Τετάρτη 28 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη

Η πρόσφατη απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, καθώς και το σύνολο των συλλογισμών, με την οποία απορρίφθηκε η αγωγή που κατέθεσε κατά της πολυεθνικής ΤΖΑΜΠΟ ο απολυμένος εργαζόμενος - ζητώντας την ακύρωση της απόλυσής του από την εταιρεία - καταδεικνύουν, πέρα από κάθε αμφιβολία, πως η αστική Δικαιοσύνη και οι νόμοι του αστικού κράτους υπηρετούν τα συμφέροντα των καπιταλιστών. Το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών δέχθηκε ανεπιφύλακτα το σύνολο των ισχυρισμών της μεγαλοεργοδοσίας, σε μια απόφαση που γίνεται πιλότος, όχι μόνο για την υπόθεση ΤΖΑΜΠΟ και τις μηνύσεις που εκκρεμούν σε βάρος δεκάδων εργαζομένων και συνδικαλιστών, που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις ενάντια στην απόλυση, αλλά και γενικότερα, σε βάρος των εργαζομένων που τολμούν να υπερασπιστούν το δικαίωμά τους στην εργασία, απέναντι στην αυθαιρεσία και την εργοδοτική τρομοκρατία.

Καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι στην αιτιολόγηση της απόφασης γίνεται σαφής στοχοποίηση του ΚΚΕ και του ταξικού πόλου του συνδικαλιστικού κινήματος, του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, λέγοντας πως «μέλη του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ», προχώρησαν σε «93 οργανωμένες συγκεντρώσεις από τις οποίες 88 τις ημέρες του Σαββάτου σε 32 καταστήματα της εταιρείας σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, με αποκλεισμό των εισόδων». Στο ίδιο πλαίσιο, γίνεται ιδιαίτερη «μνεία» στα όρια της συνδικαλιστικής δράσης και στο γεγονός ότι ο απολυμένος «εξήλθε από τα όρια της γνήσιας συνδικαλιστικής δράσεώς τους (και ενδεχομένως έφθασε μέχρι διάπραξη ποινικών αδικημάτων), καθόσον ελάμβανε χώρα εν ώρα εργασίας»... Δηλαδή, στην ουσία, αποδεχόμενη πλήρως τις θέσεις της εργοδοσίας, η Πρωτοδίκης, θεωρεί ως ποινικό αδίκημα την ίδια τη συνδικαλιστική διεκδίκηση, το δικαίωμα των εργαζομένων να αγωνίζονται, να εκφράζουν την αλληλεγγύη τους, να αντιμάχονται τις αντεργατικές αποφάσεις της εργοδοσίας και της κάθε κυβέρνησης. Αλλωστε το δρόμο είχε ανοίξει ο γνωστός εισαγγελέας Σανιδάς, όταν μιλούσε για το «τετελεσθέν έγκλημα» στα ΤΖΑΜΠΟ.

Τι σημαίνουν όλα τα παραπάνω; Πού αποσκοπεί μια τέτοια απόφαση με αυτό το αιτιολογικό, ενώ ταυτόχρονα ευθυγραμμίζεται πλήρως με την εντολή του τέως εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά, να χτυπηθεί με κάθε μέσο το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα; Θέλουν να τρομοκρατήσουν, να εκφοβίσουν τους εργαζόμενους. Να αποδέχονται μοιρολατρικά τις αντιλαϊκές αποφάσεις της κάθε μεγαλοεργοδοσίας, που γίνονται όλο και πιο αδίστακτες, σε περιόδους κρίσης. Θέλουν ακόμη και αυτά τα ελάχιστα δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες να κουρελιαστούν μπροστά στην υπεράσπιση των απαιτήσεων των εργοδοτών. Και μια ακόμη παράμετρος: η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου έρχεται την ώρα της πιο βάρβαρης επίθεσης της εργοδοσίας, της κυβέρνησης και των ιμπεριαλιστικών μηχανισμών στις κατακτήσεις και στο μέλλον των εργαζομένων και των πλατιών λαϊκών στρωμάτων της χώρας.

Η απόφαση του Πρωτοδικείου επιβεβαιώνει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, αυτό που το ΚΚΕ, αλλά και το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, επαναλαμβάνουν. Πως, δηλαδή, το δίκιο θα κριθεί στους δρόμους. Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να κάνουν ούτε ένα βήμα πίσω απ' τις διεκδικήσεις τους, αντιθέτως, σήμερα, που η εργοδοσία επιτίθεται και ξεθεμελιώνει κάθε κατάκτηση, πρέπει να εντείνουν τον ενιαίο αγώνα τους, να βγουν μπροστά, να αντεπιτεθούν και να δυναμώσουν την ταξική, συναδελφική τους αλληλεγγύη. Να κάνουν πράξη το σύνθημα, που κυριαρχεί στις ταξικές διαδηλώσεις: Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη και όχι τα κέρδη του κεφαλαιοκράτη...


Κώστας ΤΡΑΚΟΣΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ