Τρίτη 21 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΕΔΥΕ
Δράση προσαρμοσμένη στις σύγχρονες συνθήκες

Η ένταση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και οι συνέπειες που έχει για το λαό η καπιταλιστική κρίση, στο επίκεντρο της συνεδρίασης που έγινε το Σάββατο

Η ανάγκη να βαθύνει η συμπόρευση του φιλειρηνικού κινήματος με τις ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ και τις άλλες αγωνιστικές συσπειρώσεις της ΠΑΣΥ, της ΠΑΣΕΒΕ, του ΜΑΣ και της ΟΓΕ, για τα δικαιώματα και τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων και του λαού, ενάντια στον ιμπεριαλισμό και την αντιλαϊκή πολιτική, αναδείχτηκε μέσα από τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο το πρωί στο δημαρχείο της Νίκαιας.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν εκπρόσωποι Επιτροπών Ειρήνης από όλη την Ελλάδα, του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης, του ΠΑΜΕ, της Ελληνικής Επιτροπής Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ), του Παραρτήματος Κοκκινιάς της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ και ο δήμαρχος Νίκαιας, Στέλιος Μπενετάτος.

Το Εθνικό Συμβούλιο κατέγραψε τον απολογισμό δράσης της ΕΕΔΥΕ, συζήτησε ζητήματα που σχετίζονται με την όξυνση των ανταγωνισμών και της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας στη γειτονιά μας και παγκόσμια, εξέτασε διεξοδικά το πρόγραμμα και το περιεχόμενο της δράσης στις σημερινές συνθήκες, ανέδειξε την ανάγκη ανασυγκρότησης των Επιτροπών Ειρήνης και καθόρισε τα μέτωπα πάλης μέχρι και το 16ο Συνέδριο της ΕΕΔΥΕ, στο πρώτο εξάμηνο του 2011.

Ως σημαντικό βήμα συμπόρευσης με τις ταξικές - αγωνιστικές συσπειρώσεις, αποφασίστηκε η συμμετοχή στα συλλαλητήρια που διοργανώνονται στις 23 του Σεπτέμβρη σε όλη τη χώρα. Παράλληλα, θα συνεχιστεί η δραστηριότητα ενάντια στο ΝΑΤΟ, με συμμετοχή στην καμπάνια του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης ενόψει της συνόδου της λυκοσυμμαχίας το Νοέμβρη στη Λισαβόνα.

Πρόγραμμα δράσης

Στις δράσεις της ΕΕΔΥΕ περιλαμβάνονται ακόμα η συνέχιση της καμπάνιας για να επιστρέψουν οι Ελληνες φαντάροι από τα ιμπεριαλιστικά μέτωπα, η πάλη ενάντια στην «πολιτική ασφάλειας και άμυνας της ΕΕ», η πλατιά ενημέρωση του λαού για τα εγκλήματα του ιμπεριαλισμού, με ειδικό υλικό που θα εκδοθεί, καθώς και η πάλη ενάντια σε κάθε συνδιαχείριση και ΝΑΤΟποίηση του Αιγαίου.

Από τις εργασίες του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ. Στο βήμα η Βέρα Νικολαΐδου
Από τις εργασίες του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ. Στο βήμα η Βέρα Νικολαΐδου
Ξεχωριστή σημασία θα δοθεί στην έκφραση της αλληλεγγύης προς τον κυπριακό και τους άλλους λαούς που βρίσκονται στο στόχαστρο του ιμπεριαλισμού, ενώ προγραμματίζεται και πλατιά ενημέρωση για την προσπάθεια των αστών να διαστρεβλώσουν και να ξαναγράψουν στα μέτρα τους την Ιστορία.

Τις εργασίες της συνεδρίασης «άνοιξε» ο Ευάγγελος Μαχαίρας, πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ. Χαιρετισμό απηύθυναν μεταξύ άλλων ο Δ. Αγκαβανάκης, εκ μέρους του ΠΑΜΕ, η Μ. Λαυρεντιάδου, από την ΕΕΔΔΑ, και ο δήμαρχος Νίκαιας, Στ. Μπενετάτος. Στην εισήγησή της η Βέρα Νικολαΐδου, Γραμματέας της ΕΕΔΥΕ, αναφέρθηκε διεξοδικά στις συνθήκες μέσα στις οποίες παλεύει η ΕΕΔΥΕ, κάνοντας ξεχωριστή αναφορά στην ιμπεριαλιστική επιθετικότητα και στις συνέπειες που έχει η καπιταλιστική κρίση για το λαό.

«Η ΕΕΔΥΕ, τόνισε, θεωρεί ότι στις συνθήκες αυτές, ο λαός έχει υποχρέωση, για να υπερασπίσει τη ζωή και το μέλλον του ίδιου και των παιδιών του, να εκφράσει αγωνιστικά και αποφασιστικά την αντίθεσή του, να καταδικάσει συνολικά την αντιλαϊκή πολιτική και τους φορείς της με τη συμμετοχή του στην καθημερινή δράση αλλά και με την ψήφο του στις τοπικές περιφερειακές εκλογές δίνοντας δύναμη στο συνδυασμό της "Λαϊκής Συσπείρωσης", παίρνοντας υπόψη ότι οι δυνάμεις που τη συγκροτούν έχουν σημαντική συμβολή στους αντιιμπεριαλιστικούς αγώνες».

Ο ταξικός πόλεμος είναι ο πιο σκληρός

Στην τοποθέτησή του ο Θανάσης Παφίλης, Γραμματέας του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης και υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», τόνισε πως «ο σκληρότερος και πιο αιματηρός πόλεμος είναι ο ταξικός πόλεμος που γίνεται καθημερινά από την πλευρά του καπιταλιστικού συστήματος κατά της εργατικής τάξης αλλά και συνολικά κατά των λαών». «Αρα, επισήμανε, το βασικό μας καθήκον το επόμενο διάστημα είναι να συμβάλουμε ώστε ο πόλεμος που διεξάγεται από την εργατική τάξη, από τους λαούς, να οξυνθεί και να είναι νικηφόρος».

Ο Θ. Παφίλης τόνισε πως «δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη, αν δεν ανατραπεί το καπιταλιστικό σύστημα». Αναφερόμενος στις ερχόμενες τοπικές εκλογές, τόνισε πως στην ουσία θα φανεί ο βαθμός της πολιτικής ωριμότητας του λαού να εγκαταλείψει τα δύο μεγάλα κόμματα και να πάρει θέση στην ευρύτερη λαϊκή συμμαχία που υποστηρίζει το ΚΚΕ, σημειώνοντας τη μεγάλη πολιτική σημασία που έχουν οι εκλογές και την ανάγκη «όλοι να δώσουμε τη μάχη».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καταδικάζουν τις δολοφονικές επιχειρήσεις του Ισραήλ(17/11/2012)
Καταδικάζουν τις δολοφονικές επιχειρήσεις του Ισραήλ(17/11/2012)
Την ερχόμενη Παρασκευή η αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση(18/3/2009)
Το φιλειρηνικό κίνημα ένα βήμα μπροστά(24/4/2007)
«Στιγμή για γρήγορη δράση και γνήσια αλληλεγγύη»(13/1/2005)
Το κίνημα ειρήνης σε ανοδική πορεία(4/11/2003)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org