αντέννα», η Παυλάκου στο «Σταρ» κι ο Παπαδάκης στον «Αλφα». Το 'να χέρι νίβει τ' άλλο.


{Μάης}. Πυρετός στα κόμματα για το γιορτασμό της Πρωτομαγιάς. Ολα φέτος δείχνουν τη μαζική συμμετοχή του κόσμου της εργασίας. Τα ελαστικά ωράρια, το χτύπημα στους μισθούς και τις συντάξεις και η ακύρωση της στοιχειώδους περίθαλψης, έχουν εξαγριώσει τους πολλούς. Ο γιορτασμός θα συμπέσει με την επίσημη ίδρυση του κόμματος του κ. Αβραμόπουλου. Η συγκέντρωση των οπαδών του δε θα γίνει στην Ομόνοια, στο Σύνταγμα, στο Πεδίο του Αρεως ή στην Πλατεία Κοτζιά. Αλλά στον «Αστέρα Βουλιαγμένης». Προϋπόθεση για τους συμμετέχοντες είναι το σμόκιν (για τους άνδρες) και η γούνα (για τις γυναίκες). Το Κόμμα του Αληθινού Εκσυγχρονισμού, όπως βαφτίστηκε και στο οποίο προσχώρησαν η κ. Δαμανάκη, ο κ. Καρατζαφέρης, η κ. Ανουσάκη, ο Δ. Ρίζος κι ο κ. Βεργής, που θα αποτελεί την οικολογική συνιστώσα, είναι πλέον γεγονός.

{Ιούνης}. Τι τραυματικός μήνας κι αυτός; Λήγει η θητεία του κ. Νίκολας Μπερνς. Ενός πραγματικού φιλέλληνα, που δεν έπαψε να δείχνει, μέχρι παρεξηγήσεως - από τη μέρα που πάτησε το ποδαράκι του στη χώρα μας - τα φιλικά του αισθήματα. Ομως, οι θεσμοί είναι θεσμοί. Ιδιαίτερα στη χώρα της Δημοκρατίας, τις ΗΠΑ. Ετσι, παρά τις δεκάδες διαβήματα, μας τον παίρνουν από κοντά μας αδιαφορώντας για τις ψυχολογικές επιπτώσεις που μας δημιουργούν. Ο αριστερός Ακης, πραγματικός άρχοντας, σε μια κίνηση ανωτερότητας αποφασίζει η Ελλάδα να προμηθευτεί «Φάντομ» κι όχι «Γιουροφάιτερ», όπως αρχικά είχε αποφασιστεί. Ο Νίκολας συγκινείται τόσο πολύ που αποφασίζει να κάνει δώρο σε όλα τα μέλη της νεολαίας ΠΑΣΟΚ από ένα ζευγάρι πατίνια και μια μπάλα του μπάσκετ με αυτόγραφό του μεγάλης συλλεκτικής αξίας.


{Ιούλης}. Ο υδράργυρος έχει τρελαθεί, όπως και οι τιμές της βενζίνης και του νερού. Το νέφος απειλητικό, όπως και η τρύπα του όζοντος. Η ζωή των Αθηναίων κόλαση. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ένα πρωινό γίνεται ο χαμός. Αγανακτισμένοι κτηνοτρόφοι από τη Θεσσαλία και την Ηπειρο ξαμολάνε απροειδοποίητα μια χιλιάδα αγελάδες, χωρίς πιστοποιητικό ψυχιάτρου. Ούτε καν ψυχολόγου. Τα ζωντανά ανάμεσα στα τρόλεϊ, στα λεωφορεία και τα ΙΧ, προκαλούν κυκλοφοριακό χάος. Από το Μοναστηράκι ως το Σύνταγμα. Μέχρι την Κηφισίας μπλόκαραν. Κάποιοι ακτιβιστές απελευθερώνουν και χιλιάδες έγκλειστους σκύλους από τις Εταιρείες Προστασίας Ζώων - κι ένα Καφκικό σκηνικό απλώνεται στην πρωτεύουσα. Ο κ. πρωθυπουργός από τη Σίφνο αρνείται να κάνει δηλώσεις.

{Αύγουστος}. Νέα κατρακύλα για το χρηματιστήριο. Και πάλι ο δάκτυλος της ΝΔ και η ισοπεδωτική κριτική της Αριστεράς φέρνει το δείκτη κάτω από τις 3.000 μονάδες. Ο κ. Παπαντωνίου διακόπτει τις ολιγοήμερες διακοπές του στην Ελβετία, χτυπά μια ντουζίνα αγχολυτικά και επιστρέφει ασμένως. Συσκέψεις επί συσκέψεων και προτάσεις από όλα τα ρεύματα του Κινήματος που βλέπουν την κατάρρευση προ των πυλών. Οχι του χρηματιστηρίου, αλλά του μαγαζιού τους. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας ζητά να τεθεί σε αγορανομικό έλεγχο το σύνολο της αντιπολίτευσης, πλην του Συνασπισμού. Μάλιστα, ζητά να τίθενται εκτός νόμου τα κόμματα που επικρίνουν τις φούσκες, τα μπαλόνια και τις τσιχλόφουσκες.

{Σεπτέμβρης}. Τρεις του Σεπτέμβρη, ημέρα της επετείου του Κινήματος, ξαναχτύπησε ο Θόδωρος Πάγκαλος. Αυτή τη φορά σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση του «902» κατήγγειλε τα σούρτα φέρτα συντρόφων του σε κότερα το καλοκαίρι. Σε επίμονες ερωτήσεις του δημοσιογράφου σ. Καραχάλιου, χωρίς να αποκαλύψει συγκεκριμένα ονόματα «φωτογράφισε» τον Τηλέμαχο Χυτήρη (ή Χυτήρο, κατά Βαγγέλη Γιαννόπουλο). Ο θιγείς υπουργός σε κείμενό του που μοίρασε στους δημοσιογράφους υποστηρίζει ότι πρόκειται για λάσπη και αποκαλεί τον Πάγκαλο μπετατζή. Λίγες μέρες όμως μετά η εφημερίδα «Εσπρέσο» δημοσιεύει φωτογραφίες του Τηλέμαχου σε κότερο που ήταν δεμένο στην Τζια. Αυτός μηνύει την εφημερίδα, λέγοντας ότι ναι μεν βρισκόταν εκεί, όμως για να κλείσει συμφωνία με ιδιοκτήτη εκδοτικού οίκου που ανέλαβε να εκδώσει τα άπαντα των ποιητικών του συλλογών.


{Οκτώβρης}. Ο Πέτρος Ευθυμίου ανακοινώνει συμπληρωματικά μέτρα στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση του ΠΑΣΟΚ, σπεύδοντας να δηλώσει ότι είναι και τα τελευταία. Καταργεί τα κυλικεία στα λύκεια και δίνεται μια ώρα διάλειμμα για να έχουν οι μαθητές τη δυνατότητα να επισκέπτονται τις καφετερίες της περιοχής τους. Οι εκπαιδευτικοί είναι υποχρεωμένοι να χτυπούν κάρτα. Η προμήθεια των μηχανημάτων έγινε με απευθείας ανάθεση στην «Ιντρακόμ». Ολα τα σχολεία γίνονται υποχρεωτικά συνδρομητές στα περιοδικά του Συγκροτήματος «National Geographic», «Ram». Τέλος, οι μαθητές του γυμνασίου και του λυκείου είναι υποχρεωμένοι να διαβάζουν το «Κυριακάτικο Βήμα» και να κάνουν περίληψη τουλάχιστον τριών άρθρων του, από τα οποία το ένα υποχρεωτικά θα είναι του επικοινωνιολόγου Γ. Πρετεντέρη.

{Νοέμβρης}. Παραμονές της 17 Νοεμβρίου η Θεσσαλονίκη γεμίζει με αφίσες που έχουν την ελληνική σημαία και στο σημείο του σταυρού το σήμα της τρομοκρατικής οργάνωσης με το αστέρι. Επικρατεί πανικός και οι απανταχού τρομο-αναλυτές βιάζονται να συμπεράνουν ότι τα μέλη της οργάνωσης φάντασμα έκαναν περατζάδα για να στρατολογήσουν καρντάσια. Αλλοι, πιο ψαγμένοι, θυμούνται τις Μαοϊκές θέσεις για την επανάσταση στην περιφέρεια που θα πνίξει το κέντρο. Οι Ευαγγελατοκαψήδες δίνουν τα ρέστα τους. Ομως γρήγορα καταπίνουν τη γλώσσα τους, όταν αποκαλύπτεται ότι οι αφίσες ήταν διαφημιστικό κόλπο του Τζίμη Πανούση που ξεκίνησε εμφανίσεις στο «Μύλο». Ο Παπαθεμελής ζητά από τον δήμαρχο να κηρυχτεί ο καλλιτέχνης πρόσωπο ανεπιθύμητο για την πόλη τους. Την πρόταση συνυπογράφει ο ευρισκόμενος στα αζήτητα το τελευταίο διάστημα κ. Βούγιας. Η κ. Αράπογλου κάνει λόγο για γελοιότητες.

{Δεκέμβρης}. Μετά από αποχή 11 μηνών ο κ. Χριστόδουλος ξανά στα κανάλια. Αυτή τη φορά μέσω ενός πολιτιστικού δρώμενου που η εμβέλειά του ξεπερνά τη Βαλκανική Χερσόνησο. Ενα ορατόριο εμπνευσμένο από τις χρυσές μέρες του Βυζαντίου, σε στίχους δικούς του και μουσική των Σπανουδάκη - Σαββόπουλου. Πρεμιέρα την παραμονή των Χριστουγέννων στο Μέγαρο Μουσικής. Σολίστ η Αννα Βίσση και ο Μάριος Φραγκούλης. Την ορχήστρα θα διευθύνει ο Νίκος Καρβέλας και τη σκηνοθετική επιμέλεια αναλαμβάνει ο κ. Μπιρσίμ. Το πολυτελέστατο δερματόδετο πρόγραμμα - χορηγία των εκδόσεων «Καστανιώτη» - προλογίζει ο ποιητής του εκσυγχρονισμού και της προόδου Τίτος Πατρίκιος. Διανοούμενοι απ' όλο τον κόσμο θα τιμήσουν με την παρουσία τους, τα έξοδα των οποίων καλύπτει ο Τ. Ρουσέλ σε μια κίνηση αντιπερισπασμού στο Ιδρυμα Ωνάση.

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org