Τρίτη 21 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ
Διαφημίζει το αντιλαϊκό έργο της κυβέρνησης

Παρουσιάζει σε ξένους επενδυτικούς οργανισμούς το ξεθεμέλιωμα εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων και διεκδικεί ρόλο στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς

Οι συναντήσεις του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ (εδώ με τον ΓΓ του ΟΗΕ) δε γίνονται για να διασφαλιστούν τα συμφέροντα του λαού, αλλά των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής

Eurokinissi

Οι συναντήσεις του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ (εδώ με τον ΓΓ του ΟΗΕ) δε γίνονται για να διασφαλιστούν τα συμφέροντα του λαού, αλλά των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής
Τη βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στα επικίνδυνα παιχνίδια των ΗΠΑ, ΕΕ, Ισραήλ, ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια, στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή σηματοδοτούν οι συναντήσεις του πρωθυπουργού, Γ. Παπανδρέου, στη Ν. Υόρκη. Αναδεικνύονται ταυτόχρονα οι στρατηγικές επιλογές της πολιτικής της κυβέρνησης να μετατρέψει τη χώρα σε επενδυτικό «παράδεισο» για το μονοπωλιακό κεφάλαιο, μέσω της ληστρικής εκμετάλλευσης της εργατικής δύναμης και των πλουτοπαραγωγικών πηγών.

Με αφορμή τις εργασίες της 65ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο πρωθυπουργός με συνοδεία υπουργών (Δ. Δρούτσας, Χ. Παμπούκης, Σπ. Κουβέλης, Δ. Δόλλης και Φ. Σαχινίδης) βρέθηκε στη Νέα Υόρκη για:

α) Να ρίξει στο τραπέζι όλα τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας (Ελληνοτουρκικά, ονομασία ΠΓΔΜ) και να διεκδικήσει αναβαθμισμένο ρόλο στους ενδοϊμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς για την ευρύτερη περιοχή.

β) Να «διαφημίσει» τις αντιλαϊκές πολιτικές που προώθησε τους πρώτους 11 μήνες η κυβέρνηση, με ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, στην Κοινωνική Ασφάλιση και με παραπέρα μείωση μισθών, καλώντας τους εκπροσώπους του κεφαλαίου να «επενδύσουν» στην Ελλάδα.

Μιλώντας χτες σε γεύμα που του παρέθεσε ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, παρουσία εκπροσώπων του βιομηχανικού και τραπεζικού κεφαλαίου, ο πρωθυπουργός παρουσίασε τις «επενδυτικές ευκαιρίες» που δημιουργεί η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης στη χώρα μας.

«Η Ελλάδα προσφέρει τεράστιες δυνατότητες για επενδύσεις», σημείωσε για να προπαγανδίσει το αντιδραστικό έργο της κυβέρνησης. «Υλοποιούμε έγκαιρα και αξιόπιστα τις δεσμεύσεις μας, συχνά πολύ νωρίτερα από τις προθεσμίες, ξεπερνώντας κάθε προσδοκία», πρόσθεσε και κλίνοντας την «ανταγωνιστικότητα» σε όλες τις πτώσεις ο πρωθυπουργός ανέφερε:

-- «Μέσα σε διάστημα μερικών μηνών, η νέα κυβέρνηση προώθησε τις πλέον φιλόδοξες φορολογικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην ιστορία της Ευρωζώνης».Δηλαδή, την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, το πάγωμα των μισθών, την απελευθέρωση του ορίου των απολύσεων,τη μείωση της φορολογίας των κερδών του κεφαλαίου από το 24% στο 20%.

-- «Επανεξετάσαμε το συνταξιοδοτικό σύστημα και το αναδιαρθρώσαμε».Αυξάνοντας τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και μειώνοντας τις εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές και τις συντάξιμες αποδοχές.

-- «Ανοίγουμε τις αγορές για αγαθά, υπηρεσίες και εργατικό δυναμικό, απελευθερώνουμε την αγορά ενέργειας και τα κλειστά επαγγέλματα».Με στόχο τη συγκεντροποίηση και μονοπωλιακή εκμετάλλευση στρατηγικών τομέων της οικονομίας.

-- «Η Ελλάδα προσφέρει τεράστιες δυνατότητες για επενδύσεις, από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως έργα υποδομής».Κάλεσε τους μονοπωλιακούς ομίλους να αξιοποιήσουν το επιδοτούμενο και κερδοφόρο «πεδίο» που τους έχει διανοίξει η κυβέρνηση.

-- «Μπορούμε να ιδιωτικοποιήσουμε ή να εκμεταλλευθούμε ανενεργά κρατικά περιουσιακά στοιχεία αξίας άνω των 270 δισ. ευρώ, ποσό αντίστοιχο του δημοσίου χρέους».Ο πρωθυπουργός έβγαλε στο σφυρί όλη τη δημόσια περιουσία, καλώντας το κεφάλαιο να αγοράσει και να την εκμεταλλευτεί σε «τιμή ευκαιρίας».

Τα «επενδυτικά σχέδια» της κυβέρνησης θα παρουσιάσει σήμερα ο Γ. Παπανδρέου αρχικά σε Ελληνοαμερικανούς επιχειρηματίες και σε εκδήλωση του «Economic Club», που αποτελεί το σημαντικότερο οικονομικό φόρουμ των ΗΠΑ.

Την ίδια στιγμή που ο Γ. Παπανδρέου μοίραζε απλόχερα νέα προνόμια στο κεφάλαιο και παρουσίαζε το σφαγιασμό των δικαιωμάτων των εργαζομένων, μιλώντας σε ημερίδα του ΟΗΕ για «την αντιμετώπιση της φτώχειας, της πείνας και της ανισότητας των δύο φύλων», εντελώς προκλητικά υποστήριξε: «Η δημοσιονομική λιτότητα λειτουργεί ως δικαιολογία για να μην υπάρξουν περαιτέρω κινήσεις και να επανέλθει ο προστατευτισμός που παρεμποδίζει την ανάπτυξη των αναπτυσσόμενων χωρών»!

Ενδοϊμπεριαλιστικές διευθετήσεις

Σε συνέχεια των συναντήσεων στα τέλη Αυγούστου στην Αθήνα, ο Γ. Παπανδρέου είχε προχτές συναντήσεις με εκπροσώπους του εβραϊκού λόμπι στις ΗΠΑ, ενδυναμώνοντας τη στρατηγική συνεργασία με το ιμπεριαλιστικό κράτος του Ισραήλ. Συγκεκριμένα, συναντήθηκε με εκπροσώπους από τις ισχυρές εβραϊκές οργανώσεις AJC, AIPAC, World Jewish Council, Anti - Defamation League.

Η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ της ελληνικής και της ισραηλινής κυβέρνησης, κυρίως στο πεδίο των «κοινών στρατιωτικών επιχειρήσεων», είναι, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η αιτία που ο Πρόεδρος του Ιράν, Μ. Αχμαντινετζάντ, ζήτησε συνάντηση με τον Γ. Παπανδρέου, η οποία και αναμενόταν αργά χτες το βράδυ στη Νέα Υόρκη.

Σήμερα ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον, όπου θα συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, Τζον Κέρι, και τον πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Γερουσίας, Μαξ Μπάουκους.

Στη συνέχεια θα συναντηθεί πρώτα με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, μετά με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ, και, τέλος, με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα.

Το Κυπριακό και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις συζητήθηκαν και στη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, με τον Γ. Παπανδρέου να δηλώνει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να «υπάρξει άμεσα λύση». Αύριο θα παραβρεθεί στο δείπνο που θα παραθέσει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, στους αρχηγούς των κρατών που συμμετέχουν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org