Τετάρτη 22 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΙΚΡΟΪΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΦΟΡΤΗΓΩΝ - ΒΥΤΙΟΦΟΡΩΝ
Παλεύουν για το δικαίωμα στη δουλειά

Μέτωπο στην πολιτική μετατροπής των σημερινών αυτοαπασχολούμενων αυτοκινητιστών σε φτηνό ευέλικτο εργατικό δυναμικό, χωρίς δικαιώματα και μισθούς πείνας

Οι μικροί ιδιοκτήτες φορτηγών με το πανό τους στη χτεσινή κινητοποίηση
Οι μικροί ιδιοκτήτες φορτηγών με το πανό τους στη χτεσινή κινητοποίηση
Αποφασισμένοι να μην παραδώσουν το «εργαλείο» της δουλειάς τους, την άδεια φορτηγού ΔΧ, στις μεγάλες εταιρείες που ετοιμάζονται να εισβάλουν για τον πλήρη έλεγχο των οδικών εμπορευματικών μεταφορών της χώρας μας, έτσι όπως προβλέπεται στο σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών, δηλώνουν οι αυτοαπασχολούμενοι φορτηγατζήδες και βυτιοφορείς. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση συνεχίζει την τακτική των εκβιασμών, με τον υπουργό Μεταφορών Δ. Ρέππα να διατηρεί σε ισχύ την απειλή της κατάργησης της τριετούς μεταβατικής περιόδου στο νέο καθεστώς, για λόγους «περιφρούρησης του δημόσιου συμφέροντος και την τροφοδοσία της αγοράς».

Τα μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελαφρών Φορτηγών «Η Ενωση» συγκεντρώθηκαν στις 11 το πρωί στην πλατεία Κάνιγγος με κεντρικά συνθήματα «Η Μεταφορά ανήκει στο λαό και όχι στο κεφάλαιο το πολυεθνικό» και «Παλεύουμε για τη δουλειά μας, δεν σας παραδίδουμε τα φορτηγά μας». Πολλά μέλη του Σωματείου πήραν το λόγο, εκφράζοντας οργή και αγανάκτηση ενάντια στην πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ, επισημαίνοντας επίσης την ανάγκη ενίσχυσης των συνεπών αγωνιστικών δυνάμεων του κλάδου.

Στη συγκέντρωσή τους απηύθυνε χαιρετισμό εκ μέρους του ΠΑΜΕ ο Λ. Παπακωνσταντόπουλος, μέλος της Εκτελεστικής του Γραμματείας, εκφράζοντας την αμέριστη συμπαράσταση του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος στους αγώνες των μικρομεσαίων αυτοκινητιστών, ενώ τους απηύθυνε πρόσκληση συμμετοχής στα αυριανά παλλαϊκά συλλαλητήρια ενάντια στη λεηλασία του λαϊκού εισοδήματος που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Τη συμπαράσταση των αυτοαπασχολούμενων και μικρομεσαίων επαγγελματιών και εμποροβιοτεχνών εξέφρασε ακόμη ο Φ. Λάφης, μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΕΒΕ. «Είναι κοινός ο εχθρός, κοινοί πρέπει να είναι και οι αγώνες μας», τόνισε.

Στη συνέχεια οι συγκεντρωμένοι πραγματοποίησαν πορεία μέχρι την Ομόνοια και ενώθηκαν με τους υπόλοιπους συναδέλφους τους που βρίσκονταν συγκεντρωμένοι εκεί. Το γνωστό «σόου» αγωνιστικότητας για την «τιμή των όπλων» έδιναν οι εκπρόσωποι της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας του κλάδου, ενώ συνθήματα πολιτικώς πρωτόγονα ακούγονταν από αρκετές πλευρές της συγκέντρωσης, σύμπτωμα της συνδικαλιστικής και πολιτικής απειρίας που χαρακτηρίζει το χώρο. Η ανάγκη αλλαγής συνειδήσεων και συσχετισμών δύναμης υπέρ των συνεπών αγωνιστικών δυνάμεων, για ακόμη μία φορά, εμφανίζεται επιτακτική...

Στο βήμα των ομιλητών ανέβηκε ο Χρ. Ντάγκας, πρόεδρος της «Ενωσης», υπογραμμίζοντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η παράδοση της μεταφοράς στο μεγάλο κεφάλαιο και τα καρτέλ, που θα έχει ως συνέπεια τη μετατροπή των σημερινών αυτοαπασχολούμενων αυτοκινητιστών σε φτηνό ευέλικτο εργατικό δυναμικό, χωρίς δικαιώματα και μισθούς πείνας. Πρόσθεσε ότι οι βιοπαλαιστές φορτηγατζήδες υποφέρουν μαζί με τον υπόλοιπο λαό, εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής που υπαγορεύει το μνημόνιο, σημειώνοντας την ανάγκη συσπείρωσης και αγωνιστικής συμμαχίας των λαϊκών στρωμάτων για την απόκρουση και ανατροπή της.

Περίπου στη 1.30 μ.μ. ξεκίνησε η μεγάλη σε όγκο και ιδιαίτερο «παλμό» πορεία των συγκεντρωμένων προς τη Βουλή, με τον αρχικό σχεδιασμό να κάνει λόγο για ολονύκτια καθιστική διαμαρτυρία μέχρι σήμερα, ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου για την «απελευθέρωση» των οδικών εμπορευματικών μεταφορών.

Η Ομοσπονδία Ελαφρών Φορτηγών κατέθεσε δικό της ξεχωριστό υπόμνημα στα κόμματα της Βουλής, στο οποίο καλείται η κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο και τίθενται τρία βασικά αιτήματα: Η άδεια μικρού φορτηγού να παραμείνει προσωπική, να δοθούν κίνητρα για τη δημιουργία συνεταιρισμών με ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση, καθώς και να επιδοτηθεί από το κράτος κατά 50% η αγορά καινούριων οχημάτων.

Οπως όλα δείχνουν, οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα με αιφνιδιαστικούς αποκλεισμούς του εθνικού οδικού δικτύου και άλλες μορφές, κάτι που δήλωναν σε όλους τους τόνους όσοι συμμετείχαν στη χτεσινή κινητοποίηση. Το βέβαιο είναι ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δε θα ξεμπερδέψει τόσο εύκολα μαζί τους, όπως ίσως να είχε αρχικά υπολογίσει...

  • Μικρής έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν αργά χτες το βράδυ, μπροστά από το μνημείο του «Αγνώστου Στρατιώτη». Ομάδα ατόμων, που όπως καταγγέλλουν οι απεργοί, δεν ανήκουν στις τάξεις τους, προσπάθησαν ν' ανέβουν στα σκαλιά της Βουλής και απωθήθηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις με περιορισμένη χρήση χημικών. Στη συνέχεια, τα ίδια άτομα έσπασαν ένα από τα φυλάκια των ευζώνων. Οι απεργοί τονίζουν πως όταν «έπιασαν» δύο από αυτούς και τους ρώτησαν σε ποιο σωματείο ανήκουν, αυτοί έφυγαν τρέχοντας.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ