Τετάρτη 22 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ
Ετοιμάζουν τα αντιλαϊκά μέτρα του 2011

Σταθερά στην αντιλαϊκή ρότα του μνημονίου που συνυπέγραψε με την τρόικα θα κινηθεί και το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα η κυβέρνηση, όπως είπε χτες ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, ενημερώνοντας την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή για το επικαιροποιημένο μνημόνιο και την πορεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού.

Ανέφερε ότι το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού μπορεί στο τέλος του χρόνου να είναι και κάτω από 8% που είναι ο στόχος, αν και παραδέχθηκε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μια «μαύρη τρύπα» 1,5 δισ. ευρώ η οποία θα καλυφθεί τους επόμενους μήνες. Εκανε λόγο για ανάκαμψη των εσόδων του ΦΠΑ, αλλά πάντως ομολόγησε ότι υπάρχει κίνδυνος υπέρβασης των δαπανών.

Κατά τον Γ. Παπακωνσταντίνου, το Μνημόνιο κυβέρνησης - τρόικας περιέχει απαραίτητες τομές και μεγάλες αλλαγές οι οποίες προχωράνε όπως ακριβώς έχουν προγραμματιστεί και γι' αυτό και υπάρχει και η θετική αξιολόγηση από την τρόικα. Επανέλαβε ότι δεν υπάρχει μνημόνιο «νούμερο δύο», αλλά μια επικαιροποίηση του αρχικού, η οποία θα γίνεται κάθε τρίμηνο, με την επόμενη να είναι τον ερχόμενο Νοέμβρη. Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι το νομοσχέδιο για τον ΟΣΕ θα κατατεθεί στη Βουλή μέσα στο μήνα και είπε ότι η κυβέρνηση ψάχνει μέτρα που θα αποδώσουν έσοδα αφού έχει αποκλειστεί η μετάταξη προϊόντων από το χαμηλό στον υψηλό ΦΠΑ.

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος παρατήρησε ότι διεθνώς παρατηρείται μια αβέβαιη και ασταθής ανάκαμψη, κάτι που δείχνει την αδυναμία διαχείρισης της οικονομικής κρίσης, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος. Αυτό, είπε, φαίνεται και στον κρατικό προϋπολογισμό όπου η μείωση του ελλείμματος είναι αποτέλεσμα απλώς και μόνο των αντιλαϊκών μέτρων που πάρθηκαν και τα οποία θα κλιμακωθούν το επόμενο διάστημα, όπως φαίνεται και από το επικαιροποιημένο μνημόνιο. Τα λαϊκά στρώματα θα επιβαρυνθούν περαιτέρω, αφού η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει νέα εισπρακτικά μέτρα και μειώσεις δαπανών, όπως για παράδειγμα το επίδομα ανεργίας, καθώς και νέα αντιλαϊκά μέτρα, όπως το χτύπημα των επικουρικών συντάξεων ή η κατάργηση των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων. Είναι χαρακτηριστικό, κατέληξε, του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας ότι αυτές τις μέρες ο πρωθυπουργός περιοδεύει στις ΗΠΑ και εμφανίζεται ως πλασιέ των ακινήτων του Ελληνικού Δημοσίου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ