Πέμπτη 16 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΙΜΕΣ ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
Μετά τις ανατιμήσεις ... άρση του πλαφόν

Απροκάλυπτη η κοροϊδία της κυβέρνησης, που, αφού ευνόησε την απότομη αύξηση των τιμών, οδήγησε στην άρση του πλαφόν, που υποτίθεται ότι θα μας προστάτευε από τις ανατιμήσεις

Eurokinissi

Την άρση του κουτσουρεμένου πλαφόν στις λιανικές τιμές των υγρών καυσίμων ανακοίνωσε χτες η κυβέρνηση, έχοντας «πετύχει», μέσα σε δύο εικοσιτετράωρα, να εκτοξεύσει τις τιμές τους σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα από εκείνα στα οποία κινούνταν στις αρχές της βδομάδας. Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση, αντί να προστατεύσει τους καταναλωτές από την κερδοσκοπία, όπως έλεγε, έβαλε πλάτη για να αυξήσουν ακόμα περισσότερο τις τιμές τους τα διυλιστήρια των ΕΛΠΑ και της Μότορ Οϊλ.

Ετσι, κι αλλιώς, επρόκειτο για ένα πλαφόν που κανένα νόημα δε θα μπορούσε να έχει στην κατεύθυνση της πραγματικής συγκράτησης των τιμών και της προστασίας του εισοδήματος των εργαζομένων, παρά τις κυβερνητικές διακηρύξεις, καθώς επιβλήθηκε μόνο στον τελευταίο κρίκο της αλυσίδας της διακίνησης, αφήνοντας στο απυρόβλητο την πηγή της διαμόρφωσης των τιμών, τη ληστρική και κερδοσκοπική δράση των διυλιστηρίων και των εταιρειών εμπορίας, που εκτίναξαν μέσα σε μια νύχτα τις τιμές, με τις κυβερνητικές ευλογίες. Στην πραγματικότητα αποκαλύφθηκε για άλλη μια φορά ότι μοναδικό μέλημα της κυβέρνησης είναι η στήριξη των μονοπωλιακών κερδών, σε βάρος των εισοδημάτων των αυτοαπασχολούμενων και των εργαζομένων.

Η διατύπωση που επέλεξε χτες η κυβέρνηση, προκειμένου να ανακοινώσει την απόφασή της για άρση του πλαφόν, κινείται στα όρια της πρόκλησης και της αστειότητας, αν αναλογιστεί κανείς ότι κανένα από τα «επιχειρήματα» που επικαλείται δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Στις δηλώσεις του, μετά τη συνάντησή του, με τους εκπροσώπους των βενζινοπωλών ο υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Ντ. Ρόβλιας επικαλέστηκε ...τέσσερις λόγους για την άρση του πλαφόν και συγκεκριμένα:

Πρώτον:«Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου παρατηρείται σχεδόν καθολική συμμόρφωση στις τιμές του πλαφόν». Το ψεύδος είναι ολοφάνερο. Αυτό που παρατηρήθηκε ήταν αύξηση των τιμών, αφού πριν την ανακοίνωση του πλαφόν για 1,473 ευρώ το λίτρο η αμόλυβδη βενζίνη, το 75% των πρατηρίων είχαν τιμές χαμηλότερες, ενώ μέσα σε μία μέρα σχεδόν το σύνολο των πρατηρίων έβαλαν ταμπέλα με 1,473 ευρώ .

Δεύτερον:«Δεν υπάρχει επί του παρόντος ανωμαλία τροφοδοσίας στην αγορά». Μόνο που τέτοια ανωμαλία δεν υπήρχε ούτε πριν παρθούν οι αλλοπρόσαλλες αποφάσεις της κυβέρνησης.

Τρίτον: «Ο στόχος επετεύχθη και απετράπη η κερδοσκοπία, προστατεύτηκε το εισόδημα του καταναλωτή». Η κοροϊδία είναι διπλή, αφενός επειδή αυξήθηκαν οι λιανικές τιμές στα όρια του πλαφόν και αφετέρου επειδή η μη ισχύς του πλαφόν για τα διυλιστήρια, έδωσε την ευκαιρία να αυξήσουν τις χονδρικές τιμές.

Τέταρτον:«Υπήρξε δέσμευση από τους εκπροσώπους των πρατηριούχων ότι θα αντιμετωπίσουν στο μέλλον φαινόμενα αισχροκέρδειας, σαν αυτά που παρατηρήθηκαν το Σαββατοκύριακο». Κανένας απολύτως πρατηριούχος δεν πρόκειται να συγκρατήσει τις τιμές, στις περιπτώσεις που οι εταιρείες πετρελαιοειδών αυξάνουν τα τιμολόγιά τους.

Ετσι, η ίδια η πραγματικότητα καταρρίπτει ένα προς ένα τα κυβερνητικά επιχειρήματα, καθώς η κυβέρνηση με δύο κινήσεις το μόνο που κατάφερε είναι νέες ανατιμήσεις στις τιμές των καυσίμων και ακόμα μεγαλύτερη προστασία - συγκάλυψη της ληστρικής δράσης των μονοπωλίων του κλάδου. Με δυο λόγια, ούτε η κερδοσκοπία αποτράπηκε, ούτε το εισόδημα των εργαζομένων προστατεύτηκε.

Είναι ολοφάνερο ότι η κυβέρνηση, για ακόμα μία φορά, επιχείρησε να εξαπατήσει τους εργαζόμενους, να τους αποπροσανατολίσει και να αποποιηθεί των τεράστιων ευθυνών, που ακέραια φέρει για το γεγονός ότι με την πολιτική της έχει παραδώσει τα πενιχρά λαϊκά εισοδήματα βορά στις κερδοσκοπικές ορέξεις των μονοπωλίων. Οσο για τους λεονταρισμούς ότι «αν επαναληφθούν παρόμοια φαινόμενα θα επανέλθουμε και μάλιστα αυστηρότεροι» είναι τουλάχιστον για γέλια.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ