Κυριακή 10 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Καταστολή των λαϊκών αντιδράσεων

Πληθαίνουν οι αντιδραστικοί νόμοι και οι πρακτικές

Το πλέγμα των αντιδραστικών νόμων και πρακτικών γίνεται «στενότερο». Η υπάρχουσα κατεστημένη τάξη πραγμάτων γίνεται αυταρχικότερη. Την κατάσταση περιγράφει ο Νίκος Τσιούνης, μέλος της συντονιστικής επιτροπής της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη». Διέξοδος θα είναι, για μια ακόμα φορά, η ανάπτυξη της πάλης του λαϊκού κινήματος.

«Είναι γνωστό ότι και αυτά, τα έστω, κουτσουρεμένα δημοκρατικά δικαιώματα και οι ελευθερίες στην Ελλάδα, ήταν αποτέλεσμα σκληρών αγώνων και ενός συγκεκριμένου συσχετισμού δυνάμεων. Σχεδόν πάντοτε οι κυβερνήσεις, εκτός από την τρέχουσα νομοθεσία για το ζήτημα αυτό, διατηρούσαν στο οπλοστάσιό τους αντιδραστικά νομοθετήματα ανώμαλων εποχών. Ετσι ακόμη και σήμερα, βλέπουμε να διατηρούνται και ανάλογα να χρησιμοποιούνται, νομοθετήματα της μεταξικής περιόδου, των κατοχικών κυβερνήσεων, της εμφυλιοπολεμικής περιόδου, ακόμη και της απριλιανής δικτατορίας».

Οικοδόμηση μηχανισμών καταστολής

«Σήμερα το ντόπιο, το ξένο πολυεθνικό κεφάλαιο και οι διάφοροι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί, προκειμένου να διασφαλίσουν την εφαρμογή της αντιλαϊκής τους πολιτικής, να προλαμβάνουν και να καταστέλλουν τις λαϊκές αντιδράσεις, ενισχύουν το αυταρχικό νομοθετικό οπλοστάσιο, οικοδομούν μηχανισμούς συνεργασίας και καταστολής του λαϊκού κινήματος.

Συγκεκριμένα την τελευταία πενταετία, πλάι στους υπάρχοντες μηχανισμούς καταστολής, εθνικούς ή υπερεθνικούς, οι κυβερνήσεις - άσχετα από προσχήματα - συγκροτήθηκαν, ή βρίσκονται στο στάδιο συγκρότησης και ανάπτυξης η ΕΥΡΟΠΟΛ, η Ευρωαστυνομία, η βαλκανική αστυνομία, οι πολλαπλές δυνάμεις ταχείας επέμβασης κ.ά. και υιοθετήθηκαν ή και εφαρμόζονται και συμφωνίες όπως είναι η Σένγκεν, ο ν. 2472/97 για το φακέλωμα, ο νόμος για τις ιδιωτικές αστυνομίες (seciurity), για τη δημοτική αστυνομία, τους ειδικούς φρουρούς, τους συνοριακούς φρουρούς κ.ά., μηχανισμοί οι οποίοι έχουν και το χαρακτήρα καταστολής των λαϊκών αγώνων. Ακόμη ετοιμάζονται νέοι πιο αντιδραστικοί νόμοι, όπως οι αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο για την "αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος" - διάβαζε την επιβολή της τρομοκρατίας στο λαϊκό κίνημα - ο νόμος για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, η εξαγγελία περιορισμού των διαδηλώσεων και ποιος ξέρει τι άλλο ακόμη. Ιδιαίτερη αναφορά, κατά τη γνώμη μας, πρέπει να δοθεί στον νέο υπό προώθηση στη Βουλή τρομονόμο και ιδίως για τους παρακάτω λόγους:

- Ο νόμος αυτός έρχεται μετά από απαίτηση και επιβολή, θα μπορούσαμε να πούμε, των ΗΠΑ. Σημειώνουμε ότι κατά καιρούς και στελέχη αυτής της κυβέρνησης διαλαλούσαν σε όλους τους τόνους, ότι το νομοθετικό οπλοστάσιο για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας είναι υπεραρκετό.

- Ο νόμος αυτός έχει σαν σκοπό την καταστολή του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, την επιβολή της αυθαιρεσίας από τις κατασταλτικές δυνάμεις και στην ουσία την κατάργηση όλων των δικαιωμάτων και των ελευθεριών για όσους δε συμμορφώνονται «προς τας υποδείξεις».

Τέλος, δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας, όπως και η μέχρι σήμερα εμπειρία μάς δείχνει, ό,τι δε θα μπορούν να το αντιμετωπίσουν διαφορετικά θα το βαφτίζουν τρομοκρατία και τότε θα έχουν το ελεύθερο καλλιέργειας κλίματος τρομοκρατίας και αυθαιρεσίας. Ακόμη και το φιλειρηνικό κίνημα της χώρας μας, από την επίσημη κυβέρνηση των ΗΠΑ, αλλά και έμμεσα από τα ντόπια φερέφωνά τους, χαρακτηρίστηκε σαν τρομοκρατικό».

Η συσπείρωση

«Μπροστά στην απαράδεκτη για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες κατάσταση, ήρθε να ταράξει τα νερά η "Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη", στην οποία συσπειρώνονται δυνάμεις από διάφορους πολιτικούς και κοινωνικούς χώρους. Σήμερα υπάρχει πράγματι η δυνατότητα, αν συσπειρωθούμε όλοι όσοι συμφωνούμε στους βασικούς άξονες της διακήρυξής της και οι οποίοι θα αναπτυχθούν στη μεθαυριανή συνέντευξη Τύπου που οργανώνει, να χτίσουμε το δικό μας μέτωπο επίθεσης σε αυτήν την επίθεση. Η ευρύτητα των ατόμων και των απόψεων που εκφράστηκαν και στην ιδρυτική της σύσκεψη, αλλά και των υπογραφών που συγκεντρώνονται, δείχνει ότι σήμερα υπάρχουν όλες οι δυνατότητες να πετύχουμε το στόχο μας. Το λαϊκό κίνημα πρέπει να αναπτύξει την πάλη του για την απόκρουση αυτών των σχεδίων».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ