Κυριακή 10 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αντι-ΕΣΥ νομοσχέδιο
Ενημερωτικές πρωτοβουλίες σε Αθήνα και Πειραιά
  • Την Τρίτη γίνεται στο «Σινεάκ» και την Τετάρτη στα γραφεία της ΕΙΝΑΠ
  • Πιθανώς και αύριο η κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή

Στιγμιότυπο απ' την κινητοποίηση της ΠΟΕΔΗΝ και της ΕΙΝΑΠ στις 31.10.2000
Στιγμιότυπο απ' την κινητοποίηση της ΠΟΕΔΗΝ και της ΕΙΝΑΠ στις 31.10.2000
Το πρώτο νομοσχέδιο με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Βελτίωση και εκσυγχρονισμός του Εθνικού Συστήματος Υγείας» κατατίθεται -κατά πάσα πιθανότητα - αύριο στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα είναι το πρώτο προς ψήφιση νομοσχέδιο το 2001.

Το νομοσχέδιο - σύμφωνα με πληροφορίες - δε θα έχει ουσιαστικές αλλαγές σε σχέση με αυτά που δημοσιοποίησε ο υπουργός Υγείας, Αλ. Παπαδόπουλος, πριν δυο βδομάδες με μεγαλόστομες διακηρύξεις περί συμπλήρωσης του εγχειρήματος που άρχισε το 1983 με τον ιδρυτικό νόμο του ΕΣΥ (1397). Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια «νέα υγειονομική βαρβαρότητα», όπως εύστοχα εκτίμησε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) στην τελευταία συνεδρίασή του (5.12.2000).

Γι' αυτό η ΕΙΝΑΠ καλεί τους γιατρούς να αντιδράσουν άμεσα και να οργανώσουν γενικές συνελεύσεις σε όλα τα νοσοκομεία, καθώς με το νομοσχέδιο προωθείται η ιδιωτικοποίηση των δημόσιων νοσοκομείων με:

  • Τη δημιουργία ανωνύμων εταιριών, στις οποίες εκχωρούνται σχεδόν όλες οι λειτουργίες των υγειονομικών σχηματισμών, ακόμα κι αν το κόστος υπερβαίνει την κάλυψη των αναγκών αυτών υπό δημόσιο έλεγχο και με μόνιμο προσωπικό(!).
  • Την ανεξέλεγκτη δυνατότητα του διοικητή να αναθέτει απευθείας προμήθειες και έργα των νοσοκομείων σε ιδιώτες.
  • Την εισαγωγή της παραοικονομίας και επίσημα πια μέσα στα δημόσια νοσοκομεία με το θεσμό των ιδιωτικών απογευματινών ιατρείων.

Επίσης, η ΕΙΝΑΠ τονίζει ότι προωθείται η εφαρμογή ενός χαλύβδινου αυταρχισμού σε όλα τα επίπεδα της διοίκησης με την παντοδυναμία του διοικητή που αποφασίζει και διατάσσει ακόμα και για επιστημονικά θέματα, ενώ ταυτόχρονα του δίνει δυνατότητα να λειτουργεί ως μονομελές πειθαρχικό όργανο, ακόμα και με την υποψία παραπτωμάτων εκ μέρους του προσωπικού.

Ταυτόχρονα, η ΕΙΝΑΠ αναλαμβάνει ενημερωτική πρωτοβουλία με τη διοργάνωση σύσκεψης την ερχόμενη Τετάρτη στα γραφεία της, ώρα 11 π.μ., στην οποία έχουν κληθεί υγειονομικοί φορείς, εργατικά σωματεία, συνταξιουχικές οργανώσεις και άλλοι φορείς.

Η ενημέρωση του κόσμου είναι ύψιστης σημασίας πρωτοβουλία, καθώς το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί αποτελεί τη διοικητική υποδοχή του νομοσχεδίου που θα ακολουθήσει και αφορά στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και στη συγκρότηση του Οργανισμού Διαχείρισης Πόρων Υγείας (ΟΔΙΠΥ). Με το νομοσχέδιο αυτό θα δημιουργηθεί μια «οιονεί αγορανομική διάταξη», με βάση την οποία θα πληρώνουν τα ασφαλιστικά ταμεία και οι ασθενείς σε κάθε βήμα της προσφοράς υγειονομικών υπηρεσιών.

  • Επίσης, η ΕΙΝΑΠ προχωρά αύριο σε διανοσοκομειακή συνάντηση όλων των νοσοκομειακών επιτροπών στις 6 μ.μ στα γραφεία της.
  • Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ αποφάσισε 6ωρη στάση εργασίας την Πέμπτη 14/12/2000 από τις 8 π.μ έως τις 2 μ.μ. και Γενική Συνέλευση την ίδια μέρα στις 11 π.μ. στο αμφιθέατρο του «Σωτηρία».

Στον Πειραιά έχουν ήδη εμφανιστεί στο χώρο της υγείας τα πρώτα φύτρα της συντονισμένης αντίστασης, καθώς με πρωτοβουλία των εργαζομένων και των γιατρών των νοσοκομείων έχει συγκροτηθεί Συντονιστική Επιτροπή, η οποία την προσεχή Τρίτη προχωρά σε εκδήλωση ενημέρωσης του κόσμου στο κινηματοθέατρο «Σινεάκ», ώρα 10.30 π.μ., στην πλατεία Κοραή.

Τη Συντονιστική Επιτροπή συγκρότησαν οι σύλλογοι των εργαζομένων και οι επιτροπές της ΕΙΝΑΠ στα Νοσοκομεία Τζάνειο, «Μεταξά» και Νίκαιας. Η Συντονιστική Επιτροπή έχει προσκαλέσει στην εκδήλωση τους τοπικούς και κοινωνικούς φορείς του Πειραιά και τους δήμους της αντίστοιχης Περιφέρειας. Επίσης έχει προσκαλέσει τα πολιτικά κόμματα και τους βουλευτές της Α΄ και Β΄ Πειραιά.

Στην πρόσκλησή της η Συντονιστική Επιτροπή επισημαίνει: «Το νομοσχέδιο υγείας, που θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή, είναι το πρώτο από μια σειρά νομοσχεδίων, με τα οποία, στα πλαίσια του γνωστού Σχεδίου Μεταρρύθμισης, επιχειρείται η πλήρης ανατροπή των αρχών και στόχων του ΕΣΥ και η αλλαγή σχεδίου του μοντέλου Διοίκησης στη Δημόσια Υγεία. Ως γνωστόν, με το νομοσχέδιο αυτό, ενοποιούνται όλες οι μονάδες υγείας (Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, Ιατρεία ΙΚΑ κλπ.), κάθε περιφέρειας της χώρας, ενώ θεσπίζεται το ΠΕΣΥ ως όργανο διοίκησης. Καταργείται η διοικητική αυτοτέλεια των νοσοκομείων, τα οποία παύουν να αποτελούν ΝΠΔΔ, ενώ προβλέπεται ρύθμιση με την οποία αυτά θα καλύπτουν ένα σημαντικό ποσοστό των κλινών τους με ιδιωτικά κριτήρια. Ταυτόχρονα, θεσμοθετείται η λειτουργία απογευματινών ιατρείων με αμοιβή, ενώ παρέχεται η δυνατότητα στα ΠΕΣΥ, να δημιουργούν ανώνυμες εταιρίες παροχής υποστηρικτικών υπηρεσιών στα νοσοκομεία αναφοράς τους. Με νέο νομοσχέδιο, προβλέπεται ακόμη η δημιουργία φορέα διαχείρισης των πόρων υγείας των ασφαλιστικών ταμείων, που θα λειτουργεί ως ΝΠΙΔ».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ