Πέμπτη 16 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Εκτός ... ορίων τα μεγάλα έργα

Θα αποκλειστεί μεγάλος αριθμός ενδιαφερομένων, που υπέκυψαν στις κυβερνητικές Σειρήνες

Εναρμονισμένη με τα όσα προβλέπονται στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αλλά και με τις δεδομένες αξιώσεις του μεγάλου ενεργειακού κεφαλαίου που κυριαρχεί στο χώρο, είναι η χτεσινή απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, για την κατανομή στο χρόνο της εγκατεστημένης ισχύος ανά τεχνολογία Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Παράλληλα αποκαλύπτεται το παιχνίδι που παίχτηκε με χιλιάδες ανυποψίαστους πολίτες, οι οποίοι πίστεψαν τα διαφημιστικά τρικ της κυβέρνησης, ότι θα μπορούσαν, με τα φωτοβολταϊκά, να γίνουν επιχειρηματίες μέσα σ' ένα βράδυ και ενώ έσπευσαν να καταθέσουν αιτήσεις, τώρα μένουν εκτός νυμφώνος. Με την απόφαση επισημοποιείται ουσιαστικά ο μεγάλος αποκλεισμός που πρόκειται να ακολουθήσει στον τομέα των φωτοβολταϊκών έργων, καθώς οι αιτήσεις που έχουν κατατεθεί και οι αδειοδοτήσεις ξεπερνούν τα 5.000 MW, πολύ πάνω από τα οριζόμενα όρια. Με την απόφαση καθορίζονται και τα ανώτατα όρια ανάπτυξης των αγροτικών φωτοβολταϊκών, ωστόσο καθοριστικής σημασίας γι' αυτή την περίπτωση είναι η γεωγραφική κατανομή, που δεν έχει οριστεί ακόμη. Σημαντικές είναι οι ρυθμίσεις για τη διαδικασία αναστολής της διαδικασίας αδειοδότησης και ανακαθορισμού των ορίων σε σχέση με το χρόνο.

Εως το 2014, τα ανώτατα όρια εγκατεστημένης ισχύος, είναι:

  • Για τα υδροηλεκτρικά τα 3.650 MW, με την οροφή των μικρών (έως 15 MW) τα 250 MW συνολικά.
  • Για τα φωτοβολταϊκά τα 1.500 MW, εκ των οποίων 500 MW θα είναι αγροτικά και 200 MW των κτιρίων, ενώ στα 800 MW περιορίζονται οι λοιπές εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών.
  • Για τα αιολικά, συμπεριλαμβανομένων και των θαλάσσιων, τα 4.000 MW.
  • Για τα γεωθερμικά η οροφή είναι τα 20 MW.
  • Για τα ηλιοθερμικά τα 120 MW.
  • Για τη βιομάζα τα 200 MW.

Εως το 2020, τα τελικά ανώτατα όρια εγκατεστημένης ισχύος είναι:

  • Για τα υδροηλεκτρικά τα 4.650 MW, με την οροφή των μικρών (έως 15 MW) τα 350 MW συνολικά.
  • Για τα φωτοβολταϊκά τα 2.200 MW, εκ των οποίων 750 MW θα είναι αγροτικά και 350 MW των κτιρίων, ενώ στα 1.100 MW περιορίζονται οι λοιπές εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών.
  • Για τα αιολικά, συμπεριλαμβανομένων και των θαλάσσιων, τα 7.500 MW.
  • Για τα γεωθερμικά η οροφή είναι τα 120 MW.
  • Για τα ηλιοθερμικά τα 250 MW.
  • Για τη βιομάζα τα 350 MW.

Η συνολική ισχύς διαμορφώνεται σε 9.490 MW για το 2014 (με περίπου 4.500 να βρίσκονται σε λειτουργία σύμφωνα με την κυβέρνηση, μαζί με τα υδροηλεκτρικά). Ο τελικός στόχος για το 2020 είναι τα 15.070 MW από υδροηλεκτρικά και ΑΠΕ. Ωστόσο, από τα αυτά τα όρια εξαιρούνται τα μεγάλα έργα που θα ενταχθούν στη διαδικασία «φαστ τρακ» (ταχεία αδειοδότηση), γεγονός που όχι μόνο ανατρέπει προς τα πάνω τους οριζόμενους στόχους, αλλά θέτει τις επενδύσεις των ενεργειακών κολοσσών σε ένα καθεστώς άνευ ορίων!

Η απόφαση ορίζει τη δυνατότητα του υπουργείου να αναστείλει τη διαδικασία αδειοδότησης ανά τεχνολογία ή και ανά κατηγορία παραγωγού, εάν κριθεί ότι τα όρια ισχύος μπορεί να υπερκαλυφθούν νωρίτερα απ' ό,τι προβλέπεται. Οπότε θεωρείται σίγουρη η αναστολή για τα φωτοβολταϊκά. Στην περίπτωση αναστολής, θα «παγώσει» η υπογραφή συμβάσεων πώλησης και η υποβολή νέων αιτημάτων αδειοδότησης. Συνακόλουθα, ακόμη κι αν έχει αδειοδοτηθεί ένα έργο, δεν είναι δεδομένη η λειτουργία του. Η αναστολή μπορεί βεβαίως να αρθεί και σε αυτή την περίπτωση θα έχουν προτεραιότητα οι αιτήσεις που έχουν ανασταλεί, χωρίς να διευκρινίζεται τι θα ισχύσει για αυτές που δε θα έχουν υποβληθεί καθόλου. Η άρση θα εξετάζεται ανά ...διετία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ