Κατά του νομοσχεδίου ψήφισε το ΚΚΕ στη Βουλή
Υπέρ της παράδοσης των μεταφορών στο πολυεθνικό κεφάλαιο τάχθηκαν χτες στη Βουλή, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, ψηφίζοντας επί της αρχής το νομοσχέδιο για τη λεγόμενη «απελευθέρωση» του κλάδου, παρά τα «κροκοδείλια δάκρυα» για τους επαγγελματίες του χώρου. Ξεκάθαρη θέση έλαβε το ΚΚΕ, καταψηφίζοντας το νομοθέτημα και ζητώντας έναν διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης για τον κλάδο.
«Το σχέδιο νόμου είναι κομμάτι της αντιλαϊκής πολιτικής που θέλει να παραδώσει ολόκληρους κλάδους στο μονοπωλιακό κεφάλαιο», τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Απόστολος Νάνος, ξεκαθαρίζοντας ότι το καταψηφίζει και τονίζοντας ότι με τις ρυθμίσεις που προωθεί «χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι θα οδηγηθούν στην ανεργία με μισθούς πείνας». Κάλεσε μάλιστα τους μικρούς επαγγελματίες να ενταχθούν στον αγώνα για «έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης» με «δημόσιο έλεγχο και ιδιοκτησία όλων των μέσων μεταφοράς» και «πραγματική ανθρώπινη δουλειά».
Αναφερόμενος ιδιαίτερα στους μικρούς ιδιοκτήτες δημόσιας χρήσης φορτηγών όπου απασχολούνται χιλιάδες εργαζόμενοι ο Α. Νάνος επισήμανε ότι η κυβέρνηση «υλοποιεί ευρωπαϊκές οδηγίες που θα οδηγήσουν στην εξόντωση των μικροεπαγγελματιών», αφού «μετατρέπει την προσωπική άδεια σε μετοχικό κεφάλαιο των εταιρειών και τους αδειούχους σε δήθεν μετόχους». Οπως είπε «ιδιαίτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι νέοι επαγγελματίες που αγόρασαν άδειες με δάνειο από τράπεζες», αφού «θα συνεχίσουν να χρωστάνε και δε θα έχουν κεφάλαιο». Για την εισφορά που προβλέπεται για τους επαγγελματίες σημείωσε ότι «η εφάπαξ εισφορά είναι ένας ακόμη τρόπος για να απαλλαγεί το κράτος από την υποχρέωσή του να δημιουργήσει ένα δίκτυο μεταφορών». Ως άμεσα μέτρα, ο βουλευτής του ΚΚΕ ζήτησε μεταξύ άλλων «η άδεια του μικρού δημόσιας χρήσεως φορτηγού να παραμείνει προσωπική» να υπάρξουν «κίνητρα για συνεταιρισμούς» και «επέκταση των νομαρχιακών αδειών». Τέλος, σχολιάζοντας πολιτικά την «δήθεν κόντρα ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ» επισήμανε ότι «στο διά ταύτα στηρίζουν την απελευθέρωση της μεταφοράς» που «μοναδικό στόχο έχει να ενισχύσει τη συγκέντρωση του μεταφορικού έργου σε λίγες εταιρείες».
Υπερασπιζόμενος το νομοσχέδιο ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Σ. Μαργέλης έκανε λόγο για «αναγκαία αλλαγή» που στοχεύει στον «εξορθολογισμό των μεταφορών» και «την απελευθέρωση της αγοράς με στόχο να καταστεί πιο ανταγωνιστική». Οπως είπε, το νομοσχέδιο καθιστά «συμβατό το ελληνικό νομοθετικό πλαίσιο με το αντίστοιχο ευρωπαϊκό». Ξεκάθαρα υποκριτική η τοποθέτηση της ΝΔ, που, μέσω του εισηγητή της Μ. Τζίμα, σημείωσε ότι «εσείς επιβάλατε να ενταχθεί αυτή η διάταξη μέσα στο μνημόνιο», προσθέτοντας: «Φέρτε μια ντιρεκτίβα της ΕΕ που να σας λέει ότι πρέπει να προχωρήσετε σε μια τόσο βίαιη ανατροπή». Ζήτησε την παράταση του χρόνου προσαρμογής, καθώς και την εκπόνηση μελετών για τις ανάγκες των μεταφορών. Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης. Ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής του νομοσχεδίου ζήτησε ο ΛΑ.Ο.Σ. που αναμένεται να γίνει σήμερα στις 12 το μεσημέρι, ενώ ονομαστική ψηφοφορία για το άρθρο 14 του νομοσχεδίου αιτήθηκε η Νέα Δημοκρατία.