Κυριακή 17 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία

Ενόψει του Συνεδρίου, η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία εκφράζει σε όλους τους αντιπροσώπους, στο Κομμουνιστικό Κόμμα, σε όλο τον εργαζόμενο λαό και τις δημοκρατικές δυνάμεις της Ελλάδας αδελφικούς χαιρετισμούς διεθνούς αλληλεγγύης. Ευχόμαστε στο Συνέδριο κάθε επιτυχία στην πάλη για μια καλύτερη ζωή και έναν καλύτερο κόσμο.

Καθώς μπαίνουμε στη νέα χιλιετία, οι εργαζόμενοι και όλη η ανθρωπότητα συναντούν μεγάλες ευκαιρίες και μεγάλους κινδύνους. Η αλματώδης ανάπτυξη στην επιστήμη και την τεχνολογία, που επιτεύχθηκε τις τελευταίες δεκαετίες, καθιστά δυνατή την εξάλειψη της ανεργίας και της φτώχειας απ' τον πλανήτη. Αλλά στην πραγματικότητα όλο και μεγαλύτερο κομμάτι του παγκόσμιου πληθυσμού στερείται ανθρώπινα δικαιώματα και δημοκρατικές ελευθερίες που κερδήθηκαν με αίμα και εξωθείται στη φτώχεια και την ανεργία. Οι κατακτήσεις δεκαετιών από τους αγώνες των σωματείων δέχονται σοβαρή απειλή.

Στο όνομα της «παγκοσμιοποίησης» τα δικαιώματα των εθνών και των λαών στην εθνική κυριαρχία και οικονομική ανεξαρτησία υπονομεύονται. Παγκόσμιοι μονοπωλιακοί όμιλοι, οι διακρατικές τους επιχειρήσεις και τράπεζες κυριαρχούν όλο και περισσότερο μέσα από μια πλημμύρα συγχωνεύσεων και αποκτημάτων. Τα παγκόσμια μέσα επικοινωνίας και όλοι οι ζωτικοί τομείς της βιομηχανίας και των υπηρεσιών ελέγχονται πλέον από διεθνή καρτέλ. Υπαγορεύουν την πολιτική της ιδιωτικοποίησης και της φιλελευθεροποίησης μέσα από θεσμούς όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Παγκόσμια Τράπεζα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου και άλλοι Οργανισμοί. Οι κοινωνικές παροχές είναι για να παρέχουν περισσότερες επιδοτήσεις στις διακρατικές επιχειρήσεις. Αυξάνονται οι στρατιωτικοί προϋπολογισμοί για να αυξηθούν τα κέρδη των στρατιωτικών -βιομηχανικών συγκροτημάτων μέσα από την ολοένα κλιμακούμενη αύξηση των πυρηνικών όπλων και την τεχνολογία των «πολέμων των άστρων».

Γίνονται ωμές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανεξέλεγκτα, όπως στην περίπτωση της βίαιης καταστολής του παλαιστινιακού λαού στα Κατεχόμενα Εδάφη από τους κύκλους εξουσίας του Ισραήλ.

Το Ισραήλ, που απειλεί να εισβάλει στη Συρία και το Λίβανο και αρνείται να εφαρμόσει τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών για συνολική απόσυρση από τα κατεχόμενα αραβικά εδάφη, είναι πάνοπλο με τη στήριξη των ΗΠΑ και των συμμάχων της.

Οι λαοί ανά τον κόσμο είναι ενεργά δεσμευμένοι στην παγκόσμια πάλη για να πάρει ένα τέλος αυτή η κατάσταση και να επιμείνουν ώστε όλα τα κράτη - μέλη να αγωνιστούν για την ειρήνη και την κοινωνική πρόοδο, διαφυλάσσοντας τη Χάρτα του ΟΗΕ, τη Διεθνή Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τα διεθνή εργατικά κεκτημένα και την απόφαση του ΟΗΕ για την εγκαθίδρυση μιας Νέας Διεθνούς Οικονομικής Τάξης.

Η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία στηρίζει πλήρως την πάλη του εργαζόμενου λαού και των δημοκρατικών δυνάμεων. Η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία καλεί όλα τα διεθνή, τοπικά και εθνικά σωματεία να σχηματίσουν ένα διεθνές μέτωπο σωματείων για την προάσπιση των συμφερόντων και των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Σε αυτήν την πάλη η ΠΣΟ θεωρεί φυσικούς συμμάχους της όλα τα προοδευτικά δημοκρατικά κόμματα, καθώς και τα λαϊκά κινήματα. Ας προχωρήσουμε όλοι μαζί στη νέα χιλιετία, για να χτίσουμε μια καλύτερη ζωή για όλους, με ειρήνη, παγκόσμια συνεργασία και αλληλεγγύη.

Αλεξάντερ Ζαρικόφ
Γενικός Γραμματέας της ΠΣΟ

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ