Κυριακή 17 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κομμουνιστικό Κόμμα Αυστραλίας

Αγαπητοί σύντροφοι,

Θα ήθελα να ευχαριστήσω το κόμμα σας για την πρόσκληση που μας απηύθυνε, για να παραστούμε στο 16ο Συνέδριό του και λυπάμαι που δε θα μπορέσουμε να παρευρεθούμε στη συγκεκριμένη εκδήλωση, έχοντας εκπροσωπηθεί νωρίτερα κατά το τρέχον έτος στη Διεθνή Σύσκεψη που διοργανώθηκε από το κόμμα σας στην Αθήνα.

Παρ' όλα αυτά, είναι μεγάλη μας ευχαρίστηση να στείλουμε ένα μήνυμα χαιρετισμού και ευχών σε όλους τους συντρόφους που θα παρευρεθούν για τις σημαντικότατες συζητήσεις και αποφάσεις τους.

Σημειώνουμε ότι η προπαρασκευαστική δουλιά για το Συνέδριό σας περιλάμβανε έναν εσωκομματικό διάλογο, στον οποίο κλήθηκαν να συμμετάσχουν όλα τα μέλη του κόμματος και ότι δόθηκε προτεραιότητα στην πρωτοβουλία για στρατολογία και στο βάθεμα των δεσμών μεταξύ του κόμματος και της εργατικής τάξης. Σημειωτέον επίσης το ότι το κόμμα σας προτίθεται να αναλάβει νέες πρωτοβουλίες για να συσπειρώσει όλες τις λαϊκές δυνάμεις και να φτιάξει νέες κομματικές οργανώσεις.

Το Συνέδριό σας λαμβάνει χώρα σε περιβάλλον δημιουργίας αγώνων από τους εργαζόμενους και άλλα εκμεταλλευόμενα τμήματα της κοινωνίας, ενάντια στις επιθέσεις, που γίνονται εναντίον τους από τις πολυεθνικές εταιρίες και τις συντηρητικές κυβερνήσεις των ιμπεριαλιστικών κρατών.

Οι πολιτικές του νεοφιλελευθερισμού επέφεραν μια δραματική αύξηση της φτώχειας σε αρκετές χώρες, αυξημένη ανεργία, τη στέρηση της στοιχειώδους υγειονομικής περίθαλψης, του πόσιμου νερού, σίτισης, στέγασης και εκπαίδευσης για εκατομμύρια ανθρώπους. Πολιτισμικά έργα, άξια των σπουδαίων επιτυχιών των συγγραφέων, καλλιτεχνών, επιστημόνων, που έκαναν πιθανό έναν κόσμο με πολλά για όλους, τώρα εξευτελίζονται. Πολλές κοινωνίες γίνονται ασταθείς, καθώς εθνικές και θρησκευτικές διαφορές προωθούνται επίτηδες από κυβερνητικούς κύκλους. Είναι το σύστημα του καπιταλισμού και του ιμπεριαλισμού, που στέκεται εμπόδιο στην ανθρώπινη πρόοδο.

Σ' αυτήν την ιστορική περίοδο, η ενότητα των κομμουνιστών είναι ζωτικής σημασίας. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το ΚΚΕ για τις πολυάριθμες πρωτοβουλίες του σ' αυτόν τον τομέα με το να λειτουργεί ως οικοδεσπότης σε ετήσιες διεθνείς συγκεντρώσεις κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων στην Αθήνα και πιο πρόσφατα συγκεντρώνονται κόμματα και οργανώσεις από βαλκανικές χώρες.

Η εξέλιξη στα μέσα επικοινωνίας συμβάλλει στον κοινό μας σκοπό, καθιστώντας δυνατή τη μετάδοση πληροφοριών μεταξύ κομμάτων και άλλων οργανώσεων της εργατικής τάξης.

Μπορούμε να πάρουμε θάρρος από το ταχέως αυξανόμενο επίπεδο της εργατικής τάξης και των λαϊκών αγώνων ανά την υφήλιο. Είναι πάνω από 150 χρόνια, από τότε που οι Μαρξ και Ενγκελς διακήρυξαν το σύνθημα «Εργάτες όλων των χωρών ενωθείτε». Το σύνθημα αυτό υιοθετείται τώρα από πολλές οργανώσεις της εργατικής τάξης, καθώς η επιθετικότητα του παγκόσμιου κεφαλαίου αντιμετωπίζεται με πολύ μεγαλύτερη κοινή δράση από τους εργάτες των διαφόρων κρατών.

Οι αγώνες ενάντια στο παγκόσμιο κεφάλαιο (Σιάτλ, Ουάσιγκτον, Οκινάουα, Μελβούρνη, Πράγα και άλλες πόλεις), οι αγώνες που κηρύχτηκαν από εμπορικές ενώσεις ενάντια σε ατομικές πολυεθνικές εταιρίες, όπως αυτή που λαμβάνει χώρα τώρα εναντίον του Ρίο Τίντο, οι πολλές κινήσεις διεθνούς αλληλεγγύης προς υποστήριξη των απεργών εργατών και η μεγαλύτερη συνοχή μεταξύ των κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων αποτελούν όλα παραδείγματα της αναπτυσσόμενης δύναμης της διεθνούς ένωσης των εργατών, που αγωνίζονται εναντίον των δυνάμεων του παγκόσμιου κεφαλαίου.

Οχι πριν πολύ καιρό, ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός, ως ηγέτιδα δύναμη του ΝΑΤΟ, εξαπέλυσε εξωφρενική επίθεση κατά της Γιουγκοσλαβίας. Αυτή η Αμερική προωθεί νέα σχέδια, ώστε να ελευθερώσει μια νέα έκδοση του Πολέμου των Αστρων πάνω στους λαούς όλου του κόσμου, καθώς οι κυβερνήσεις της συνωμοτούν για να επιβάλουν την Παγκόσμια Νέα Τάξη Πραγμάτων, η οποία θα υποδουλώσει όλες τις χώρες.

Ομως, ο αγώνας εναντίον του ιμπεριαλισμού επιφέρει πολύ θετικές εξελίξεις. Σημειώνουμε τους πολλούς αγώνες των αδελφών κομμάτων, τη στάση των Κουβανών μας συντρόφων που μας εμπνέει, τις καλές σχέσεις που δομήθηκαν μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, την εκλογή ενός προοδευτικού αντιιμπεριαλιστή Προέδρου στη Βενεζουέλα, την επανάσταση στις σχέσεις μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας και πολλά άλλα γεγονότα.

Αγαπητοί σύντροφοι!

Πιστεύουμε ότι το Συνέδριό σας θα λάβει αποφάσεις που θα ισχυροποιήσουν περαιτέρω το σπουδαίο κόμμα σας και θα υποστηριχτούν με ενθουσιασμό από τους εργαζόμενους της Ελλάδας. Δρώντας, έτσι, το Συνέδριό σας θα ενθαρρύνει τους αγώνες των εργαζομένων άλλων κρατών και θα βοηθήσει στο ξαναζωντάνεμα του σοσιαλιστικού μας στόχου.

Πίτερ Σάιμον
Γενικός Γραμματέας

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ