Σάββατο 21 Αυγούστου 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΙΣΙΟΝ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προετοιμάζουν συμπληρωματική αφαίμαξη

Μια με το πρόσχημα των μειωμένων εισπράξεων και μια με τις απειλές για αυξημένες δαπάνες, ετοιμάζονται να σερβίρουν τα νέα αντιλαϊκά μέτρα

Με μεθοδικό τρόπο, κυβέρνηση και τρόικα προετοιμάζουν προπαγανδιστικά το έδαφος πάνω στο οποίο θα πατήσει το επόμενο νέο σαρωτικό πακέτο των αντιλαϊκών μέτρων, όπως αυτά περιγράφονται στην Εκθεση της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία και το επικαιροποιημένο μνημόνιο που δημοσιοποιήθηκε χτες.

Ταυτόχρονα με τη «νέα έκδοση» του μνημονίου, η Κομισιόν, διά του εκπροσώπου της στις Βρυξέλλες, Αμαντέου Αλταφά, εξέφρασε χτες την ανησυχία της για τις δαπάνες του ελληνικού δημοσίου. Με δήλωσή της, ζητά από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να τηρήσει αυστηρά τη δέσμευση για περικοπές δαπανών κατά 4 δισ. μέσα στο 2010, ώστε να αντισταθμίσει την υστέρηση των εσόδων και να πετύχει τη μείωση του ελλείμματος στο 8% του ΑΕΠ.

Για να θολώσει τα νερά, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν ισχυρίστηκε ότι «δεν ζητάμε από την Ελλάδα να προχωρήσει σε επιπλέον μείωση δαπανών, αλλά αυστηρή τήρηση των υφιστάμενων δεσμεύσεων». Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι αφού «τα δημοσιονομικά μέτρα που έλαβε η Ελλάδα, μοιάζουν προς το παρόν επαρκή (...) ώστε να αντισταθμιστεί η υστέρηση των εσόδων και οι ατασθαλίες στις δαπάνες άλλων κρατικών τομέων», προαναγγέλλοντας αναθεώρηση των εκτιμήσεων προς το χειρότερο το επόμενο διάστημα και άρα νέα αντιλαϊκά μέτρα.

Με δεδομένο, μάλιστα, το γεγονός ότι η ύφεση θα ενταθεί το δεύτερο εξάμηνο του έτους και η παρατεταμένη πολιτική λιτότητας θα συνεχίσει να κρατά μειωμένα τα έσοδα, θεωρείται βέβαιο ότι η κυβέρνηση θα ξεφουρνίσει άμεσα το νέο πακέτο μέτρων, τόσο στο κομμάτι της φοροείσπραξης σε βάρος του πενιχρού λαϊκού εισοδήματος, όσο και για την παραπέρα συρρίκνωση των όποιων κοινωνικών δαπανών για Υγεία - Παιδεία - Πρόνοια, που βρίσκονται ήδη σε τροχιά διευρυμένης ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης.

Με άλλα λόγια, η πολιτική πλουτοκρατίας - κυβέρνησης - τρόικας και των κομμάτων που στηρίζουν τη στρατηγική του μνημονίου, διαμορφώνουν για το αμέσως επόμενο διάστημα ένα εκρηκτικό κλίμα, επικίνδυνο για την ίδια τη ζωή των ανθρώπων του μόχθου.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η οροφή για τις δαπάνες το 2010 είναι τα 67 δισ. ευρώ και οι δαπάνες δεν θα υπερβούν τα 64 δισ. ευρώ για το σύνολο του 2010, με δεδομένες τις τσεκουράτες περικοπές που έκανε η κυβέρνηση στους μισθούς και τις συντάξεις εκατομμυρίων εργαζομένων. Ωστόσο, η πλουτοκρατία και τα κράτος ζητάνε και άλλο ρευστό για τα ταμεία τους, γι' αυτό και η Κομισιόν συστήνει ότι «οι αρχές θα πρέπει να είναι έτοιμες για ενδεχόμενες περικοπές, σε περίπτωση που υπάρξει σημαντική υστέρηση των εσόδων».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ