Κυριακή 10 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΑΪΚΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ - ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ
Δημοκρατική Συσπείρωση για μια ανάσα ζωής

Λαϊκές ελευθερίες. Δυο λέξεις που έχουν κοστίσει ανθρώπινες ζωές, αγώνες, βασανιστήρια, αίμα... Δυο λέξεις που αποτελούσαν και αποτελούν την ουσία της ζωής. Μιας ζωής που κυλάει καθημερινά και διαχέεται μέσα σε χιλιάδες μικροπράγματα, έχει, όμως ανάγκη να αναπνέει. Αυτή η αναπνοή ακούει στο όνομα Λαϊκές Ελευθερίες.

Πολλές εξουσίες έπλεξαν βρόχους στο λαιμό τους. Θηλιές που έγιναν αγχόνες για όσους «δε συνεμμορφούντο προς τας υποδείξεις», αλλά και για εκείνους που απαιτούσαν μιαν άλλη κοινωνία, όπου οι λαϊκές ελευθερίες θα ήταν κατοχυρωμένες, όπου η «ανάσα» τους δε θα αμφισβητούνταν συνέχεια.

Ομως ποια «ανάσα» έχει σήμερα ο εργάτης του εργοστασίου - γκέτο; Ο συνταξιούχος που βλέπει τους κόπους μιας ζωής να γίνονται στάχτη σκορπισμένη στον αέρα; Ο φοιτητής, ο μαθητής που έχει επενδύσει σε μια παιδεία που τον... παραμορφώνει; Ο αγωνιστής που έχει να αντιμετωπίσει δίκες, τρομοκρατία κι ένα πλέγμα νόμων που πνίγει την πολιτική δράση; Ο πρόσφυγας που περιμένει το πολιτικό άσυλο, τρέμοντας μήπως και βρεθεί από... εκεί που ήρθε; Ο μετανάστης που αντί για τη χώρα της επαγγελίας, βρήκε τη γη του έρποντος ρατσισμού και της στυγνής εργοδοτικής εκμετάλλευσης; Ο καθημερινός πολίτης που, για να βγάλει το ψωμί του «πρέπει να πιει φαρμάκια πολλά», που, κάθε μέρα, αδειάζουν στο μυαλό του τον οχετό μιας καταναλωτικής πληροφόρησης, η οποία πασχίζει να του δώσει την ψευδαίσθηση της ευτυχίας;

Σήμερα η «ανάσα» αντιμετωπίζει τον πολιορκητικό κριό αυτών που έχουν μάθει να ζουν κλέβοντας τον αέρα των άλλων. Το κάστρο της μόνο με ένα τρόπο μπορεί να αντέξει. Με τον αγώνα και την αλληλεγγύη. Σίγουρα κανένας δεν μπορεί να υποχρεώσει τον οποιοδήποτε να κάνει κάτι γι' αυτό. Μπορεί να ζήσει χωρίς να συμμετέχει σε αυτόν τον αγώνα. Οπως, όμως, και πολλοί άλλοι κάνουν τη συνειδητή τους επιλογή που είναι να υπερασπίσουν την «ανάσα» τους. Γιατί είναι δικιά τους. Γιατί δεν τους τη χάρισε κανείς. Γιατί δεν είναι διατεθειμένοι να τη δώσουν σε κανένα. Η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις λαϊκές ελευθερίες και την αλληλεγγύη», που συγκροτήθηκε πρόσφατα, απλώνει ήδη τη δράση της σ' όλα τα ανοιχτά μέτωπα που αιτιολογούν τον τίτλο της. Ο «Ρ» σταθερά προσανατολισμένος όχι μόνο στην υπεράσπιση των λαϊκών ελευθεριών, αλλά και στην προβολή της ανάγκης για ανάπτυξη της λαϊκής αλληλεγγύης συνεχίζει και με αυτό το Κυριακάτικο αφιέρωμά του τη στήριξη αυτής της προσπάθειας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ