Κυριακή 10 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πρόγευση απ' τον ΟΔΙΠΥ

Απόφαση του ΟΓΑ αναγκάζει τους ασθενείς να πληρώνουν απ' την τσέπη τους   τα νοσήλια σε μη συμβεβλημένες ιδιωτικές κλινικές   και να εισπράττουν στη συνέχεια τα έξοδα, που μπορεί να είναι μεγαλύτερα απ' το κρατικό νοσήλιο

Προάγγελο του τρόπου χρηματοδότησης - και προ πάντων των επιπτώσεών του στους ασθενείς - απ' τον Οργανισμό Διαχείρισης Πόρων Υγείας (ΟΔΙΠΥ) αποτελεί η απόφαση του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ) για τη «διαδικασία απόδοσης δαπανών νοσηλείας σε μη συμβεβλημένες ιδιωτικές κλινικές» που ισχύει απ' την 1.12.2000. Τα πρώτα αποτελέσματα ήταν να πετιούνται στο δρόμο άνθρωποι ηλικιωμένοι με χρόνια νοσήματα, όπως συνέβη στο Βόλο την περασμένη βδομάδα.

Η απόφαση του ΟΓΑ προβλέπει ότι «οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ που θα εισέρχονται για νοσηλεία σε μη συμβεβλημένες ιδιωτικές κλινικές τηρώντας τη νόμιμη διαδικασία, μετά την 1.12.2000 θα καταβάλουν οι ίδιοι τις δαπάνες νοσηλείας τους και στη συνέχεια θα προσκομίζουν εξοφλημένα τιμολόγια στον ΟΓΑ ώστε να αποδίδονται στους ίδιους οι νόμιμες δαπάνες».

Την απόφαση αυτή πήρε ο ΟΓΑ επειδή διαπιστώθηκαν διάφορες μη σύννομες καταστάσεις ή υπερσυνταγογραφήσεις στις εξετάσεις. Κανονικά οι μη συμβεβλημένες ιδιωτικές κλινικές με τον ΟΓΑ, δεν πρέπει να έχουν άμεσες οικονομικές δοσοληψίες με τον Οργανισμό. Εντούτοις όμως προσφέρθηκαν να εξυπηρετούν - με το αζημίωτο βέβαια - τους ασθενείς.

Ετσι λοιπόν παρατηρήθηκαν μεταξύ των άλλων τα εξής:

  • Απ' το χαρακτήρα της πάθησης, λόγου χάρη, δικαιολογούνταν νοσηλεία μιας ή δυο ημερών. Εντούτοις όμως είχαν διαπιστωθεί πολυήμερες νοσηλείες με εικονικά εξιτήρια και επανεισαγωγές.
  • Επίσης διαπιστώθηκαν υπερβολικές διαγνωστικές εξετάσεις ακόμα και σε ένα άτομο.

Στις μη συμβεβλημένες ιδιωτικές κλινικές καταφεύγουν άτομα της τρίτης ηλικίας με χρόνια προβλήματα καθώς τα γηροκομεία είναι ελάχιστα ενώ οι δημόσιες μονάδες για τη φροντίδα ηλικιωμένων ατόμων είναι ανύπαρκτες (Το μόνο που έκανε η κυβέρνηση ήταν να υπογράψει μια υπουργική απόφαση για τη λειτουργία Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων Ατόμων από ιδιώτες, «κερδοσκοπικού χαρακτήρα» για να «ελκύσει νέους επενδυτές (ημεδαπούς, αλλά και αλλοδαπούς)» όπως ανέφερε το σκεπτικό της απόφασης).

Επίσης καταφεύγουν σε αυτές και τα Ατομα με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ) που χρειάζονται μόνιμες και σταθερές υπηρεσίες. Ομως η χώρα μας διαθέτει ελάχιστες τέτοιες μονάδες και μόνο σε κεντρικές πόλεις.

Ετσι το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΓΑ βρήκε τη λύση να βάζει όσους έχουν ανάγκη συνεχούς φροντίδας, να πληρώνουν απ' την τσέπη τους και μετά να προσέρχονται στον Οργανισμό να εισπράττουν το αντίτιμο των εξόδων τους.

Απ' αυτό το μέτρο εξαιρούνται οι μονάδες τεχνητού νεφρού, οι κλινικές που διενεργούνται καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις και οι νευροψυχιατρικές κλινικές.

Οι ίδιες ρυθμίσεις ισχύουν και για τις συμβεβλημένες με τον ΟΓΑ ιδιωτικές κλινικές για το χρονικό διάστημα από τη λήξη της σύμβασής τους μέχρι την ανανέωσή της.

Πέρα απ' την ταλαιπωρία που υποβάλλονται άνθρωποι ανήμποροι, σε αρκετές περιπτώσεις οι συνολικές δαπάνες είναι κατά πολύ μεγαλύτερες απ' τα ποσά που δικαιολογούνται με βάση το τιμολόγιο του κρατικού νοσηλίου.

Ασφαλώς και δε δικαιολογούνται τα «αεριτζίδικα κόλπα» των ιδιωτικών κλινικών στο όνομα της αποφυγής της ταλαιπωρίας των χρονίως πασχόντων ηλικιωμένων και των ΑμΕΑ. Αυτό που αναδείχνεται απ' αυτή την περίπτωση, είναι η ανάγκη ενός δημοσίου πλέγματος δομών που θα προσφέρει υπηρεσίες σε αυτές τις κατηγορίες των ασθενών.

Απ' την άλλη δείχνει και το επίπεδο των προμηθευτών υπηρεσιών υγείας που θα μπορεί να αγοράζει ο ΟΔΙΠΥ απ' τον ιδιωτικό τομέα σε περίπτωση που προχωρήσει η διαβόητη «μεταρρύθμιση του ΕΣΥ».

Σύμφωνα με τα σχέδια του υπουργείου Υγείας, ο ΟΔΙΠΥ θα συγκεντρώνει και θα διαχειρίζεται τους πόρους υγείας των μεγαλύτερων ασφαλιστικών οργανισμών (ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, Ασφαλισμένους Δημοσίου (ΟΠΑΔ) κ.ά.) και σε εθελοντική βάση των υπολοίπων φορέων και κλάδων κοινωνικής ασφάλισης υγείας.

Οι φορείς και κλάδοι ασφάλισης υγείας που δε θα μεταβιβάσουν τους πόρους υγείας στον ΟΔΙΠΥ, θα είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν για τις υπηρεσίες του ΕΣΥ βάσει ειδικού τιμολογίου.

Ο προϋπολογισμός του ΟΔΙΠΥ που προέρχεται από πόρους υγείας των ασφαλιστικών ταμείων και κρατική επιχορήγηση, εγκρίνεται από τα συναρμόδια υπουργεία και κατανέμει τους πόρους του στα Περιφερειακά του Τμήματα σύμφωνα με δημογραφικά, επιδημιολογικά, κοινωνικά κλπ. χαρακτηριστικά.

Ο ΟΔΙΠΥ αγοράζει υπηρεσίες πρωτοβάθμιας και νοσοκομειακής φροντίδας υγείας για τους δικαιούχους του από το ΕΣΥ και τον ιδιωτικό τομέα με κριτήρια ποιότητας και κόστους. Επίσης πληρώνει τα φάρμακα των δικαιούχων του, παρακολουθεί και ελέγχει τη συνταγογραφία, με βάση τους δείκτες ποιότητας.

Το νομοσχέδιο για τον ΟΔΙΠΥ θα είναι το επόμενο και βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Θα ζήσουν μόνο όσοι έχουν να πληρώσουν(2013-09-28 00:00:00.0)
Σωστό σφαγείο και των ελάχιστων παροχών(2012-10-30 00:00:00.0)
Αξονες πλήρους εκχώρησης(2002-01-17 00:00:00.0)
Ετοιμάζονται περικοπές για... Νόμπελ(2001-05-27 00:00:00.0)
Βραχεία νοσηλεία με 12ωρη λειτουργία(2001-04-07 00:00:00.0)
Εξιτήρια της απανθρωπιάς(2000-12-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ