Τετάρτη 22 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
Εντονες οι διεργασίες για αποθηκευτικούς χώρους

Η κυβέρνηση στηρίζει το ιδιωτικό σχέδιο για μεγάλο αποθηκευτικό χώρο στην Καβάλα

Το «πράσινο φως» δίνει η κυβέρνηση για τα επιχειρηματικά σχέδια της εταιρείας «Ενεργειακή Αιγαίου», προκειμένου να μετατρέψει το υπόγειο κοίτασμα φυσικού αερίου «Νότιος Καβάλα» σε αποθηκευτικό χώρο. Με απόφαση του υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γ. Μανιάτη, συγκροτείται επιτροπή που σε 15 μέρες θα «καταρτίσει τους άξονες των παραμέτρων» για το «στρατηγικό σχέδιο» - όπως χαρακτηρίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου - της μετατροπής του κοιτάσματος. Οι αποφάσεις πάρθηκαν την περασμένη Παρασκευή σε σύσκεψη με τους επικεφαλής των ΡΑΕ, ΔΕΣΦΑ, ΔΕΠΑ και της «Ενεργειακής Αιγαίου». Είχε προηγηθεί ευρεία συνάντηση στο υπουργείο τον περασμένο Ιούνη, όπου η εταιρεία παρουσίασε το σχέδιό της και τις προκαταρκτικές μελέτες. Τότε, εμφανιζόταν ως πρόβλημα το γεγονός ότι η εταιρεία δε διαθέτει την απαραίτητη άδεια, καθώς έχει μόνο δικαίωμα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων έως το 2014. Προφανώς, η κυβέρνηση βρήκε τη λύση και προωθεί τις διαδικασίες. Εξάλλου, μόλις χτες, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε νομοθεσία για την ανάπτυξη (και χρηματοδότηση) ανάλογων έργων, όπως και νέων διασυνδέσεων με πρόσχημα την ανάγκη διαρκούς τροφοδοσίας των... νοικοκυριών με αέριο ακόμη και σε περιπτώσεις κρίσεων.

Η ουσιαστική έγκριση της ιδιωτικής αυτής επένδυσης από την κυβέρνηση δίνει νέα ώθηση στα επιχειρηματικά σχέδια ανάπτυξης αποθηκευτικών χώρων φυσικού αερίου, αφού το ενεργειακό κεφάλαιο κρίνει ότι θα αποκομίσει σημαντικά κέρδη και από τη διαμετακόμιση, ειδικότερα με την τροφοδοσία της Βουλγαρίας και άλλων χωρών που υπάρχει η σκέψη να συνδεθούν μαζί της με έναν «άτυπο» - εναλλακτικό του ρωσικού - αγωγό. Σε συνδυασμό με την κυβερνητική πολιτική ολοκλήρωσης της «απελευθέρωσης» της αγοράς φυσικού αερίου, οι ιδιώτες του χώρου οραματίζονται ακόμη και τη δυνατότητα διαμόρφωσης των τιμών στην ευρύτερη περιοχή, αποκτώντας τη δυνατότητα αποθήκευσης μεγάλων ποσοτήτων φυσικού αερίου, καθώς και υγροποιημένου (LNG), η τιμή του οποίου έχει πέσει αυτήν την περίοδο, αν και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις μελλοντικές εξελίξεις. Μοναδικό κριτήριο για την υλοποίηση αυτών των σχεδίων είναι το κέρδος και όχι η εξυπηρέτηση των αναγκών των λαών της περιοχής, με έντονο τον κίνδυνο κατασκευής έργων που σε 5 ή 10 χρόνια θα κριθούν μη κερδοφόρα και θα εγκαταλειφθούν.

Το συγκεκριμένο έργο, που προωθεί η κυβέρνηση, έχει να κάνει με την μετατροπή σε αποθηκευτικό χώρο του κοιτάσματος «Νότιος Καβάλα», που βρίσκεται στον κόλπο της Καβάλας σε βάθος 1.700 μέτρων και έχει σχεδόν εξαντληθεί. Το ύψος της επένδυσης εκτιμάται στα 400 εκατ. ευρώ. Υπολογίζεται ότι υπάρχει δυνατότητα αποθήκευσης 1 δισ. κ.μ. αερίου, με ημερήσια παροχή 4 εκατ. κ.μ. για 90 μέρες.

Στο παρελθόν, η διοίκηση της ΔΕΠΑ είχε εκφράσει το ενδιαφέρον της για συμμετοχή στην επένδυση. Παράλληλα, εμφανίζεται έτοιμη να προωθήσει και δικό της σχέδιο, για τη δημιουργία πλωτού σταθμού αποθήκευσης LNG στα ανοιχτά της Καβάλας, ύψους 600 εκατ. ευρώ, εγκαταλείποντας τους σχεδιασμούς για χερσαίο σταθμό στις εγκαταστάσεις της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων. Την κατασκευή μικρότερης χωρητικότητας πλωτού σταθμού φαίνεται να εξετάζει και το δίδυμο Μυτιληναίου - Βαρδινογιάννη που έχει μπει δυναμικά στο εμπόριο του συγκυριακά φτηνότερου LNG. Το διακηρυγμένο σχέδιο για τερματικό σταθμό LNG στην Κρήτη μάλλον εγκαταλείπεται λόγω κόστους, ενώ προτάσσεται από τη ΔΕΠΑ η κατασκευή εγκαταστάσεων για την υποδοχή συμπυκνωμένου αερίου, που διαθέτει και προωθεί η Αίγυπτος.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ