Σάββατο 21 Αυγούστου 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Νέα σαρωτική λαίλαπα το 2011

Η κυβέρνηση συμφώνησε για την ακόμα μεγαλύτερη χειροτέρευση των όρων συνταξιοδότησης και του ύψους των συντάξεων

Η ουσιαστικά κατάργηση των συντάξεων, όπως τις γνωρίζαμε μέχρι σήμερα και η υποχρεωτική εργασία μέχρι τα 65 και 70 χρόνια, προκειμένου οι απόμαχοι της εργασίας να εξασφαλίσουν ένα εξευτελιστικό επίδομα για να ζήσουν τα εναπομείναντα χρόνια της ζωής τους, ρυθμίσεις που ήδη ισχύουν με βάση το νόμο 3683 Λοβέρδου της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, θα αναθεωρηθούν και θα γίνουν ακόμα χειρότερες. Αυτό προβλέπεται στο επικαιροποιημένο «μνημόνιο» που υπέγραψαν οι υπουργοί του Γ. Παπανδρέου με τους εκπροσώπους της τρόικας, αποδεικνύοντας ότι η επίθεση των μονοπωλίων και των υποτακτικών τους ενάντια στους εργαζόμενους δεν πρόκειται να έχει τέλος, αν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα δε βάλουν φραγμό στην επιθετικότητα του κεφαλαίου.

Οπως προκύπτει από το σχετικό κείμενο της συμφωνίας της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ με τους εντολείς της ΕΕ, του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο νόμος για το Ασφαλιστικό θα αλλάζει συνεχώς, και πάντως όποτε παρατηρείται ότι υπάρχει υπέρβαση του συνολικού ποσού των συντάξεων από το 2,5% του ΑΕΠ, στόχο που έχουν θέσει οι μονοπωλιακές ενώσεις. Με αυτήν την έννοια, τα απάνθρωπου τύπου μέτρα που υιοθετούν η μία μετά την άλλη οι χώρες της ΕΕ και οι παροτρύνσεις ...ειδικών, που ζητούν ακόμα περισσότερο αίμα, προτείνοντας να συνεχίζεται ο εργάσιμος βίος και μετά τα 72 χρόνια, όχι μόνο δεν είναι μακριά μας, αλλά μας αφορούν άμεσα.

Η κυβέρνηση, που ενόψει της ψήφισης του αντασφαλιστικού εκτρώματος, διαβεβαίωνε ότι με τις ρυθμίσεις αυτές λύνεται το ασφαλιστικό για τα επόμενα πενήντα χρόνια, τώρα αποκαλύπτει τους πραγματικούς της σχεδιασμούς και τις συμφωνίες που έκανε με ΕΕ και ΔΝΤ, ομολογώντας ότι «θα ολοκληρώσει την αξιολόγηση των επιπτώσεων της μεταρρύθμισης όσον αφορά τα κύρια συνταξιοδοτικά ταμεία μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου 2010, και όσον αφορά τα μεγαλύτερα επικουρικά ταμεία συντάξεων μέχρι τα τέλη Μαρτίου 2011». Για να γίνει αυτό θα περιμένουν τις λεγόμενες αναλογιστικές μελέτες, οι οποίες, όπως καταλαβαίνει ο καθένας, θα είναι προδιαγραφών ΕΕ και ΔΝΤ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους εργαζόμενους.

Οπως αναφέρεται στο κείμενο του νέου μνημονίου, «το επιπρόσθετο συνταξιοδοτικό κόστος τώρα εκτιμάται ελαφρώς παραπάνω από το 2,5% του ΑΕΠ», κάτι που η κυβέρνηση αναλαμβάνει την υποχρέωση να διατηρήσει για τα επόμενα χρόνια και δεκαετίες. Ετσι, διευκρινίζεται ότι «η ρήτρα διασφάλισης θα ενεργοποιηθεί τον Ιούνιο του 2011». Το τι ακριβώς σημαίνει αυτό, εξηγείται στο κεφάλαιο υπό τον τίτλο «ολοκλήρωση της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης», στην οποία επί λέξει σημειώνεται ότι:

«Η Κυβέρνηση θα αναθεωρήσει τις βασικές παραμέτρους του συνταξιοδοτικού συστήματος, όπως καθορίζονται από το νόμο 3863/2010, εάν οι προβλέψεις της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής δείξουν ότι η προβλεπόμενη αύξηση στις δημόσιες δαπάνες για συντάξεις θα ξεπεράσει το όριο το 2,5% του ΑΕΠ στο διάστημα 2009-60». Πέρα από αυτό, η κυβέρνηση συμφώνησε ακόμα ότι «η αναθεώρηση θα πρέπει να σχεδιαστεί σε στενή διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ».

Αυτά σε ό,τι αφορά τα ζητήματα της εξόδου από την εργασία και τις λεγόμενες κύριες συντάξεις. Το μαχαίρι όμως θα μπει ακόμα πιο βαθιά για τις λεγόμενες επικουρικές συντάξεις. Λέει το αναθεωρημένο μνημόνιο: «Η Κυβέρνηση θα υλοποιήσει μία εις βάθος αναθεώρηση της λειτουργίας των δημοσίων ταμείων επικουρικής ασφάλισης. Ο σκοπός της αναθεώρησης είναι η σταθεροποίηση της συνταξιοδοτικής δαπάνης και η εξασφάλιση της ουδετερότητας του προϋπολογισμού για τα ταμεία επικουρικής ασφάλισης». Αυτό με δυο λόγια, τυπικά σημαίνει ότι θα πρέπει να μειωθούν κι άλλο οι συντάξεις αυτές (σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες δε θα επιτρέπεται να είναι πάνω από το 10% της βασικής σύναξης), ωστόσο στην πραγματικότητα δρομολογείται η ολοκληρωτική τους κατάργηση, αφού το δημόσιο, παρά το γεγονός ότι με την πολιτική των διαφόρων αστικών κυβερνήσεων λεηλάτησε τα Ταμεία των εργαζομένων, θα πάψει πλέον να εγγυάται την καταβολή τους.

Στο ίδιο κεφάλαιο, αναφέρεται ότι «η κυβέρνηση θα προβεί στην ουσιαστική αναθεώρηση της λίστας βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων και θα μειώσει την κάλυψη σε όχι παραπάνω από 10% του εργατικού δυναμικού», με την παράλληλα υποχρέωση «η νέα λίστα να εφαρμοστεί από την 1η Ιουλίου του 2011 σε όλους τους σημερινούς και μελλοντικούς εργαζόμενους».

Τέλος, ειδική ...μνεία γίνεται για τους εργαζόμενους στην Τράπεζα της Ελλάδος, η διοίκηση της οποίας «δεσμεύεται να μην απονέμει ιδιαίτερα συνταξιοδοτικά προνόμια στο προσωπικό της και να αναθεωρήσει τις βασικές παραμέτρους του συνταξιοδοτικού της ταμείου, ώστε να εναρμονιστούν με αυτές του ΙΚΑ».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ